Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ai Wei Wein lakimies selvisi yllättäen ehdollisella tuomiolla Kiinassa

Ulkomaat
 
Tyrone Siu Reuters
Mielenosoittaja piteli Pu Zhiqiangin valokuvaa Kiinan yhteystoimiston edessä Hongkongissa viime viikolla, kun Pun oikeudenkäynti oli pidetty.
Mielenosoittaja piteli Pu Zhiqiangin valokuvaa Kiinan yhteystoimiston edessä Hongkongissa viime viikolla, kun Pun oikeudenkäynti oli pidetty. Kuva: Tyrone Siu Reuters

Peking

Pekingiläinen tuomioistuin on tuominnut tunnetun lakimiehen Pu Zhijiangin vankeuteen, mutta tuomio on ehdollinen. Asiasta kertoi Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua tiistaiaamuna.

Toisinajattelijoiden tuomitseminen ehdolliseen vankeuteen on Kiinassa melko harvinaista.

Pu, 50, on paljon julkisuudessa näkynyt lakimies, joka on ajanut etenkin sananvapaus- ja kansalaisoikeusasioita. Lakimiehenä hän on puolustanut esimerkiksi tunnettua aktivistia ja nykytaiteilijaa Ai Weiweitä.

Pun syyttäminen ja runsas viikko sitten pidetty oikeudenkäynti herättivät paljon kansainvälistä huomiota ja arvostelua. Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat paheksuneet hänen syyttämistään. Ihmisoikeusjärjestöt ovat pitäneet syytteitä tekaistuina.

Puta syytettiin rikoksista nimeltä etniseen vihaan yllyttäminen sekä riidan haastaminen ja ongelmien lietsominen. Niistä hänet myös tuomittiin.

Syytteet perustuivat seitsemään internet-viestiin, joissa Pu arvosteli Kiinan viranomaisia sekä Kiinan politiikkaa uiguurivähemmistön asuinalueella Xinjiangissa. Pu julkaisi ajatuksiaan kiinalaisessa verkkopalvelussa Weibossa, joka muistuttaa hieman Twitteriä.

Oikeus määräsi Pulle kolme vuotta vankeutta ehdollisena, joten Pun ei todennäköisesti tarvitse istua tuomiotaan vankilassa. Ennen tuomiota hän on ollut vangittuna yli puolitoista vuotta.

Tuomio on lievempi kuin monet odottivat. Pun lakimies on aiemmin sanonut, että häntä uhkasi jopa kahdeksan vuoden rangaistus. Kovien syytteiden arveltiin olleen tarkoitettu lähinnä varoitukseksi muille kiinalaisille toisinajattelijoille, jotta nämä pysyttelisivät hiljaa.

Tuomioon saattoi vaikuttaa viimeviikkoisen oikeudenkäynnin saama runsas huomio, joka lisääntyi entisestään, kun viranomaiset kovaotteisesti estivät diplomaatteja ja toimittajia lähestymästä oikeustaloa Pekingissä. Kiinassa myös oikeuslaitos on Kiinaa johtavan kommunistisen puolueen alaisuudessa, joten tuomioita määrittää usein poliittinen harkinta.

Pu on pitkän linjan kansalaisoikeusaktiivi. Hän on istunut vankilassa myös osallistuttuaan Tiananmenin demokratialiikkeeseen vuonna 1989.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat