Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis värvää Euroopassa taskuvarkaita rahoittamaan taistelijoiden matkoja – ”Me kapinoimme tätä yhteiskuntaa ja valtiota vastaan”

Euroopan viranomaiset eivät ole osanneet ennakoida, että pikkurosvot muodostaisivat terroriuhkaa. Pariisin iskujen tutkinta on paljastanut yhteydet taskuvarkaiden ja terrorismin välillä ainakin Belgiassa.

Ulkomaat
 
Isis värvää taistelijoita radiokanavalla Afganistanissa
Isis värvää taistelijoita radiokanavalla Afganistanissa
Äärijärjestö Isisin taistelijat Afganistanin itäosassa ovat ottaneet radioaallotkin käyttöön värväyksessä. Viranomaiset yrittävät paikantaa kanavan ja lopettaa lähetykset, toistaiseksi tuloksetta. Video näyttää, kun Jalalabadin asukkaat kuuntelevat Isisin lähetystä. Moni on huolissaan. Kuva: Reuters Editointi: Pipsa Palttala HS

Terroristijärjestö Isisin toimintatavoista paljastuu vähitellen uutta tietoa Pariisin terrori-iskujen tutkinnan edetessä. Isisin varainhankinta vaikuttaa nojaavan ainakin osittain Euroopassa toimiviin, huumeita käyttäviin pikkurikollisiin.

Ranskan viranomaisten mukaan Pariisin iskuihin osallistuneiden ja niissä kuolleiden terroristien ruumiista on löydetty jäämiä Isisin suosimasta captagoniksi kutsutusta huumeesta. Sen vaikuttava aine on fenetyliini, joka on kemiallisesti läheistä sukua amfetamiinille.

Lisäksi ainakin kaksi iskuihin osallistunutta terroristia on pidätetty aiemmin pikkurikoksista.

Reuters
Abdelhamid Abaaoud soti Isisin riveissä ainakin vuonna 2013. Hän palasi Belgiaan talvella 2014. Hänellä oli Belgiassa rikostaustaa.
Abdelhamid Abaaoud soti Isisin riveissä ainakin vuonna 2013. Hän palasi Belgiaan talvella 2014. Hänellä oli Belgiassa rikostaustaa.

Wall Street Journal -lehden mukaan iskujen pääsuunnittelijana pidetty ja pidätyksen yhteydessä kuollut Abdelhamid Abaaoud sekä yhä karkuteillä oleva Salah Abdeslam pidätettiin yhdessä Belgiassa vuonna 2010, kun he yrittivät murtautua autotalliin. Abaaoud oli aiemmin istunut vankilassa ainakin kolmasti.

Eritoten Abdelhamid Abaaoud liittyi Washington Postin mukaan kiinteästi Belgian Molenbeekin lähiössä toimineeseen rikollisryhmään, jota on viranomaisten mukaan johtanut Klahid Zerkani -niminen, 42-vuotias marokkolainen. Jengin jäsenet ovat käyttäneet johtajastaan nimeä Papa Noel eli joulupukki.

”Joulupukki” jakeli nuorukaisille rahaa ja erilaisia lahjoja, kirjoittaa Washington Post. Hän värväsi miehiä taskuvarkaiksi varastelemaan turisteilta juna-asemilla ja jopa myymälävarkaiksi. Varkauksista syntyneitä tuottoja käytettiin Syyriaan ja Irakiin sotimaan lähtevien eurooppalaisten matkarahoiksi.

Värväyksestä aiemmin tänä vuonna tuomittu Zerkani on liitetty ainakin 30–40 ihmiseen, jotka ovat lähteneet Belgiasta taistelijoiksi Lähi-Itään. Yksi Zerkanin rekrytoimista nuorukaisista kertoi viranomaisille, että häntä oli kannustettu varastamaan juna-asemalta matkatavaroita, jotta tuotoilla voisiin ”rahoittaa islamistisia päämääriä”.

Islamin pyhä kirja Koraani kieltää varastamisen. Isisin kannattajille tarkoitus kuitenkin pyhittää keinot, ja toimintaa on perusteltu myös sillä, että varkauksien kohteina ovat vääräuskoiset.

Pariisin iskujen pääsuunnittelija Abaaoud tuomittiin poissaolevana samassa yhteydessä kuin Zerkani. Yhteys miesten välillä on epäselvä, mutta viranomaiset löysivät Abaaoudin puhelimesta sisältöä, jossa Zerkanista puhuttiin tämän sotanimellä Abu Omar Soussi. Abaaoudin vanhentunut passi löydettiin talvella 2014 kotietsinnässä, joka tehtiin yhden Zerkanin seuraajan kotiin.

Tapaus osoittaa merkittäviä eroja Isisin ja sitä edeltäneen terroristijärjestön al-Qaidan rekrytoinnissa ja rahoituksessa. Al-Qaidan värväyksiin tähdännyt propaganda muistetaan etenkin Osama Bin Ladenin pitkistä ja puuduttavista monologivideoistat, ja järjestöllä on ollut merkittäviä yksityisiä rahoittajia.

Khalid Zerkani vaikuttaa kohdentaneen rikollis- ja terroristivärväyksensä miehiin, joilla on ollut jo valmiiksi rikostaustaa. Tavallisesti kyseessä ovat olleet jo pikkurikoksista tuomitut lähiönuoret.

Isis käyttää värväykseensä näyttävää propagandaa sosiaalisessa mediassa. Se vetoaa nuoriin, adrenaliinihakuisiin miehiin, jotka kokevat ettei heillä ole paljoa menetettävää.

”He ovat heikkolaatuisempia terroristeja”, Washington Postille nimettömänä puhunut eurooppalainen turvallisuusviranomainen sanoi.

Rikollisten avulla Isis saa hankittua Euroopassa rahaa ja aseita. Toisaalta värväystoimien kohdistaminen pikkurikollisiin on hämännyt viranomaisia, sillä taskuvarkaiden ja muiden pikkurosvojen ei ole osattu ennakoida muodostavan terroriuhkaa.

Esimerkiksi Molenbeekin lähiössä Belgiassa asuva Farid vaikutti Washington Postin toimittajan mielestä täydelliseltä värvättävältä. Hänen taskussaan näytti olevan käsiase. Faridin vanhemmat ovat kotoisin Marokosta ja suurin osa hänen kavereistaan on istunut vankilassa.

”Me kapinoimme tätä yhteiskuntaa ja valtiota vastaan. Ne eivät ole koskaan hyväksyneet meitä belgialaisiksi”, Farid sanoi ja kertoi, että haluaa lähteä Syyriaan liittyäkseen Isisin riveihin.

Washington Postin haastattelussa Farid kertoi Isisin vetoavan hänen kaltaisiinsa nuoriin miehiin, sillä he uskovat löytävänsä ryhmän, jossa voivat tuntea olevansa kotonaan.

”Me kapinoimme vanhempiamme vastaan. Me kapinoimme vanhempiemme kotimaita vastaan. En tunne itseäni belgialaiseksi. En tunne itseäni marokkolaiseksi. Tunnen itseni muslimiksi. Niin Abdelhamidkin [Abaaoud] ajatteli.”

Oikaisu 21.12. kello 22.39: Salah Abdeslamin ja Abdelhamid Abaaoudin nimien kirjoitusasua korjattu.

Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa?
CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Ranskan poliisin erikoisjoukot osallistuivat marraskuun 18. päivänä ratsiaan, jossa terrori-iskujen pääsuunnittelijana pidetty Abdelhamid Abaaoud sai surmansa.
Ranskan poliisin erikoisjoukot osallistuivat marraskuun 18. päivänä ratsiaan, jossa terrori-iskujen pääsuunnittelijana pidetty Abdelhamid Abaaoud sai surmansa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat