Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyytävä arkistolöytö USA:ssa – kylmän sodan aikainen lista ydinpommien kohteista tuli julki

Yhdysvaltain strategisten pommitusjoukkojen asiakirja 1950-luvulta listaa tuhansia ydinpommien kohteita.

Ulkomaat
 
Andrew Winning / Reuters
Ydinaseita oli tarkoitus kuljettaa muun muassa B-52-pommittajilla, jotka olivat juuri tulossa käyttöön SAC:n suunnitelman laatimisen aikoina 1950-luvulla.
Ydinaseita oli tarkoitus kuljettaa muun muassa B-52-pommittajilla, jotka olivat juuri tulossa käyttöön SAC:n suunnitelman laatimisen aikoina 1950-luvulla. Kuva: Andrew Winning / Reuters

Yhdysvalloissa on julkistettu ensimmäistä kertaa asiakirja siitä, mitkä olivat maan strategisten ilmavoimien (Strategic Air Command, SAC) ydinaseiden kohteita kylmän sodan aikana.

Kyseessä on historiallinen asiakirja, joka sisältää kaksi merkittävää luetteloa. Toisessa listassa kerrotaan tärkeysjärjestyksessä Yhdysvaltain strategisten ilmavoimien kohteet, jotka liittyvät Neuvostoliiton ja sen liittolaisten ilmavoimiin.

Toinen lista on niin sanottu ”järjestelmällisen tuhon” luettelo, joka koskee asutus- ja teollisuuskeskuksia.

Julkisuuteen tullut yli 800-sivuinen dokumentti on nimeltään The SAC Atomic Weapons Requirements Study for 1959. Asiakirja ei ole varsinainen sotasuunnitelma, vaan nimensä mukainen tutkimus, jota oli tarkoitus myöhemmin vielä tarkentaa.

National Security Archive
NSA:n kartassa näkyvät vain SAC:n suunnitelman tärkeimmät Euroopassa olevat ilmavoimia koskevat kohteet sekä asutuskeskus- ja teollisuuskohteet (punaisella).
NSA:n kartassa näkyvät vain SAC:n suunnitelman tärkeimmät Euroopassa olevat ilmavoimia koskevat kohteet sekä asutuskeskus- ja teollisuuskohteet (punaisella).

Suunnitelman mukaan vetypommeja olisi käytetty Neuvostoliiton, Kiinan ja Itä-Euroopan tärkeiden lentokenttien, ilmavoimien ja niihin liittyvien kohteiden tuhoamiseen.

Perinteisemmillä atomipommeilla Yhdysvallat olisi pyrkinyt aiheuttamaan ”järjestelmällistä tuhoa” Neuvostoliiton ja sen liittolaisten tärkeimmissä kaupungeissa. Tällainen puhtaasti asutuskeskuksiin kohdistuva tuhoaminen olisi ollut kansainvälisten normien vastaista. ”Järjestelmällisen tuhon” kohteina olivat esimerkiksi Peking, Moskova, Leningrad, Itä-Berliini ja Varsova.

SAC:n asiakirjasta paljastuu muun muassa se, että Yhdysvaltain pommitustaktiikka olisi altistanut ystävällismieliset sotajoukot ja ihmiset kuolettavalle radioaktiiviselle säteilylle.

Asiakirjan paljasti journalistien ja historioitsijoiden yhdistys

Arkistolöydön toi julkisuuteen National Security Archive (NSA), joka on Washington D.C:ssä toimiva voittoa tavoittelematon yhdistys. Journalistien ja historioitsijoiden perustaman yhdistyksen tarkoitus on lisätä avoimuutta ja valvoa yhä lisääntyvää viranomaisten salailua.

Laillisia keinoja käyttäen NSA on pakottanut Yhdysvaltain viranomaiset tuomaan julkisuuteen miljoonia sivuja aiemmin salaisia dokumentteja.

National Security Archive
SAC:n suunnitelman tärkeimmät Aasiassa olevat kohteet.
SAC:n suunnitelman tärkeimmät Aasiassa olevat kohteet.

NSA:n mukaan sen tiistaina julkistama asiakirja sisältää täydellisimmän ja yksityiskohtaisimman listan ydinpommien maaleista, mikä on koskaan tullut julkisuuteen. Vastaavaa dokumenttia ei sen mukaan ole tullut julkisuuteen kylmän sodan ajalta.

SAC-dokumentti paljastaa, että Yhdysvaltojen tärkein kohde oli Neuvostoliiton ilmavoimat, jota pidettiin suurimpana uhkana Yhdysvaltain ja Naton joukoille Euroopassa ja Aasiassa.

Ilmavoimamaaliksi SAC määritteli laajasti ottaen ohjustukikohdat, ilmasodan johtokeskukset, ydinaseiden varastot, ilmailuteollisuuden, ydinvoimateollisuuden ja öljyjalosteiden varastoalueet.

SAC-dokumetti listaa yli 1 100 neuvostoblokkiin kuuluvaa ilmavoimakohdetta, joiden kaikkien perässä on prioriteetti- eli tärkeysnumero. Tärkeimmät kohteet liittyivät Neuvostoliiton ilmavoimien pommikoneisiin ja niiden tukikohtiin.

Tärkeimmät eli numeroilla yksi ja kaksi oli merkitty kaksi Valko-Venäjällä sijaitsevaa lentokenttää: Byhov ja Orša. Molempiin tukikohtiin oli sijoitettu silloin uusia keskipitkän matkan Tupolev Tu-16-pommikoneita, joita pidettiin uhkana Naton joukoille Länsi-Euroopassa.

20 tärkeimmästä ilmavoimakohteesta kuusi sijaitsi Valko-Venäjällä, seitsemän Ukrainassa, kuusi Venäjällä ja yksi Virossa. Virossa oleva kohde oli Tartto. Sen järjestysnumero oli 13.

National Security Archive
Yhdysvaltain ydinpommien kohteina oli myös entisiä Suomen paikkakuntia, kuten kuvassa mainittu Viipuri sekä Alakurtti ja Sakkola.
Yhdysvaltain ydinpommien kohteina oli myös entisiä Suomen paikkakuntia, kuten kuvassa mainittu Viipuri sekä Alakurtti ja Sakkola.
Kaupunkien väestöä oli tarkoitus tuhota järjestelmällisesti

Toinen SAC-asiakirjan lista sisältää yli 1 200 teollisuus- ja asutuskeskusta kaikkialla itäblokin alueella mukaan lukien Kiina. Listalla olevia kaupunkeja oli tarkoitus tuhota järjestelmällisesti, ja myös ne oli asetettu tuhoamisen kannalta tärkeysjärjestykseen.

Tärkein tuhottava kaupunki oli Moskova ja toiseksi tärkein Leningrad.

Ydinsodan syttyessä Moskovaan oli määritelty 179 kappaletta Designated Ground Zero -kohteita (DGZ) eli etukäteen määriteltyjä ydinpommeilla tuhottavia alueita. SAC-dokumentti on alunperin sisältänyt tiedot siitä, kuinka monta ja minkälaista ydinpommia kuhunkin DGZ-kohteeseen aiottiin käyttää. Nämä tiedot on kuitenkin nyt julkistetusta asiakirjasta poistettu.

Esimerkiksi Moskovasta SAC oli löytänyt muun muassa 12 lentotukikohtaa, seitsemän ilmavoimien varastoaluetta, ilmavoimien johtokeskuksen, hallituksen johtokeskuksen (todennäköisesti Kreml), neljä ohjuksiin liittyvää laitosta, viisi atomienergian tutkimuslaitosta ja niin edelleen.

Leningradissa kohteita oli 145. Joukossa oli muun muassa 12 lentotukikohtaa ja neljä ilmavoimien varastoaluetta.

Leningradissa ja Moskovassa olevat tärkeät ilmavoimakohteet olisi tuhottu vetypommeilla eikä atomipommeilla.

SAC:n asiakirjan mukaan Neuvostoliiton ja sen liittolaisten ilmavoimien kohteisiin olisi isketty 1,7–9 megatonnin pommeilla. Suunnitelman mukaan ydinpommit olisi räjäytetty maan pinnalla, koska sillä saadaan voimakkain tuhovaikutus, vaikka siitä aiheutuukin vakavimmat haitat lähialueiden siviileille.

Itä-Euroopassa olisi käytetty pienempiä atomipommeja

SAC:n suunnitelman mukaan Itä-Euroopassa olisi käytetty pienempiä ja vähemmän tuhoisia atomipommeja. NSA:n tutkija William Burr arvelee syyksi sen, että Yhdysvallat halusi erottaa itäeurooppalaiset maat Neuvostoliitosta psykologisesti ja poliittisesti. Erottelu ei kuitenkaan koskenut tärkeitä lentotukikohtia.

Yhdysvaltojen strategiset ilmavoimat oli valmis pommittamaan myös Itä-Berliiniä, vaikka pommitukset olisivat todennäköisesti olleet tuhoisia myös Länsi-Berliinille. ”Järjestelmällisen tuhon” listalla Itä-Berliinin järjestysnumero oli 61. Itä-Berliiniin ja sen lähiöihin oli merkitty 91 DGZ-kohdealuetta.

SAC kohteli Kiinaa osana itäblokkia, joten pommituslistoilta löytyy kiinalaisia lentokenttiä ja kaupunkeja. Esimerkiksi Peking oli numerolla 13 ”järjestelmällisen tuhon” listalla. Sinne oli merkitty 23 kappaletta DGZ-kohteita.

SAC:n suunnitelmissa ydinpommit olisi kuljetettu maaleihinsa pommikoneilla tai neljällä erilaisella ohjustyypillä. Pommikoneina olisi käytetty B-47-koneita, joita oli sijoitettu Britanniaan, Marokkoon ja Espanjaan. Myös tuolloin juuri käyttöön otettavia B-52-pommittajia olisi käytetty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat