Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin valtion junayhtiö pysäyttää Juutinrauman ylittävän liikenteensä tammikuun alussa – taustalla kiristyvä pakolaispolitiikka

Uudet henkilöllisyyspaperien tarkastukset astuvat voimaan 4. tammikuuta

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Juutinrauman ylittävä silta on ollut käytössä 20 vuotta. Kuva on syyskuulta.
Juutinrauman ylittävä silta on ollut käytössä 20 vuotta. Kuva on syyskuulta. Kuva: Magnus Laupa

Tukholma. Ruotsin valtion junayhtiö SJ aikoo pysäyttää Malmön ja Kööpenhaminan välisen liikenteensä tammikuun alussa, kun Ruotsin uusi kiristynyt turvapaikanhakijoita koskeva lainsäädäntö astuu voimaan.

Hallituksen tekemän päätöksen mukaan kaikissa Ruotsiin kulkevissa junissa ja busseissa vaaditaan 4. tammikuuta alkaen henkilöllisyyspaperit maahan pääsyn edellytykseksi. Taustalla on suuri turvapaikanhakijoiden määrä, jota Ruotsi haluaa nyt suitsia.

Tarkastukset tehdään käytännössä Tanskan puolella. SJ kirjoittaa tiedotteessaan, että se on pyytänyt käyttöönsä erillistä raidetta Kööpenhaminan keskusasemalla, jotta se voisi toteuttaa tarkastukset ilman häiriötä liikenteelle. Näin ei kuitenkaan ole käynyt, siksi liikenne Tanskaan pysäytetään, ja junat liikennöivät vain Malmöhön saakka.

”Emme ehdi nykytilanteessa tehdä tarkastuksia Tanskan puolella. Liikenteen suunnittelu Kööpenhaminassa ei ole ehtinyt näin pienellä varoitusajalla tehdä suunnitelmia, jotka tarvittaisiin, jotta SJ saisi ajan hoitaa tarkastukset laitureilla”, kertoo viestinnästä vastaava Monica Berglund SJ:stä uutistoimisto TT:lle.

Matkustaja voi vaihtaa Juutinrauman ylittävän junan paikallisjunaan esimerkiksi Malmössä, mikä lisää matkan kestoa.

Ruotsin hallituksen linjausta on arvosteltu voimakkaasti niin Ruotsissa kuin Tanskassakin ja niin poliitikkojen kuin liike-elämänkin keskuudessa. Osa arvostelijoista on vedonnut siihen, ettei rajan sulkeminen paperittomilta ole humaania. Toinen syy arvosteluun on, että uuden lain uskotaan heikentävän Malmön ja Kööpenhaminan välistä yhteyttä ja alueen kasvupotentiaalia.

Osa arvostelijoista Ruotsissa on hallituspuolueiden edustajia.

”SJ:n päätös pysäyttää sillan ylittävät junansa on ensimmäinen todiste siitä, etteivät ruotsalaiset enää voi matkustaa Tanskaan kuten aiemmin. Haluaisin mielelläni saada Ruotsin hallitukselta selvän signaalin siitä, milloin hallitus aikoo lopettaa tämän kärsimyksen”, sanoo hallituksessa istuvan ympäristöpuolueen edustaja Skånessa Märta Stenevi Sydsvenskanille.

Myös kuljetusyhtiöt ovat olleet kriittisiä. Tarkastusten suorittaminen on niiden vastuulla. Tarkastusten tekemättä jättäminen voi johtaa 50 000 kruunun eli noin 5 400 euton kertaluontoiseen sakkoon.

Myös paikallisliikenne kärsii luultavasti henkilöllisyyspapereiden tarkastuksista, kertoo Öresundståg-paikallisjunia operoivan Skånetrafikenin junaliikenteestä vastaava johtaja Magnus Andersson TT:lle. Lähtöjä voi olla vähemmän, jotta tarkastukset ehditään suorittaa. Paikallisliikenteen junia ei silti aiota pysäyttää kokonaan, hän sanoo.

Tarkastusten käytäntöjä harkitaan paraikaa Tanskan junayhtiön DSB:n kanssa. Se on käytännössä vastuussa työstä Tanskan puolella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat