Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin puolustusvoimilta puuttuu tuhansia sotilaita

Pulaa paikataan nyt entisten asevelvollisten kertausharjoituksilla. Ruotsi selvittää myös asevelvollisuuden palauttamista.

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Henkilöstöpula johtaa muun muassa siihen, että valmius on heikompi ja että nykyisen henkilöstön työtaakka kasvaa. Kuvassa Ruotsin puolustusvoimien sotilaita Gotlannissa.
Henkilöstöpula johtaa muun muassa siihen, että valmius on heikompi ja että nykyisen henkilöstön työtaakka kasvaa. Kuvassa Ruotsin puolustusvoimien sotilaita Gotlannissa. Kuva: Magnus Laupa

Tukholma. Ruotsin Puolustusvoimat siirtyy vuoden alussa uuteen organisaatioon, jonka pitäisi olla toimintavalmiudessa kolmen vuoden kuluessa. Se on itse kertonut tarvitsevansa uuden organisaation tehtäviin 1 200 sotilasta.

Puolustusvoimilta puuttuu kuitenkin huomattavasti tätä suurempi määrä sotilaista, käy ilmi Ruotsin radion tekemistä laskelmista.

1 200 kokoaikaisen sotilaan lisäksi puuttuu noin 7 000 osa-aikaista sotilasta, joilla on sota-ajan sijoituspaikka ja jotka kutsuttaisiin palvelukseen sota- tai konfliktitilanteessa. Lisäksi puolustusvoimilta puuttuu vähintään tuhannen reserviupseerin joukko, Ruotsin radio kertoo.

Henkilöstöpula johtaa muun muassa siihen, että valmius on heikompi ja että nykyisen henkilöstön työtaakka kasvaa. Puolustusvoimat koettaa nyt ratkaista ongelmaa muun muassa kutsumalla asepalveluksen aiemmin suorittaneita kertausharjoituksiin, sanoo Karl Engelbrektsson puolustusvoimista Ruotsin radiolle.

Ruotsissa päätettiin vuonna 2010, että asevelvollisuus jäädytetään. Siksi kertausharjoituksiin kutsuttavia on rajallisesti.

”Tärkeintä juuri nyt on, että saamme operatiivista kykyä kasvatettua nopeasti ja siksi käytämme myös sitä henkilöstökategoriaa, jonka taustana on asevelvollisuus. Siksi suoritamme nyt kertausharjoituksia ja joukko-osastojen harjoituksia”, Engelbrektsson sanoo.

Ruotsissa selvitetään paraikaa myös, pitäisikö asevelvollisuus palauttaa. Selvityksen lähtökohtana on löytää vaihtoehto, jossa vapaaehtoisuuteen perustuvat puolustusvoimat ja asevelvollisuus voitaisiin yhdistää. Puolustusministeri Peter Hultqvist on useaan otteeseen maininnut Norjan ja Tanskan esimerkkinä. Selvityksen on määrä valmistua syyskuun lopussa 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat