Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Podemos kärsi Espanjan vaalitavasta – jäi täpärällä äänten erolla kauas sosialistien paikkamäärästä

Podemos hävisi kakkoseksi sijoittuneelle PSOE:lle vain runsaalla prosenttiyksiköllä, mutta PSOE kahmi parlamenttipaikkoja roimalla erolla 90–61.

Ulkomaat
 
ANDREA COMAS / REUTERS
Podemosin johtaja Pablo Iglesias piti puhetta puolueensa kannattajille Madridissa vaalitulosten ratkettua sunnuntai-iltana.
Podemosin johtaja Pablo Iglesias piti puhetta puolueensa kannattajille Madridissa vaalitulosten ratkettua sunnuntai-iltana. Kuva: ANDREA COMAS / REUTERS
Fakta

Podemos ja Ciudadanos saivat yhteensä yli sata paikkaa

 Espanjan parlamentin alahuoneen vaalien tulos neljän suurimman puolueen osalta:

 Konservatiivinen kansanpuolue PP, 123 paikkaa (–62), 28,72 prosenttia äänistä.

 Sosialistipuolue PSOE, 90 paikkaa (–19), 22,01 prosenttia.

 Vasemmistopopulistinen Podemos, 69 paikkaa (+69), 20,66 prosenttia.

 Keskustaliberaali Ciudadanos, 40 paikkaa (+40), 13,93 prosenttia.

 Parlamentin alahuoneessa on 350 paikkaa, joten enemmistöhallitukseen vaaditaan vähintään 176 paikkaa.

Espanjan vaalien kolmossija oli viime vuonna perustetulle Podemosille valtava voitto, mutta sen saama paikkamäärä tuotti katkeran sivumaun.

Vasemmistolainen Podemos hävisi kakkoseksi sijoittuneelle keskustavasemmistolaiselle sosialistipuolueelle PSOE:lle täpärästi prosentein 20,66–22,01, mutta PSOE kahmi parlamenttipaikkoja roimalla erolla 90–61.

Podemos voi syyttää vaalitapaa, joka on ennenkin pönkittänyt Espanjan perinteistä kaksipuoluemallia ja toisaalta vahvoja alueellisia puolueita.

Espanjan 52 vaalipiirin suhteellisessa listavaalissa käytetään niin sanottua D’Hondtin menetelmää, jolla on taipumus suosia suurimpia puolueita suhteettomasti niiden äänietumatkaan nähden. Voi olettaa, että Podemos jäi monessa vaalipiirissä kolmanneksi pienellä erolla, ja sellaisissa tapauksissa menetetyistä yksittäisistä paikoista kasvoi yhteenlaskettuna iso siivu.

Podemosin ja neljänneksi sijoittuneen keskustaliberaalin Ciudadanosin yhteenlaskettu kannatus oli 34,59 prosenttia eli selvästi enemmän kuin vaalien ykkösen, konservatiivisen kansanpuolueen PP:n 28,72 prosenttia. Silti Podemosin ja Ciudadanosin yhteenlaskettu paikkamäärä hävisi PP:lle 109–123.

Samasta syystä vahvat alueelliset puolueet kuten Katalonian ja Baskimaan nationalistit ovat perinteisesti saaneet kansallisia pienpuolueita enemmän paikkoja Espanjan parlamenttiin, vaikka niiden kannatusluvut ovat olleet kokonaisuudessaan samaa luokkaa.

Alueelliset puolueet eivät yritäkään voittaa kuin kotivaalipiireissään, mutta siellä ne voivat juhlia kerralla useampaa paikkaa. Kansallisten pienpuolueiden laajalle levinnyt mutta vaisuhko kannatus ei sen sijaan oikeuta paikkoihin oikein missään.

Niin kävi sunnuntainakin: Katalonian tasavaltalainen vasemmisto ERC sai 2,39 prosentin kokonaiskannatuksella yhdeksän paikkaa Espanjan parlamentista, mutta kansallinen vasemmistoliittouma Unidad Popular joutui tyytymään 3,67 prosentin kannatuksella kahteen paikkaan.

Podemos ja Ciudadanos kärsivät luultavasti myös kannatuksensa keskittymisestä kaupunkeihin.

Harvaan asutuissa vaalipiireissä jaetaan suhteessa hieman enemmän paikkoja kuin olisi oikeutettua silkan väkiluvun perusteella. Vaalien ykkönen, konservatiivinen kansanpuolue PP on vahva maaseudulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat