Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taleban valtaa tärkeää risteyskaupunkia unikkopeltojen keskellä Afganistanissa

Yhdysvallat ja Britannia ovat lähettäneet erikoisjoukkojaan Afganistanin turvallisuusjoukkojen tueksi Helmandiin, mutta ne eivät osallistu taisteluihin henkilökohtaisesti.

Ulkomaat
 
ABDUL MALIK / REUTERS
Afganistanin armeijan sotilas puhui radiopuhelimeen vartiopaikalla Helmandin maakunnassa sunnuntaina.
Afganistanin armeijan sotilas puhui radiopuhelimeen vartiopaikalla Helmandin maakunnassa sunnuntaina. Kuva: ABDUL MALIK / REUTERS

Ääri-islamistinen Taleban-järjestö on vallannut suuren osan strategisesti tärkeästä Sanginin alueesta Helmandin maakunnassa Etelä-Afganistanissa.

Maakunnan kuvernööri Mirza Khan Rahimi kertoi maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että Taleban piirittää Sanginin kaupunkiin linnoittautuneita Afganistanin turvallisuusjoukkoja ja on ottanut kaikki kaupunkiin johtavat tiet haltuunsa. Hän varoitti, että tilanne uhkaa livetä viranomaisten hallinnasta.

Sangin on pieni kaupunki mutta tärkeä risteyspaikka Helmandin pääkaupungin Lashkar Gahin ja maakunnan pohjoisosat yhdistävän tien varrella. Sanginin valtaaminen helpottaisi Talebanin toimintaa laajalla alueella.

Sangin on myös huumekaupan keskus, joka sijaitsee merkittävällä oopiumiunikon viljelyseudulla. Afganistan on maailman suurin oopiumintuottaja.

Hannes Heikura / HS
Sanginin seutu on merkittävää oopiumiunikon viljelyaluetta. HS:n valokuvaaja Hannes Heikura kuvasi unikkopeltojen tuhoamista valvovan Afganistanin armeijan sotilaan Kandaharin maakunnassa vuonna 2007.
Sanginin seutu on merkittävää oopiumiunikon viljelyaluetta. HS:n valokuvaaja Hannes Heikura kuvasi unikkopeltojen tuhoamista valvovan Afganistanin armeijan sotilaan Kandaharin maakunnassa vuonna 2007.

Yhdysvallat ja Britannia ovat lähettäneet erikoisjoukkojaan Afganistanin turvallisuusjoukkojen tueksi Helmandiin, mutta ne eivät osallistu Sanginin taisteluihin henkilökohtaisesti vaan pysyttelevät neuvoa antavassa roolissa, kertoi sanomalehti The Times.

Afganistanin ilmavoimat ovat pudottaneet piiritetyille turvallisuusjoukoille ruokaa, varusteita ja ammuksia, kertoi puolustusministeriö tiistaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Sanginista paennut asukas Haji Abdul Qader sanoi AFP:lle, että Taleban oli teloittanut näytösluonteisesti ainakin kolme turvallisuusviranomaista.

Paikallinen valtuustoedustaja Nargis Rohshani varoitti, että koko maakunta uhkaa ajautua Talebanin hallintaan.

”Jos brittiläiset ja yhdysvaltalaiset joukot eivät auta ja hallitus ei ajattele Helmandia, Helmand on vaarassa”, Rohshani kertoi sanomalehti The Guardianin mukaan.

Helmandin varakuvernööri Muhammed Jan Rasoolyar puolestaan vetosi Afganistanin presidenttiin Ashraf Ghaniin Facebook-kirjoituksella.

”Tiedän, että tämän asian esittäminen sosiaalisen median välityksellä saa sinut hyvin vihaiseksi”, Rasoolyar kirjoitti uutiskanava al-Jazeeran mukaan.

”Mutta en voi vaieta enää, kun Helmand on kuilun partaalla. Yhdeksänkymmentä miestä on kuollut Gereshkin ja Sanginin alueella kahden viime päivän aikana.”

Puolustusministeriö kiisti tiedot 90 kuolemasta.

Sotilasliitto Nato lopetti kansainvälisen Isaf-operaation ja veti taistelujoukkonsa pois Afganistanista viime vuoden lopussa. Isaf oli saanut alkunsa Taleban-hallinnon syrjäyttämisestä vuonna 2001. Sen sijaan Nato jatkaa noin 12 000 sotilaan Resolute Support -operaatiota, joka keskittyy tukemaan ja kouluttamaan Afganistanin turvallisuusjoukkoja.

BBC kertoo, että Britannia kärsi Isaf-operaation suurimmat tappionsa juuri Sanginissa, jossa oli kansainvälisten joukkojen tukikohta keskellä Talebanin vahvaa tukialuetta. Yli 400 brittiä kuoli operaation aikana Afganistanissa hyökkäysten seurauksena.

Ulkovaltojen taistelijoiden vetäydyttyä maasta Taleban on kiihdyttänyt hyökkäyksiään. Lokakuun vaihteessa se valtasi hetkellisesti noin 250 000 asukkaan Kunduzin kaupungin Pohjois-Afganistanissa, minkä seurauksena Yhdysvallat tappoi 42 ihmistä pommittamalla kaupungissa toiminutta Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaalaa.

Joulukuun alussa kymmeniä ihmisiä kuoli Talebanin iskussa Kandaharin kaupungin lentoasema-alueelle Etelä-Afganistanissa.

Maanantaina Talebanin itsemurhapommittaja tappoi kuusi yhdysvaltalaista sotilasta Kabulin pohjoispuolella Bagramin tukikohdan lähistöllä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat