Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puola hyväksyi kiistellyn lain – pelätään heikentävän demokratiaa

Puolan korkein oikeus varoittaa lakimuutoksen vaarantavan perustuslakituomioistuimen itsenäisyyden ja halvaannuttavan sen toimintaa.

Ulkomaat
 
RAFAL GUZ / Epa-Photo
Puolan pääministeri Beata Szydlo, joka toimii Laki ja oikeus -puolueen varapuheenjohtajana, sekä puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski osoittivat suosiota lain läpimenolle Puolan parlamentissa tiistaina.
Puolan pääministeri Beata Szydlo, joka toimii Laki ja oikeus -puolueen varapuheenjohtajana, sekä puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski osoittivat suosiota lain läpimenolle Puolan parlamentissa tiistaina. Kuva: RAFAL GUZ / Epa-Photo

Puolan kahtiajako syveni jälleen, kun kansallismielinen pääministeripuolue ajoi läpi kiistellyn perustuslakituomioistuinta koskevan lain.

Ulkomaita myöten rajua kritiikkiä saanut laki hyväksyttiin tiistaina Puolan parlamentissa, jossa Laki ja oikeus -puolueella (PiS) on ehdoton enemmistö, uutistoimisto AFP kertoo.

Myös Puolan presidentti Andrzej Duda nousi valtaan PiS:n ehdokkaana, joten perustuslakituomioistuin on nähty tasapainona vanhoillisen ja euroskeptisen puolueen vallankäytölle.

Puolan korkein oikeus varoittaa lakimuutoksen vaarantavan perustuslakituomioistuimen itsenäisyyden ja halvaannuttavan sen toimintaa. Riippumaton oikeuslaitos on yksi demokratian peruspilareista.

PiS:n johtaja Jaroslaw Kaczynski on puolestaan syyttänyt perustuslakituomioistuinta pyrkimyksistä torpata hallituksen politiikkaa. Kiistanaiheena on ollut muun muassa PiS:n vaalilupaukset lisätä perheiden ja eläkeläisten etuja – uudistus, joka saattaa velkaannuttaa Puolaa yli perustuslain salliman tason.

Kaczynski ei ole pääministeri, mutta hänen uskotaan olevan PiS:n todellinen vallankäyttäjä.

Uuden lain mukaan 15-jäseninen perustuslakituomioistuin tarvitsee jatkossa kahden kolmanneksen enemmistön linjausten tekemiseen. Läsnä täytyy olla vähintään 13 jäsentä. Aiemmin päätökseen riitti enemmistön tuki ja yhdeksän jäsenen läsnäolo.

Lakimuutos pidentää lisäksi tapausten käsittelyaikoja.

Puolan perustuslaillinen kriisi on kestänyt jo viikkoja, sillä PiS ei hyväksy vähän ennen sen johtaman hallituksen valtaannousua tehtyjä tuomarinimityksiä. Puolue yrittää saada tilalle itse nimittämänsä tuomarit.

Viime viikonloppuna tuhannet puolalaiset marssivat kaduilla vastalauseena PiS:n tekemille uudistuksille, jotka oppositio näkee yrityksenä heikentää Puolan demokratiaa.

Laki ja oikeus on tehnyt pikavauhtia nipun kiistanalaisia uudistuksia. Pelkoa demokratian heikkenemisestä on nostattanut muun muassa turvallisuusjohdon vaihtaminen ja suunnitelmat rajoittaa median vapautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat