Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norja ei ole valmis geeniloheen, mutta geenirehut kiinnostavat

Muuntogeenisestä rypsistä etsitään ratkaisua kasvavalle lohitaloudelle.

Ulkomaat
 

Yhdysvalloissa muuntogeeninen lohi on pian totta. Lääke- ja elintarvikeviranomainen FDA antoi hiljattain myyntiluvan kalalle, jonka dna:ta on tarkoituksella muunneltu.

Kyseessä on ensimmäinen ihmisravinnoksi tuotettu muuntogeeninen eläin.

Norja suhtautuu geenimuunteluun hyvin kielteisesti, eikä geenilohesta varsinaisesti edes keskustella. Kiinnostus muuntogeenisiin rehuihin lohenviljelyssä on silti herännyt.

”Norja ei ole valmis muuntogeenisiin eläimiin. Mutta rehuissa se on tulevaisuus Norjassa ja Euroopassa”, uskoo kalankasvatuksesta vastaava EW Groupin johtaja Odd Magne Rødseth.

Hänen mielestään Yhdysvalloissa lähdettiin liikkeelle väärästä päästä. Markkinoille ollaan tuomassa tuotetta, jossa kalaa on muunneltu nopeamman kasvun takaamiseksi.

Sen sijaan geenimuuntelussa pitäisi keskittyä tuotteisiin, jotka voivat olla hyödyksi terveydelle tai vähentää ympäristökuormitusta, Rødseth sanoo.

Nykyisin monet syövät lohta, koska se on hyvä omega-3-rasvahapon lähde. Alalla on nyt pelko, että omega-3:n lähteet maailmalla käyvät riittämättömiksi kalatalouden kasvaessa.

Muuntogeeninen rypsi voisi olla yksi ratkaisu, katsotaan Norjan valtion puoliksi omistamassa elintarviketutkimusinstituutissa Nofimassa.

Nofima aloittaa vuodenvaihteessa tutkimuksen, jossa on tarkoitus kartoittaa, jättääkö muuntogeenisestä rypsistä puristettu öljy rehun seassa jälkiä loheen tai vaikuttaako se lohen kasvuun, terveyteen tai hyvinvointiin.

”Tiedämme, ettei markkinoilla ole riittävästi luonnollisia omega-3:n lähteitä rehuun, kun kalankasvatus laajenee. Siksi nämä öljykasvien siemenet ovat hyvin arvokas resurssi markkinoilla. Tiedämme, että vaihtoehtoja ei voi yhtä helposti tuottaa niin suuria määriä kuin tarvittaisiin, ei ainakaan tällä hetkellä”, sanoo Nofimassa tutkimuksesta vastaava Bente Ruyter.

Ruyter uskoo silti, että muuntogeenisten rehujen matka markkinoille on vielä pitkä.

Ympäristöjärjestöt vastustavat kiivaasti niin geenilohia kuin -rehujakin.

”Gmo-kasvit voivat levitä lähellä kasvaviin lajikkeisiin, eikä vaikutuksista ekosysteemeihin ole tarpeeksi tietoa. Syitä on paljon”, sanoo poliittinen asiantuntija Aina Bartmann Oikos-ympäristöjärjestöstä.

Bartmannin mielestä lohiteollisuuden pitäisi keskittyä nykyisen kasvunsa kestävyyteen ennen kuin se hakee uusia kasvun lähteitä.

”Alalla on niin paljon ongelmia. Kalat karkaavat ja sekoittuvat villien lohien kanssa. Kemikaaleja ja lääkkeitä käytetään runsaasti. Mielestäni heidän pitäisi ensin ratkaista nykyiset ongelmansa ennen kuin he luovat uusia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat