Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lontoon timanttikortteleista saa timantteja kohtuuhintaan

Sormuksen ostaja voi säästää tuhansia euroja Lontoon timantti­kortteleissa. Arabit ostavat kallista, intialaiset vaativat puhtautta.

Ulkomaat
 
Mark Earthy
Kauppias Pathirathna ihmettelee hinkua ostaa tasan karaatin painoinen timantti. ”Hieman alle tai hieman yli karaatin painoiset timantit ovat suhteessa paljon halvempia kuin tasan karaatin kokoinen kivi.”
Kauppias Pathirathna ihmettelee hinkua ostaa tasan karaatin painoinen timantti. ”Hieman alle tai hieman yli karaatin painoiset timantit ovat suhteessa paljon halvempia kuin tasan karaatin kokoinen kivi.” Kuva: Mark Earthy

Lontoo. On olemassa kahdenlaisia timanttisormuksen ostajia: tyhmiä ja fiksuja. Tyhmä menee ostamaan sormuksen isolta koruyhtiöltä, kuten Tiffanylta. Timantin hintaa nostavat brändi, markkinointi ja jopa Tiffanyn kuuluisa sininen pahvirasia.

Fiksu suuntaa Lontoon timanttikortteleihin eli Hatton Garden -kadulle sivukujineen. Siellä timanttikauppaa käy kolmisensataa erikokoista yhtiöitä.

Artikkeliin liittyvät

Kilpailu on kovaa, mutta asiakas voi tehdä hyvät kaupat, jos osaa vaatia ja tinkiä.

Hatton Garden -kadulla timantti- ja safiirikauppaa pyörittää myös srilankalaissyntyinen Tharaka Ruwan Pathirathna. Häntä naurattavat ihmiset, jotka ostavat kihla- ja vihkisormuksensa Tiffanyn kaltaisista paikoista.

”Jos timantti maksaa Tiffanylla 10 000 puntaa, voi aivan yhtä laadukkaan kiven saada Hatton Gardenista 6 000–7 000 punnalla. Ihmiset hairahtuvat, kun juoksevat brändien perässä.”

Pathirathnan mukaan suurin osa asiakkaista ei tiedä timanteista juuri mitään. Moni on silti saanut päähänsä, että timantin painon pitää olla tasan yksi karaatti. Tämä vaikuttaa suoraan hinnoitteluun.

”Hieman alle tai hieman yli karaatin painoiset timantit ovat suhteessa paljon halvempia kuin tasan karaatin kokoinen kivi.”

Monet Hatton Gardenin myymälät toimivat lukkojen takana. Sisään pääsee vain summeria soittamalla. Vartijat partioivat ovilla, ja kamerat käyvät.

Keväällä täällä tehtiin suuri ryöstö, kun kopla vei tallelokeroista noin 19 miljoonan euron arvosta timantteja, koruja ja kultaa. Tekijät jäivät kiinni, mutta iso osa saaliista on vielä teillä tietymättömillä.

Suuri osa Hatton Gardenin liikkeistä on nuhjuisia. Täällä ei juuri panosteta myymäläsisustukseen. Painopiste on timanteissa, ei pahvisissa korurasioissa.

Pathirathna sanoo, että raakatimanttien maailmanmarkkinahintojen lasku ei juuri näy Hatton Gardenissa.

”Hinnat eivät jousta alaspäin, mutta kauppa on hitaampaa kuin ennen.”

Kaikkia asiakkaita hintalappu ei kuitenkaan kiinnosta.

”Arabit ostavat kalleimmat kivet. Heille en viitsi edes näyttää pieniä timantteja”, Pathirathna sanoo. Hän esittelee 60 000 punnan eli noin 83 000 euron timanttisormusta, joka on kuulemma arabien makuun. Keskuskivi on iso ja muotoilu monimutkainen.

Intialaisia asiakkaita on paljon, ja he vaativat timanteilta mahdollisimman suurta puhtautta. Länsimaisia ostajia taas ei kiinnosta puhtaus samalla tavalla, vaan he hyväksyvät kivien virheet.

”Harva muistaa miettiä hiontaa. Mitä parempi hionta, sitä kirkkaammin timantti säihkyy.”

Sitten on niitä asiakkaita, jotka ovat yksinkertaisesti ”hulluina timantteihin”. Timantteja pitää olla paljon – mitä isompia, sen parempi.

”Minulla on vakioasiakkaita, jotka tulevat ostoksille monta kertaa vuodessa”, Pathirathna kertoo.

Fiksuimmat asiakkaat eivät osta valmista sormusta. He valitsevat ensin mieluisen kiven, joka istutetaan sitten haluttuun kehykseen. Platina on suosituin metalli, ja kakkosena tulee valkokulta.

Keltakultaisen sormuksen haluaa vain kymmenisen prosenttia asiakkaista. He ovat usein intialaisia.

Yksi asia ei ole muuttunut vuosien varrella. Timanttisormuksen maksaa yleensä mies, mutta se menee naisen sormeen.

”Näin se on lähes aina”, Pathirathna kertoo.

Mark Earthy
Timantti- ja safiirikauppias Tharaka Ruwan Pathirathnan mukaan asiakkaan kulttuuritausta vaikuttaa siihen, minkälaiset jalokivet miellyttävät.
Timantti- ja safiirikauppias Tharaka Ruwan Pathirathnan mukaan asiakkaan kulttuuritausta vaikuttaa siihen, minkälaiset jalokivet miellyttävät.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat