Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjan lohi lähtee maailmalle rannikon pikkukylästä – alan suurin rodunjalostaja myy munia Pohjois-Koreaan saakka

Lohikauppa on kasvanut teolliseksi miljardikaupaksi. HS vieraili maailman suurimmalla lohen munien kasvattamolla Norjassa.

Ulkomaat
 
Täältä saa alkunsa Norjan lohi
Täältä saa alkunsa Norjan lohi
Jalostamo Norjan Kyrksæterørassa myy maailmalle 220 miljoonaa lohen munaa vuodessa. Kasvavat viljellyn lohen markkinat janoavat yhä nopeammin kasvavaa ja vähemmän sairastelevaa kalaa.

Kyrksæterøra. Kala roikkuu kiduksistaan koukussa. Javier Prieto nappaa kiinni pullean lohen kupeesta. Hän vetäisee sen vatsan auki yhdellä viillolla ja alkaa lypsää. Mätimunat pulppuavat lohen sisuksista.

Valmis. Sitten seuraava.

Lohia virtaa Prieton eteen kymmeniä ja satoja perä perää, ja mätiä kertyy kilotolkulla.

”Kymmenen vuotta sitten tuotimme vain noin 35 miljoonaa munaa vuodessa. Nykyisin luku on koko yhtiössä 220 miljoonaa. Kasvu on ollut räjähdysmäistä”, sanoo tehtaan tiluksia esittelevä John-Are Stokke Freland, Aquagen-yrityksen biologinen asiantuntija.

Gorm K. Gaare
Javier Prieto (oik.) ja Hector Bañares lypsävät munia naaraslohista.
Javier Prieto (oik.) ja Hector Bañares lypsävät munia naaraslohista.

Olemme Norjan Kyrksæterørassa Trondheimin ulkopuolella. Täällä, Aquagenin peltihallissa, saa hyvin todennäköisesti alkunsa myös osa siitä viljellystä Norjan lohesta, jota suomalaiset kauhovat lautasilleen tänä jouluna.

Aquagen on omien sanojensa mukaan maailman suurin viljellyn lohen kasvatukseen tarvittavien lohen munien tuottaja. Muniaan se myy suurelle osalle Norjan kalankasvattajista sekä 16–18 kasvattajamaahan maailmalla.

Yhtiön leipälaji on tuottaa nälkäisille lohimarkkinoille kaloja, jotka tuottavat kasvattajilleen yhä enemmän tuloja. Sen yhtiö tekee rodunjalostuksen ja geneettisen tutkimuksen avulla.

Parhaiden kalayksilöiden valitseminen ja niiden suvun jatkaminen ovat yhtiön 40 toimintavuoden aikana johtaneet esimerkiksi siihen, että kalat ovat joka sukupolvessa 300–500 grammaa edellistä pulskempia. Ne ovat myös sopivan rasvaisia ja väriltään oikean punaisia.

”Me autamme evoluutiota”, kuten Stokke Freland kiteyttää asian valkoisessa tohtorintakissaan lohiteurastamossa.

GORM K GAARE
Aquagen on jalostanut lohia kymmenen kalasukupolven ajan.
Aquagen on jalostanut lohia kymmenen kalasukupolven ajan.

Evoluution auttamisen kysyntä on kova. Kun maailman väestö ja proteiinin kulutus kasvavat, viljelty kala on suosittu ravinnonlähde yhä useammassa paikassa maailmalla.

Norjassa viljellyn lohen myynti tonneissa on noin kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Myynnin arvo oli yksin viime vuonna noin 4,3 miljardia euroa. Se vastaa noin prosenttia Norjan bruttokansantuotteesta.

Samalla lohenkasvatus on entistä teollisempaa. Viime vuosina kansainväliset suuryritykset ovat nielaisseet pieniä pelureita. Esimerkiksi Aquagenin osti saksalainen jätti EW Group, joka on erikoistunut broilerinjalostukseen.

”Norjassa tämä on joillekin ongelma, koska tavallaanhan he ovat myyneet kruununjalokivensä”, naureskelee kalataloudesta vastaava johtaja Odd Magne Rødseth EW Groupista.

Kasvavaan bisnekseen liittyy toki lukuisia ongelmia aina ympäristön saastumisesta villien kalakantojen heikentymiseen kalojen pakenemisen vuoksi. Nykyisin yksi pahimmista vitsauksista ovat kalatäit, jotka piinaavat Norjan lohia.

Yksin tänä vuonna täit olivat marraskuuhun mennessä levittäytyneet 21 viljelylaitokselle, ennen muuta Keski-Norjassa, kertoo johtaja Elisabeth Wilmann Norjan elintarviketurvallisuusvirastosta Mattilsyneistä.

Täit pureutuvat kasvatuslaitoksissa kalojen lihaan ja heikentävät niiden hyvinvointia ja lisäävät kuolleisuutta.

Kaloja joudutaan lääkitsemään voimakkaasti tai esimerkiksi ampumaan lasersäteillä täiden poistamiseksi. Lisäksi lohia on pakko teurastaa tonneittain ennen aikojaan.

”Ratkaisujen löytyminen yrityspuolella on ollut valitettavan hidasta”, Wilmann sanoo.

Viime aikoina suurinta iloa on ollut tekniikasta, jolla pikkukalojen on annettu syödä täitä lohien lihasta.

GORM K GAARE
Lohen munat erotellaan koneellisesti.
Lohen munat erotellaan koneellisesti.

Aquagen on munien tuottajana yksi bisneksen ongelmien syntypaikoista. Se yrittää myös olla osa ratkaisua. Jalostuksen päätehtäviä on koettaa päästä eroon erilaisista ympäristö- ja terveysongelmista.

”Suuri ongelma on, että täit voivat siirtyä kasvattamoista villeihin lohikantoihin. Meillä on suunnaton vastuu villien kalakantojen ylläpitämisestä”, Rødseth sanoo.

Yritys löysi hiljattain geenin, jonka vuoksi tietyt kalat ovat lohitäille kuin magneetti. Nyt se on kehittänyt munia, joista syntyneillä kaloilla pitäisi olla noin 50 prosenttia pienempi todennäköisyys saada kalatäitä. Sitä aiotaan testata ensi syksynä yhdessä monien muiden keinojen kanssa.

Rahalliset kannusteet ovat kovat. Kalatäistä aiheutuvien kustannusten arvioidaan olevan yksin tänä vuonna koko alalla Norjassa 4–5 miljardia kruunua eli noin 420–520 miljoonaa euroa, kertoi Dagens Næringsliv hiljattain.

”Tietysti ratkaisun löytyminen olisi myös hyvin kannattavaa.”

GORM K GAARE
Mae Anna Edorot, Krista Lokar, Maribeth Skjøstad ja Randi Kjønsvik tarkastavat, ettei koneellisesti eroteltujen lohen munien joukkoon ole jäänyt huonolaatuisia munia.
Mae Anna Edorot, Krista Lokar, Maribeth Skjøstad ja Randi Kjønsvik tarkastavat, ettei koneellisesti eroteltujen lohen munien joukkoon ole jäänyt huonolaatuisia munia.

Tehdashallissa munat on kerätty talteen. Seuraavaksi ne kuljetetaan eroteltaviksi tehosekoittimen näköiseen vatkaimeen. Jokainen kuvataan ja hyvät poimitaan koneellisesti eroon huonoista. Sitten lasti desinfioidaan suuressa altaassa, pakataan ja lähetetään kohti maailman kasvattamoja.

Markkinoiden nälästä kertoo jotain se, että norjalaisia lohenmunia käytetään tätä nykyä Pohjois-Koreassa saakka. Kun sopimusta solmittiin, yksityiskohtia piti käydä tarkoin läpi ministeriön kanssa.

Kansainväliset sanktiot eivät estäneet munien myymistä. Munia lähtee Pohjois-Koreaan 200 000 kahdesti vuodessa.

”Kyse on kuitenkin hyvin pienestä bisneksestä, muutamista pioneereista oikeastaan”, Rødseth sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat