Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat alkaa suojella Afrikan leijonia – taustalla kohu hammaslääkärin tappamasta Cecil-leijonasta

Uusi asetus määrittää keskisen ja läntisen Afrikan leijonat erittäin uhanalaiseksi lajiksi ja eteläisen ja itäisen Afrikan leijonat vaarantuneeksi lajiksi. Molemmat määritelmät vaikeuttavat elävien leijonien tai leijonan osien tuomista Yhdysvaltoihin.

Ulkomaat
 
Noor Khamis / Reuters
Leijona lepäili Serengerin luonnonpuistossa Tansaniassa.
Leijona lepäili Serengerin luonnonpuistossa Tansaniassa. Kuva: Noor Khamis / Reuters

Yhdysvallat ilmoitti maanantaina alkavansa suojella Afrikan leijonia uudella lainsäädännöllä, joka rajoittaa muun muassa metsästäjien oikeutta tuoda trofeita eli metsästysmuistoja ampumistaan eläimistä Yhdysvaltoihin.

Uusi asetus määrittää keskisen ja läntisen Afrikan leijonat erittäin uhanalaiseksi lajiksi ja eteläisen ja itäisen Afrikan leijonat vaarantuneeksi lajiksi. Molemmat määritelmät vaikeuttavat elävien leijonien tai leijonan osien tuomista Yhdysvaltoihin. Alueelta, jolla leijonat on julistettu erittäin uhanalaisiksi, ei muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta saa tuoda trofeita.

Amerikkalaisten suurriistanmetsästäjien suosimista Tansaniasta, Zimbabwesta ja Etelä-Afrikasta voi vastakin tuoda trofeita, kunhan ne täyttävät viranomaisten vaatimukset ja eläimet on tapettu laillisesti.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan päätöksen taustalla oli uusi tieteellinen tieto. Joidenkin arvioiden mukaan Afrikassa on enää 20 000 leijonaa, ja lukumäärä voi puolittua tästä 20 vuodessa ilman tehokkaita toimia.

Yhdysvaltain kalastuksesta ja villieläimistä vastaavan viraston johtaja Dan Ashe sanoi uutistoimisto AFP:lle, että leijonien määrä on pienentynyt 43 prosenttia kahden viime vuosikymmenen aikana.

”Leijona on yksi planeetan rakastetuimmista lajeista ja korvaamaton osa maailmanlaajuista perintöä”, Ashe sanoi.

The New York Timesin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan päätökseen vaikutti kuitenkin todennäköisesti maailmanlaajuinen kohu, kun yhdysvaltalaismies ampui viime heinäkuussa Zimbabwessa Cecil-nimisen leijonan. Cecil oli Oxfordin yliopiston tutkimusleijona, jonka mies ampui huvikseen.

Cecil-leijona oli pannalla merkitty Luoteis-Zimbabwessa Hwangen kansallispuistossa elänyt 13-vuotias uros ja paikallinen kuuluisuus. Amerikkalainen hammaslääkäri ampui sen heinäkuussa.
Cecil-leijona oli pannalla merkitty Luoteis-Zimbabwessa Hwangen kansallispuistossa elänyt 13-vuotias uros ja paikallinen kuuluisuus. Amerikkalainen hammaslääkäri ampui sen heinäkuussa.

Cecilin ampuminen oli ”ratkaiseva hetki”, Humane Society of the United States -järjestön johtaja Wayne Pacelle sanoi lehdelle. Hänen mukaansa se ”muutti suhtautumista huvimetsästykseen ympäri maailmaa”.

”Se pienensi viranomaisten kiemurtelutilaa”, hän sanoi.

Cecilin ampumisen jälkeen Ranska on kieltänyt leijonatrofeiden maahantuonnin ja Britannia on ilmoittanut tekevänsä samoin 2017. Yli 40 lentoyhtiötä on kieltänyt trofeiden kuljetuksen.

Suurriistanmetsästys kuitenkin jakaa mielipiteitä.

Monissa köyhissä Afrikan maissa vauraat länsimaiset huvimetsästäjät ovat tärkeä tulonlähde. Metsästyksen tukijoiden mukaan näillä tuloilla voidaan myös suojella villieläimiä.

”Monet ovat haastaneet metsästysalaa näyttämään tilastoja todistaakseen väitteensä, että leijonanmetsästyksestä saatavat tulot auttavat leijonien suojelussa. Ala on kuitenkin pahamaineisen läpinäkymätön ja on pitkään vastustanut uudistusvaatimuksia. Tämän pitää nyt muuttua”, Oxfordin yliopiston leijona-asiantuntija Hans Bauer sanoi The New York Timesille.

”Todistustaakka on nyt muuttunut”, hän sanoi.

”Uuden säännön perusteella maiden ei tarvitse vain todistaa, ettei metsästys ole pahaksi leijonakannalle, vaan nyt niiden on todistettava metsästyksen olevan hyödyksi leijonille.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat