Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raakatimanttien hinnat romahtivat

Timantteja on nyt tarjolla liikaa, mutta vuonna 2022 kaivokset alkavat jo ehtyä.

Ulkomaat
 

FaktaJoka kolmas timantti on venäläinen

 Timanttien varsinaisista markkinoista 42 prosenttia on Yhdysvalloissa ja 16 prosenttia Kiinassa.

 Raakatimanttien tuotannosta yli 60 prosenttia on kolmen yhtiön hallussa. Ne ovat venäläinen Alrosa, De Beers (osa brittiläis-eteläafrikkalaista Anglo American -yhtiötä) ja brittiläis-australialainen Rio Tinto.

 Vuonna 2014 raakatimanteista hieman alle kolmannes tuli Venäjältä, 18 prosenttia Botswanasta, 12 prosenttia Kongon demokraattisesta tasavallasta ja 8 prosenttia Kanadasta.

 Noin 70 prosenttia timanteista hiotaan Intiassa.

 Raakatimanttien tuotanto on vuonna 2015 arviolta 135 miljoonaa karaattia. Yksi karaatti on gramman viidesosa.

Lontoo. Timantit ovat nyt halvempia kuin vähään aikaan – ainakin jos niitä ostaa suoraan kaivokselta. Raakatimanttien hinnat laskivat tämän vuoden tammi–marraskuussa 18 prosenttia.

Vuoden 2014 huippuluvuista hinnat ovat romahtaneet 28 prosenttia, ilmenee Moody’s-luottoluokitusyhtiön joulukuussa julkistamasta raportista.

Timanttien hinta ja kysyntä riippuvat lähes yksinomaan kuluttajien halusta ostaa timanttikoruja. Epävarmoina aikoina ylellisyystavaroita menee kaupaksi vähemmän kuin talouskasvun huumassa.

Pian timanteista saattaa kuitenkin tulla pula. Moody’sin mukaan timanttikaivokset alkavat ehtyä vuoden 2022 tienoilla.

Jos uusia merkittäviä esiintymiä ei löydy, timanttien hinnat nousevat.

Maailma on jakautunut sen suhteen, millainen rooli eri mailla on timanttiketjussa.

Timantteja louhitaan etenkin Venäjällä, Afrikassa ja Kanadassa. Sen jälkeen ne kuljetetaan Aasiaan hiottaviksi ja kiillotettaviksi. Suurin osa tästä välivaiheen työstä tapahtuu Intiassa. Myös Kaakkois-Aasiassa on halpaa työvoimaa.

Moody’sin mukaan näiden hiojayhtiöiden huono rahoitustilanne on yksi tekijä, joka heikentää raakatimanttien kysyntää.

Varsinainen tuote eli timanttikoru päätyy kuitenkin useimmiten Yhdysvaltoihin tai Kiinaan. Yhdysvalloissa peräti 80 prosenttia kihlapareista hankkii timanttisormuksen.

Erilaisilla korubrändeillä onkin entistä lujempi ote markkinoista.

Timantteja hiomalla ja kiillottamalla tai eteenpäin myymällä ei tehdä isoja voittoja. Eniten rahaa timanttibisneksessä tekevät raakatimanttien tuottajat eli kaivosyhtiöt. Toisena tulevat loppupäässä toimivat isot koruyhtiöt.

Suuria kaivosyhtiöitä on niin vähän, että ne pystyvät säätelemään raakatimanttien tuotantoa. Näin hintojen laskukaan ei pääse kunnolla siirtymään lopullisille markkinoille.

”Tuottajien päätös suitsia timanttien tuotantoa ja myyntiä tasapainottaa markkinat seuraavan vuoden tai puolentoista aikana”, sanoi Moody’sin varajohtaja Denis Perevezentsev raportin saatesanoissa.

Jos siis etsii halpaa timanttia, sellainen kannattaa hankkia nyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat