Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli kolmasosa äänesti uusia protestipuolueita Espanjassa – mitä ne haluavat?

Vasemmistolainen Podemos ja keskustalainen Ciudadanos eivät ole ryntäämässä hallitukseen suin päin. Liittoutuminen konservatiivien tai sosialistien kanssa söisi helposti uskottavuuden.

Ulkomaat
 
Vasemmistopuolue Podemos juhlii: "Ei enää Espanjaa ilman kansaa!"
Vasemmistopuolue Podemos juhlii: "Ei enää Espanjaa ilman kansaa!"
Vasemmistopopulistinen Podemos juhli 20,7 prosentin äänisaalista Espanjan vaaleissa. Puoluejohtaja Pablo Iglesias villitsi kannattajajoukkoa Madridissa vaaliyönä. "Voimme kuulla Allenden kuolemattoman äänen. Historia on meidän", Iglesias huudatti podemosilaisia. Kuva: Reuters
Fakta

Podemos ja Ciudadanos saivat yhteensä yli sata paikkaa

 Espanjan parlamentin alahuoneen vaalien tulos neljän suurimman puolueen osalta:

 Konservatiivinen kansanpuolue PP, 123 paikkaa (–62), 28,72 prosenttia äänistä.

 Sosialistipuolue PSOE, 90 paikkaa (–19), 22,01 prosenttia.

 Vasemmistopopulistinen Podemos, 69 paikkaa (+69), 20,66 prosenttia.

 Keskustaliberaali Ciudadanos, 40 paikkaa (+40), 13,93 prosenttia.

 Parlamentin alahuoneessa on 350 paikkaa, joten enemmistöhallitukseen vaaditaan vähintään 176 paikkaa.

Yli kolmasosa äänestäjistä tuki vanhan vallan haastaneita puolueita Espanjan vaaleissa sunnuntaina. Vasemmistopopulistinen Podemos sai 20,66 prosenttia äänistä, keskustaliberaali Ciudadanos 13,93 prosenttia.

Ne jäivät sijoille kolme ja neljä mutta valtasivat yhteensä yli sata paikkaa 350-paikkaisesta parlamentista. Siten ne romuttivat yli 30 vuotta vallinneen konservatiivien ja sosialistien kaksipuoluejärjestelmän. Samalla ne nousivat ratkaisevaan asemaan konservatiivipääministeri Mariano Rajoyn vetämissä hallitusneuvotteluissa, joista povataan äärimmäisen hankalia.

Podemos ja Ciudadanos eivät ole ryntäämässä hallitukseen suin päin, sillä niiden vaalikampanjat perustuivat vanhan vallan leimaamiseen korruptoituneeksi. Liittoutuminen konservatiivien tai sosialistien kanssa söisi helposti uskottavuuden.

Podemos ei missään nimessä suostu yhteistyöhön konservatiivien kanssa, ja myös Ciudadanos on vastustanut yhteistyötä julkisesti. Jos uudet voimat eivät saa valtavia myönnytyksiä mahdollisilta hallituskumppaneilta, ne jäävät todennäköisesti suosiolla oppositioon jatkamaan jalan sahaamista vanhalta vallalta.

Podemos ja Ciudadanos syntyivät samoista aineksista, Espanjan talousahdingosta ja perinteisten suurpuolueiden korruptioskandaaleista. Ne ovat samaa mieltä Espanjan politiikan kaipaamasta muutoksesta mutta esittävät erilaisia ratkaisukeinoja.

SÉRGIO PEREZ / REUTERS
Podemosin johtaja Pablo Iglesias juhli puolueensa yli 20 prosentin äänisaalista sunnuntaina Madridissa.
Podemosin johtaja Pablo Iglesias juhli puolueensa yli 20 prosentin äänisaalista sunnuntaina Madridissa.

Madridilaisen valtiotieteiden professorin Pablo Iglesiasin, 37, johtama Podemos (suomeksi Me pystymme) pohjautuu indignados-kansanliikkeeseen, joka kasvoi 15. toukokuuta 2011 alkaneista suurmielenosoituksista leikkauksia ja poliittista eliittiä vastaan.

Puolue perustettiin vasta tammikuussa 2014. Se yllätti saamalla kahdeksan prosentin kannatuksen Espanjan eurovaaleissa vain neljä kuukautta myöhemmin. Se vastustaa EU:n edellyttämää talouskuria mutta toisaalta kannattaa avointa ja maltillisesti yhdistynyttä Eurooppaa.

Vuodenvaihteessa Podemos oli joidenkin kyselyjen mukaan jopa Espanjan suosituin puolue, ja toukokuussa sen tukemat vasemmistoehdokkaat nousivat maan kahden suurimman kaupungin johtajiksi, Manuela Carmena Madridissa ja Ada Colau Barcelonassa.

Podemosin ominaispiirre ovat ruohonjuuritason korttelipiirit ja jakautuminen alueellisiin liittolaispuolueisiin, joiden kannatuksen useimmat tiedotusvälineet laskivat parlamenttivaaleissa Podemosin brändin alle. Luvassa saattaa kuitenkin olla jopa neljä parlamenttiryhmää: kansallinen Podemos, katalonialainen En Comú Podem, valencialainen Compromís-Podemos-És el moment sekä galicialainen En Marea. Se hankaloittaisi entisestään neuvotteluja muiden puolueiden kanssa.

Podemos haluaa lisätä valtion säätelyvaltaa markkinataloudessa ja joustaa valtion velkojen takaisinmaksussa. Se on puhunut myös perustulosta, viikkotyöajan lyhentämisestä, poliitikkojen palkkojen pienentämisestä ja eläkeiän alentamisesta.

Vastustajien korviin tavoitteet kuulostavat epärealistisilta. He arvioivat, että Podemos johtaisi Espanjaa vararikkoon ajautuneen Venezuelan malliin. Monia häiritsevät puolueen johtohahmojen suhteet Latinalaisen Amerikan vasemmistohallituksiin.

Podemos on nähty myös kreikkalaisen Syrizan aateveljenä. Syrizan noustua valtaan ja syötyä vaalilupauksensa Podemosin puheet ovat kuitenkin muuttuneet maltillisemmiksi – ja arvostelijoiden mukaan tarkoituksellisen ympäripyöreiksi. Nykyisin puolueen kannanotot tuovat entistä useammin mieleen pohjoismaisen hyvinvointivaltion.

Podemosin suunnitelmissa ovat kansanäänestykset monarkian ja Nato-jäsenyyden jatkamisesta. Podemos antaisi myös katalonialaisten äänestää itsenäisyydestään.

Podemos oli parlamenttivaalien selvä ykkönen Kataloniassa, jonka aluevaaleissa syyskuussa itsenäisyysmieliset saivat niukan paikkaenemmistön.

SUSANA VERA / REUTERS
Ciudadanosin johtaja Albert Rivera seurasi ääntenlaskentaa sunnuntaina Madridissa.
Ciudadanosin johtaja Albert Rivera seurasi ääntenlaskentaa sunnuntaina Madridissa.

Katalonialainen lakimies Albert Rivera, 36, perusti Ciudadanosin (katalaaniksi Ciutadans, suomeksi Kansalaiset) vuonna 2006 vastavoimaksi Katalonian itsenäisyysliikkeelle. Uuden puolueen syntymää symboloidakseen – ja huomiota herättääkseen –Rivera esiintyi puolueensa mainoksessa alasti.

Riveran mielestä Katalonian asukkaat voivat kokea itsensä yhtä lailla katalonialaisiksi, espanjalaisiksi ja eurooppalaisiksi. Vaikka hän vastustaa Katalonian itsenäistymistä yhtä tiukasti kuin galicialainen pääministeri Rajoy, itsenäisyysmieliset todennäköisesti kokevat hänen ymmärtävän asian vivahteet paremmin.

Ciudadanos lähti valtakunnanpolitiikkaan vasta vuonna 2013. Osasyynä oli, että se koki joutuneensa itsenäisyysmielisten hallitsemissa katalonialaisissa tiedotusvälineissä tarkoituksellisesti pimentoon ja haki siksi huomiota asialleen Madridin kautta.

Talous- ja sosiaaliliberaalia sekä EU-myönteistä puoluetta on kuvailtu sekä keskustaoikeistolaiseksi että keskustavasemmistolaiseksi.

Ciudadanos haluaisi muun muassa keventää etenkin pienipalkkaisimpien verotusta, vähentää pätkätyöläisten määrää laajalla työmarkkinauudistuksella ja luoda työnanantajille kannustimia, jotka vähentäisivät irtisanomisten tarvetta.

Ciudadanos myös keventäisi merkittävästi Espanjan hallintoa. Sen mielestä nykyiset raskaat rakenteet tulevat tarpeettoman kalliiksi ja ruokkivat korruptiota.

Ciudadanosin uskottiin vetoavan Podemosia paremmin maltillisiin äänestäjiin. Se nousi syksyn mittaan vasemmistolaisemman kirittäjänsä ohi mutta hävisi kaksintaistelun aivan vaalien kynnyksellä.

Vaalit edustivat myös poliittisen sukupolven vaihdosta. Konservatiivipääministeri Rajoy, 60, on neljän suurimman puolueen johtajista ainoa, joka muistaa diktaattori Francisco Francon aikakauden.

Kolmekymppisten Iglesiasin ja Riveran lisäksi myös sosialistien Pedro Sánchez, 43, on uudehko kasvo. Hänet nimitettiin PSOE:n johtoon kesällä 2014.

SÉRGIO PEREZ / REUTERS
Podemosin kannattajat seurasivat ääntenlaskua Madridissa sunnuntai-iltana.
Podemosin kannattajat seurasivat ääntenlaskua Madridissa sunnuntai-iltana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat