Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat huolissaan: Iranin hakkerit murtautuvat sähköverkkoomme

Ulkomaat
 
© Ho New / Reuters
Iranin edellinen presidentti Mahmoud Ahmadinejad vieraili Natanzin ydinvoimalassa 2008. Vuonna 2010 voimalan uraaninrikastamosta löydettiin sentrifuugit sabotoiva haittaohjelma Stuxnet. Sen olivat rakentaneet israelilaiset ja yhdysvaltalaiset yhteistyössä. Tapauksen uskotaan vaikuttaneen Iranin intoon kehittää omaa kyberkyvykkyyttään.
Iranin edellinen presidentti Mahmoud Ahmadinejad vieraili Natanzin ydinvoimalassa 2008. Vuonna 2010 voimalan uraaninrikastamosta löydettiin sentrifuugit sabotoiva haittaohjelma Stuxnet. Sen olivat rakentaneet israelilaiset ja yhdysvaltalaiset yhteistyössä. Tapauksen uskotaan vaikuttaneen Iranin intoon kehittää omaa kyberkyvykkyyttään. Kuva: © Ho New / Reuters

Iranin uudet kybersodankäynnin kyvyt alkavat näkyä. Uutistoimistot AP ja Reuters kertovat molemmat erillisistä tapauksista, joissa Iranin epäillään olevan Yhdysvalloissa kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuneissa hakkerointitapauksissa.

Yksi tapaus kohdistui New Yorkin lähellä olevan tulvapadon hallintajärjestelmään ja toinen 18 osavaltiossa toimivan sähköyrityksen verkkoon.

Tietoturvatutkija Brian Wallace seurasi tietomurtajien jälkiä tutkiessaan eräältä kalifornialaiselta yliopistolta varastettuja majoitustietoja. Tapauksen yhteydessä hän löysi jotain vielä ikävämpää: Calpine-nimiseltä sähköyhtiöltä varastettuihin tietoihin.

Wallace löysi tusinoittain sähkölaitosten yksityiskohtaisia teknisiä piirustuksia ja yhtiön salasanoja. Asiasta kertovan AP:n mukaan datat olivat niin tarkkoja, että halutessaan hyökkääjä olisi voinut halutessaan viedä sähköt miljoonista yhdysvaltalaiskodeista.

Calpine-yhtiö, jolta tiedot oli varastettu, ei ole pieni. Sillä on 82 sähkölaitosta Yhdysvaltojen 18 osavaltiossa sekä Kanadassa.

Murron digitaaliset jäljet johtavat Iraniin. Haittaohjelmaa, joka Calpinen verkkoon oli ujutettu murron toteuttamiseksi, lähetettiin Iranin pääkaupungissa Teheranissa sijaitsevista ip-osoitteista. Uhrien joukosta löytyi myös pakistanilainen lentoyhtiö, israelilainen teknologiainstituutti ja meksikolainen öljy-yhtiö.

New Yorkin lähellä sijaitsevan tulvapadon hallintajärjestelmään tehdystä murrosta tiedetään vähemmän. Uutistoimisto Reutersin mukaan patomurto tuli ilmi vuonna 2013.

Asiasta ensimmäisenä kertoneen Wall Street Journalin mukaan viranomaiset olettivat, että padon hallintajärjestelmän kautta pyrittiin pääsemään käsiksi toiseen uhriin: huomattavasti suurempaan patorakennelmaan Oregonin osavaltiossa.

Viranomaislähteiden mukaan patomurron jäljet johtavat Iraniin nekin. Miten, ei ilmene Reutersin artikkelista.

”Jos geopoliittinen tilanne muuttuu ja Iran haluaa tehdä näistä järjestelmistä kohteitaan, tällainen informaatio helpottaa asiaa huomattavasti”, sanoi AP:lle Robert M. Lee. Lee on entinen Yhdysvaltojen ilmavoimien kyberoperaatioista vastannut upseeri ja nykyinen kyberturvallisuusalan yrittäjä ja kouluttaja.

”Tämä tekee Iranille helpommaksi myös sen, että he pystyvät tekemään paljon tiedonhankintaa Yhdysvalloilta näkymättömissä ”, Lee jatkoi.

Myös terroristijärjestö Isisin hakkerit ovat yrittäneet murtautua Yhdysvaltojen voimalaitoksien järjestelmiin, sisäisestä turvallisuudesta vastaavan DHS:n nimettömänä pysyttelevä edustaja sanoi uutistoimisto AP:lle.

Vaikka Yhdysvalloissa on sattunut useita suuria tietomurtoja viime vuosina, aivan erityisen huolissaan ollaan energiaturvallisuudesta verkossa. Sähkönsaanti kuuluu valtioiden kriittiseen infrastruktuuriin, jota tulisi suojata aivan erityisellä huolellisuudella.

Yhdysvaltalaisten murhe ei ole aiheeton.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen suurimmassa sähköverkkoyhtiö AEP:ssa yksi työntekijä onnistui lataamaan yrityksen sisäverkkoon omasta sähköpostistaan kiristysohjelman, joka oli lähellä lamauttaa koko 38 osavaltiossa toimivan yrityksen verkkotoiminnot. Sähkösyöttöä hallitaan verkon kautta, joten voi vain arvailla, mitä haittaohjelma olisi tehnyt miljoonien asiakkaiden sähköille.

Sähkölaitosten siirtojärjestelmissä on paljon vuosikymmeniä vanhoja osia, joita rakennettaessa digitaalisia uhkia ei ole osattu edes kuvitella. Jotkut järjestelmät käyttävät niin vanhoja käyttöjärjestelmiä, ettei niihin ole tiettävästi edes kehitetty viruksia tai muita haittaohjelmia. Voi myös olla, että niitä on kehitetty, mutta ne eivät ole vielä jääneet kiinni.

Entäpä, jos murtautuminen vaikka onnistuisi? Hakkerille ajatus on kutkuttava haaste.

”Se on vaikea, mutta tuottoisa kohde”, sanoo Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden virasto NSA:n entinen johtaja Keith Alexander AP:lle. Nykyisin omaa kyberalan yritystä johtavan Alexanderin mukaan monimutkaiset hyökkäykset monimutkaisiin kohteisiin lisääntyvät koko ajan.

”Tahti kiihtyy tasaisesti. Se muistuttaa nousuvettä.”

Iran on kiihdyttänyt kyberkykyjensä kehittämistä kovaa vauhtia, arvioi Yhdysvaltojen ulkoministeriö toukokuussa. Tuolloin asiasta kertoi muiden muassa Washington Free Beacon -verkkolehti. Brittiläisen teknologiayhtiö Small Median mukaan Iranin kyberturvallisuuteensa käyttämät varat ovat kasvaneet eksponentiaalisesti presidentti Hassan Rouhanin kaudella vuodesta 2013 alkaen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat