Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanjan Rajoy kerää tukea vähemmistö­hallitukselle vaikeiden vaalien jälkeen

Ulkomaat
 
SUSANA VERA / Reuters
Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn puolue sai sunnuntain parlamenttivaaleissa 123 paikkaa 350:stä.
Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn puolue sai sunnuntain parlamenttivaaleissa 123 paikkaa 350:stä. Kuva: SUSANA VERA / Reuters
Fakta

Podemos ja Ciudadanos saivat yhteensä yli sata paikkaa

Espanjan parlamentin alahuoneen vaalien tulos neljän suurimman puolueen osalta:

 Konservatiivinen kansanpuolue PP, 123 paikkaa (–62), 28,72 prosenttia äänistä.

 Sosialistipuolue PSOE, 90 paikkaa (–19), 22,01 prosenttia.

 Vasemmistopopulistinen Podemos, 69 paikkaa (+69), 20,66 prosenttia.

 Keskustaliberaali Ciudadanos, 40 paikkaa (+40), 13,93 prosenttia.

 Parlamentin alahuoneessa on 350 paikkaa, joten enemmistöhallitukseen vaaditaan vähintään 176 paikkaa.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy tavoittelee vähemmistöhallitusta ilman tarvetta liittoumasta muiden puolueiden kanssa, kertoo sanomalehti El País.

Rajoyn konservatiivinen kansanpuolue PP oli sunnuntain parlamenttivaaleissa suurin puolue, mutta sai vain 123 paikkaa 350:stä. Vähemmistöhallituksen onnistumiseksi hän toivoo saavansa passiivisen tuen sosialistipuolue PSOE:ltä ja keskustaliberaalilta Ciudadanosilta.

PSOE ja uusi vasemmistopuolue Podemos ovat ilmoittaneet äänestävänsä vastaan, jos uutta pääministeriyttä tavoittelevan Rajoyn tuki mitataan parlamentissa.

Neljänneksi sijoittunut keskustaliberaali Ciudadanos sen sijaan pitää järkevänä ratkaisuna PP:n vähemmistöhallitusta. Se todennäköisesti pidättäytyisi äänestämästä Rajoyn pääministeriydestä parlamentissa. Ciudadanosin johtaja Albert Rivera on kehottanut sosialisteja toimimaan samoin.

Sosialistien tuen saamiseksi Rajoy saattaa joutua harkitsemaan jonkun toisen konservatiiviedustajan esittämistä pääministeriehdokkaaksi.

Ciudadanosin Rivera vastustaa mahdollisuutta sosialistien johtamasta vasemmiston ja alueellisten nationalistipuolueiden laajasta koalitiohallituksesta. Se olisi Riveran mielestä ”huonoin asia, mitä PSOE on tehnyt 30 vuoteen”, uutisoi El País.

”Meitä äänestäneet ihmiset toivovat Espanjaan muutosta, mutta vakaata muutosta”, Rivera sanoi uutistoimisto Reutersille.

PSOE:n johtama enemmistöhallitus ei onnistuisi ilman Podemosin tukea, ja sellaisen saaminen on epävarmaa, koska puolueet kilpailivat kiihkeästi vasemmiston äänistä ja ovat hyvin erimielisiä suhtautumisesta Katalonian itsenäistymispyrkimyksiin. PSOE ei hyväksy Katalonian irtautumisaikeita, mutta Podemos antaisi katalonialaisten äänestää asiasta.

Podemosin johtaja Pablo Iglesias haluaa kuitenkin välttää vanhojen kilpakumppanien PP:n ja PSOE:n yhteishallituksen.

”Joko ymmärrämme, että Espanja on monimuotoinen, useiden kansojen maa, tai päästämme hallitukseen PP:n, joka sijoittui kuudenneksi Kataloniassa ja viidenneksi Baskimaassa”, Iglesias sanoi El Paísin mukaan.

”Minua huolettaa, että PSOE saattaa haluta liittoutua PP:n kanssa.”

Parlamentti äänestää pääministeristä tammikuun puolivälissä. Mikäli se ei anna tukeaan kellekään ehdokkaalle kahden kuukauden kuluessa ensimmäisestä äänestyksestä, parlamenttivaalit uusitaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat