Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljoonan pakolaisen raja ylittyi – Saksa heräsi tilanteeseen vasta loppukesällä

Saksaan on tullut vuonna 2015 lähes sama ihmismäärä, joka asuu Suomen pääkaupunkiseudulla.

Ulkomaat
 
CHRISTIAN T. JØRGENSEN
Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Münchenin rautatieasemalle saapui noin 20000 pakolaista. Huomioliiviin puheutunut Moses Osul oli yksi vapaaehtoisista auttajista.
Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Münchenin rautatieasemalle saapui noin 20000 pakolaista. Huomioliiviin puheutunut Moses Osul oli yksi vapaaehtoisista auttajista. Kuva: CHRISTIAN T. JØRGENSEN

Berliini. Saksan kielen seura valitsi Saksan vuoden 2015 sanaksi ”pakolaiset”. Nimenomaan monikossa. Valinnalla on jämäkämpi pohja kuin monina aiempina vuosina. Sitten toisen maailmansodan Eurooppaan ei ole tullut pakolaisia niin paljon kuin kuluneena vuonna.

Kaksi viikkoa sitten Saksassa meni rikki miljoonan maahantulijan raja. Se tarkoittaa, että Saksaan on tullut vuonna 2015 lähes samaa ihmismäärää, joka asuu Suomen pääkaupunkiseudulla.

Tiistaina ylittyi myös toinen miljoonan rajapyykki. Kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM arvioi, että miljoonas ihminen teki vaikean ja vaarallisen merimatkan Afrikasta Eurooppaan tänään. Joulukuun puoliväliin mennessä 3 695 Eurooppaan pyrkinyttä ihmistä on kuollut hukkumalla Välimereen. Kuolonuhreista suurin osa on hukkunut heikkokuntoisten veneiden upottua Libyan ja Italian välillä.

Mitä käänteitä Euroopan suurimman maan pakolaisten vuodessa on ollut? Entä miten Saksa on muuttanut politiikkaansa?

Vuoden alkupuolella Saksan poliittinen johto oli keskittynyt Ukrainan sotaan ja Kreikan uuden hallituksen kanssa neuvottelemiseen. Helmikuussa Saksan viranomaiset huomasivat, että Balkanin maista tulee erityisen paljon turvapaikanhakijoita. Näillä turvapaikanhakijoilla ei ollut useimmiten mahdollisuutta turvapaikkaan, vaikka he saattoivatkin tulla erittäin köyhistä oloista.

Saksan hallitus aloitti etenkin Kosovossa ja Albaniassa laajan kampanjan, jonka tarkoitus oli kertoa, ettei Saksaan kannata tulla. Kesällä Balkanilta tulleiden määrä alkoi kääntyä pienemmäksi, mutta maahanmuuttoviraston marraskuun lopun tilasto kertoo yhä, että albanialaiset ovat jättäneet syyrialaisten jälkeen koko vuoden aikana toiseksi eniten turvapaikkahakemuksia Saksaan.

Syyrialaisten turvapaikan myöntöprosentti on Saksassa ollut tänä vuonna 94,8 ja albanialaisten 0,2. Syksyn kuukausina kuitenkin afganistanilaisten ja irakilaisten turvapaikkahakemusten määrä on noussut ohi Balkanilta tulleiden.

Kesällä pakolaisten määrä alkoi päivä päivältä kasvaa. Koko kesän ajan saksalaiset viestimet ihmettelivät, että liittokansleri Angela Merkel ei tunnu huomaavankaan koko pakolaisasiaa, puhumattakaan siitä, että hän olisi ottanut siihen kantaa.

Elokuu oli lopullinen käänne. Kuun puolivälissä sisäministeri Thomas de Maizière esitti arvioluvun: Saksaan odotetaan tämän vuoden aikana 800 000 turvapaikanhakijaa. Se olisi kaksi kertaa viime vuoden määrä.

Uutiset turvapaikanhakijoille suunniteltujen majoitusrakennusten polttoyrityksistä yleistyivät. Itävallasta tuli karmea uutinen, 71 löytyi kuolleena salakuljettajien kuorma-autosta.

Sitten tuli elokuun viimeinen päivä, jolloin liittokansleri Merkel piti laajan tiedotustilaisuuden. Sen pääteema oli, kuinka Saksa ottaa pakolaisia vastaan. Merkel korosti, että nyt on hädässä olevien ihmisten auttamisen hetki.

”Wir schaffen das [Me pystymme siihen]”, Merkel sanoi. Siitä tuli lause, josta tuli monille sysäys auttaa ja toisissa se herätti kysymyksen: miten ihmeessä?

Ehti kulua vain vajaa viikko, kun Unkarissa Budapestin Keletin asemalle alkoi kerääntyä tuhansia ihmisiä. Heitä auttoivat vain vapaaehtoiset, muuten pakolaiset olivat oman onnensa nojassa. Päivien odotuksen jälkeen tuhannet lähtivät kävelemään Unkarista kohti Itävaltaa.

Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Angela Merkel ja Itävallan liittokansleri Werner Faymann tekivät päätöksen avata pakolaisille Saksan ja Itävallan rajat. Yhtäkkiä Münchenin rautatieasemasta tuli portti Saksaan. Yhden viikonlopun aikana asemalle saapui yli 20 000 pakolaista. Paikalla oli satoja saksalaisia joka päivä toivottamassa pakolaiset tervetulleiksi. Saksan tervetulokulttuurista tuli ainakin hetkeksi käsite koko maailmassa.

Münchenissä ja Baijerissa viranomaiset raivasivat liikuntahalleja ja messuhalleja yksi toisensa jälkeen turvapaikanhakijoiden majoittamiseksi. Syyskuun puolivälissä Unkari sulki Serbian-vastaisen rajansa aidalla. Saksa ja Itävalta palauttivat samaan aikaan rajoilleen tarkastukset, mutta pakolaiset pääsevät silti helposti maihin. Osa pakolaisista jatkoi kohti Ruotsia ja Suomea. Suomessa Torniossa avattiin pakolaisten järjestelykeskus syyskuun 22. päivä.

Saksassa on syksyn mittaan kysytty kerta toisensa jälkeen, miten tästä selvitään ja miten tähän pystytään. Merkelin kansansuosio on laskenut nopeasti. Kunnat ovat joutuneet ostamaan telttoja ja kontteja pakolaisten majoittamiseksi. Turvapaikanhakijoiden jakaminen tasaisesti eri osavaltioihin on takunnut koko syksyn. Etenkin Berliinissä pakolaisten rekisteröintikeskus terveys- ja sosiaaliviraston pihamaalla on ajautunut useaan otteeseen kaaoksen partaalle. Monissa turvapaikanhakijoiden majoitustiloissa sattuu yhteenottoja.

Nyt kuitenkin majoittaminen alkaa olla rutiinia ja tärkeimmät kysymykset ovat, mitä seuraavaksi. Miten turvapaikanhakijat kotiutuvat? Miten heidät saadaan kouluihin ja töihin? Saksalaispoliitikot puolueesta riippumatta korostavat, että vain pakenemisen alkuperäisiin syihin tarttumalla saadaan jotakin aikaan.

Kaveh Rostamkhani
Syyrialaiset veljekset Hassan ja Jalal olivat ensimmäisiä pakolaisia, jotka jäivät Unkarin 15. syyskuuta sulkeman aidan taakse Serbian puolelle. Määränpäänä oli Saksa.
Syyrialaiset veljekset Hassan ja Jalal olivat ensimmäisiä pakolaisia, jotka jäivät Unkarin 15. syyskuuta sulkeman aidan taakse Serbian puolelle. Määränpäänä oli Saksa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat