Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailma oli vuonna 2015 parempi paikka kuin koskaan ennen

Sodat, terrori-iskut ja jatkuva pakolaiskriisi ovat luoneet tunteen, että kuluneena vuonna maailma on ollut täynnä sekasortoa ja väkivaltaa, mutta se ei ole koko totuus.

Ulkomaat
 
MUHAMMED HAMED / REUTERS
Irakilaispoika sytytti kynttilän joulukuusijuhlassa luterilaisessa kirkossa Shuneh’ssa Jordaniassa 13. joulukuuta.
Irakilaispoika sytytti kynttilän joulukuusijuhlassa luterilaisessa kirkossa Shuneh’ssa Jordaniassa 13. joulukuuta. Kuva: MUHAMMED HAMED / REUTERS

Lähi-idän sodat, Pariisin terrori-iskut ja jatkuva pakolaiskriisi ovat luoneet tunteen, että kuluneena vuonna maailma on ollut täynnä sekasortoa ja väkivaltaa. Tänään tiistaina vuoden pimeimpänä päivänä on syytä muistaa, että todellisuudessa ihmisillä on mennyt vuonna 2015 paremmin kuin koskaan aiemmin.

Keskimääräinen ihminen elää nyt aiempaa turvallisempaa, terveempää, vapaampaa ja rikkaampaa elämää, huomauttaa esimerkiksi yhdysvaltalainen aikakauslehti The Atlantic.

Maailmanpankki arvioi lokakuussa, että äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus pienenee tänä vuonna ensi kertaa alle kymmenesosaan maailman väestöstä.

YK:n mukaan lapsikuolleisuus on yli puolittunut vuosina 1990–2015, minkä ansiosta lähes seitsemän miljoonaa lasta vähemmän kuolee vuosittain alle viisivuotiaana.

Yhä useampi lapsi on koulussa. YK:n mukaan alle joka kymmenes lapsi jää nykyään ilman peruskoulutusta.

Ruoan puutteesta ja kulkutaudeista aiheutuvat kuolemat ovat yhä harvinaisempia.

Aliravittujen osuus maailman väestöstä on vähentynyt lähes 19 prosentista alle 11 prosenttiin vuodesta 1990 lukien.

Vapauden tilaa seuraava Freedom House määritteli 125 valtiota vaaleihin perustuviksi demokratioiksi vuonna 2014 – enemmän kuin koskaan aiemmin ja lähes kaksinkertaisesti vuoteen 1989 verrattuna.

Maailma on mennyt neljännesvuosisadan koko ajan parempaan suuntaan, kertoo myös YK:n kehitysohjelma UNDP, joka on arvioinut inhimillistä kehitystä vuodesta 1990. Mittareina ovat elinajanodote syntymähetkellä, koulutuksen pituus tai sen odotettu pituus ja bruttokansantuote henkeä kohden.

Verrattuna vuoteen 1990 ihmisten on nykyään parempi elää kaikissa 142:ssa UNDP:n seuraamissa valtioissa lukuun ottamatta aidsin heikentämää Swazimaata.

Terrorismin tai sotien takia kuolleiden määrä on todella kasvanut viime vuosina, pääasiassa Syyrian sodan takia. Sodissa ja taisteluissa kuolee silti huomattavasti vähemmän ihmisiä kuin 1970- ja 1980-luvulla.

The Atlantic arvioi, että terrorismi aiheuttaa vain prosentin kolmassadasosan kaikista kuolemista ja laskee, että se aiheutti vain 1,8 prosenttia kaikista väkivaltaisesti aiheutetuista kuolemista vuonna 2012, jolta ovat peräisin Maailman terveysjärjestön WHO:n ja terrorismia seuraavan Global Terrorism Indexin tuoreimmat yhtenevät tiedot.

Toissa viikolla Pariisin ilmastokokouksessa maailman valtiot solmivat ensimmäisen, kaikkia maita oikeudellisesti sitovan kansainvälisen ilmastosopimuksen. Se rajoittaa ilmaston lämpenemistä, joka on uhannut tehdä monista maailman alueista elinkelvottomia.

On syytä olettaa, että ensi vuodesta tulee maailman asukkaille entistäkin parempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat