Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kommunistien yllätysloikkaus päättämässä Moldovan hallituskriisin

Ulkomaat
 
Viktor Dimitrov / Reuters
Mielenosoittajat vaativat suoria presidentinvaaleja Chisinaussa marraskuun lopulla.
Mielenosoittajat vaativat suoria presidentinvaaleja Chisinaussa marraskuun lopulla. Kuva: Viktor Dimitrov / Reuters

Moldova näytti maanantaina olevan saamassa uuden EU-myönteisen hallituksen, kun 14 kommunistien kansanedustajaa ilmoitti yllättäen loikkaavansa EU-myönteisten puolelle, uutistoimisto Reuters kertoo.

Euroopan köyhimpänä maana pidetty Moldova on ollut käytännössä vailla hallitusta lokakuulta, jolloin edellinen hallitus kaatui. Hallituskriisin taustalla oli noin miljardin euron katoaminen maan pankkisektorilta. Se heikensi maan valuuttaa ja laski monien elintasoa, mikä johti mielenosoituksiin.

Kavallusta on pidetty myös symbolina poliittisen eliitin korruptiosta.

Moldova on entisenä neuvostotasavaltana ollut pitkään jakaantunut EU-integraatiota ja lähempää yhteistyötä Venäjän kanssa vaativiin.

Kommunistit ovat perinteisesti olleet Venäjän-mielisiä.

Moldova on ollut taloudellisesti riippuvainen Venäjästä. Venäjällä on myös joukkoja Transnistrian kapinallisalueella, joka ei ole keskushallinnon alaisuudessa.

Ryhmät ovat olleet niin erimielisiä ja tasavahvoja, että päätöksenteko on usein jumiutunut. Tähän ovat usein vaikuttaneet myös erilaiset määräenemmistövaatimukset. Parlamentti ei pitkään saanut valittua maalle presidenttiä.

Maanantaina 14 kommunistia ilmoitti vaihtavansa puolta, jotta nykyisestä umpikujasta päästäisiin. He aikovat perustaa parlamenttiin uuden ryhmän.

”Haluamme luoda parlamenttiin vankan enemmistön ratkaisemaan Moldovan kiireisiä ongelmia”, kommunisteista loikkaava kansanedustaja Violeta Ivanov sanoi maanantaina lehdistötilaisuudessa Reutersin mukaan.

Uuden ryhmän oletetaan liittoutuvan EU-myönteisen Demokraattisen puolueen kanssa.

Se on pyytänyt presidentti Nicolae Timoftita nimittämään pääministeriksi Vladimir Plahotniucin, joka on yksi maan rikkaimmista oligarkeista. Hän sanoi sunnuntaina voivansa palata politiikkaan ja toivovansa uutta EU-myönteistä kokoomushallitusta.

Reutersin mukaan tuoreessa mielipidemittauksessa 92 prosenttia moldovalaisista ei luota Plahotniuciin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat