Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun Iranin šaahi tuli Suomeen, Kekkonen pääsi kalaan, Erkki Tuomioja putkaan ja kuvanveistäjä Eila Hiltunen Teheraniin

Ville Similä HS

Teheran

Kuvanveistäjä Ebrahim Eskandari piiskaa autoaan kohti pohjoista, mutta vastustaja, Teheranin liikenne, on armoton.

Aurinko laskee vääjäämättä kohti Iranin pääkaupunkia ympäröiviä vuoria. Edes se ei auta, että Eskandari harrasti teini-ikäisenä kilpa-autoilua.

”Nuorena minulla oli rahaa. Sitten menin opiskelemaan ja ryhdyin taiteilijaksi. Kymmenen vuoden työnteolla olen saanut ostettua vain tämän surkean romun”, 29-vuotias Eskandari kiroaa ja yrittää turhaan löytää rakoa matelevasta autojonosta.

Viimein hän kurvaa Teheranin pimenevän Park-e-Mellatin, Kansan puiston, pysäköintipaikalle.

Kukkulan laella ilta-auringon viimeisissä säteissä hohtaa Palmulehto, kuvanveistäjä Eila Hiltusen vuonna 1975 valmistunut monumentti. Eskandari on tänä vuonna palauttanut pahasti rapistumaan päässeen monumentin alkuperäiseen loistoonsa.

Mutta miten Urho Kekkonen tähänkin oikein liittyy?

Kesäkuun 22. päivänä 1970 noin kello 15 Iranin šaahin Mohammed Reza Pahlavin lentokoneet laskeutuivat Helsingin Seutulan lentokentälle.

Iranin šaahi Mohammed Reza Pahlavi (vas.) ja tasavallan presidentti Urho Kekkonen Pahlavin valtiovierailulla kesäkuussa 1970.
Iranin šaahi Mohammed Reza Pahlavi (vas.) ja tasavallan presidentti Urho Kekkonen Pahlavin valtiovierailulla kesäkuussa 1970.

Niin, lentokoneet. Niitä tarvittiin šaahin seurueelle ja matkatavaroille peräti kolme, olihan Kuopioon ja Rovaniemelle ulottunut valtiovierailu sentään neljän päivän mittainen.

Irania kutsuttiin Suomessa yhä Persiaksi, vaikka šaahin isä Reza Pahlavi oli jo vuonna 1935 esittänyt virallisen pyynnön, että Iranista käytettäisiin ulkomaillakin sen omaa nimeä eikä muinaisten kreikkalaisten käyttöön ottamaa Persiaa. Iranilaiset ovat nimittäneet maataan Iraniksi aina.

Suomessa ihailijoita keräsi etenkin 32-vuotias šaahitar: ”tummanoranssiseen luonnonsilkkipukuun ja leveälieriseen stetson-malliseen hattuun pukeutunut keisarinna”, šaahin kolmas vaimo Farah Diban.

Valtiovierailusta välittyy surkuhupaisa kuva. Kansakunta oli satumaisen rikkaan kuningasparin vierailusta niin liikuttavan innoissaan, ettei pikkuasioiden, kuten šaahiparin mieltymysten, päästetty pilaamaan ohjelmaa.

Jo ennakkoon lehdissä kirjoitettiin huolestuneena, että ruokalistaa oli jouduttu muuttamaan. Oli nimittäin käynyt ilmi, ettei šaahipari syö kalaa eikä mansikoita.

Puijon tornissa šaahiparille lounaan tarjonneet kuopiolaiset eivät olleet tästä moksiskaan. He eivät yksinkertaisesti suostuneet uskomaan, että kalakukko ei muka šaahille maistuisi.

”Suahi syöp”, Kuopion torimummot vakuuttelivat HS:lle.

Tasavallan presidentti Urho Kekkonen oli kehittänyt kalastusdiplomatiaa pitkälle varsinkin neuvostoliittolaisten kollegojensa kanssa. Niinpä vapa tyrkättiin Rovaniemellä šaahinkin käteen.

Šaahi, joka ei siis kalasta piitannut, ei ollut myöskään ikinä kalastanut ja yritti paeta ”virkistävää” ohjelmanumeroa istuutumalla penkille. Lopulta maaherra Martti Miettunen sai šaahin ilmeisesti puoliväkisin tarttumaan vapaan ja heittämään kiusaantuneena pari heittoa.

Kekkonen ei antanut tällaisen pilata päiväänsä. Koko seurue jäi jälkeen aikataulustaan, kun Kekkonen jatkoi tyytyväisenä uistimen heittelyä ruuhesta.

Šaahiparille näytettiin Suomessa kankaan kutomista, lappilainen laavu – rakovalkeineen, vaikka hellettä oli 30 astetta –, tehtaita, tutkimusasemia, kirkonmiehiä ja taiteilijoita.

Töölön kallioille oli jo viety tuhansittain turisteja ihastelemaan kuvanveistäjä Eila Hiltusen Sibelius-monumenttia siitä asti, kun se valmistui vuonna 1967.

”Siinä yhteydessä šaahitar sai idean, että tältä taiteilijalta voisi tilata teoksen”, sanoo Didrichsenin säätiön hallituksen puheenjohtaja Jarno Peltonen.

Šaahitar olisi halunnut tavata Hiltusen, mutta tämä oli matkoilla Italiassa. Tapiolaa šaahiparille esitteli mestariarkkitehti Alvar Aalto, joka oli jo aiemmin saanut tehtäväkseen suunnitella Iranin Shiraziin modernin taiteen museon. Päädyttiin siihen, että Hiltunen tekisi Aallon museon yhteyteen jonkin teoksen.

Kaikki suomalaiset eivät häikäistyneet loistosta. Oppilaskunnat antoivat julkilausumia, joissa sanottiin, ettei šaahi ollut tervetullut Suomeen.

Mielenosoittajien joukossa oli myös 24-vuotias Erkki Tuomioja. Hän ei ollut kuka tahansa opiskelijaradikaali vaan maaliskuun vaaleissa valittu Sdp:n tuore kansanedustaja. Yhtä kaikki Tuomioja, Ilkka Taipale ja Ilkka-Christian Björklund pidätettiin.

Martti Peltonen / HS
Poliisit pidättivät Ilkka Taipaleen (vas.) ja Erkki Tuomiojan Helsingin Esplanadilla pidetyn šaahinvastaisen mielenosoituksen vuoksi.
Poliisit pidättivät Ilkka Taipaleen (vas.) ja Erkki Tuomiojan Helsingin Esplanadilla pidetyn šaahinvastaisen mielenosoituksen vuoksi.

Myöhemmin oikeus totesi heidän osoittaneen mieltään sääntöjen mukaan.

”Ajattelin, että šaahin kritiikillä oli vahvat perusteet”, Tuomioja sanoo.

”Kun tuli se vaihe, että islamilainen vallankumous alkoi syödä lapsiaan ja mennä överiksi, tuli mieleen, olisiko šaahista pitänyt päästä aikaisemmin eroon, niin tältäkin olisi vältytty.”

Seuraavana päivänä 400–500 nuorta heilutti kylttejä, joissa luki ”Shaahi = shakaali” ja ”Shaahi vittuun”. Mielenosoitukset kääntyivät väkivaltaisiksi.

Mielenosoittajat olivat Iranin todellisuudesta paremmin perillä kuin šaahiparia kritiikittä ihastelleet lehdet. Kun šaahipari matkusti kolmella lentokoneella ympäri maailmaa, iranilaiset näkivät nälkää. Ongelmat olivat šaahinkin tiedossa, ja hän yritti uudistaa maataan ”valkoisella vallankumouksella”.

Uudistukset eivät ottaneet tulta, mutta vallantäyteisyys kasvoi. Kun Iran juhli valtakunnan 2 500-vuotisjuhlia vuonna 1971, juhlallisuuksiin törsättiin arviolta sata miljoonaa dollaria, nykyrahassa puolisen miljardia dollaria tai euroa. Myös vanha kalakaveri Kekkonen oli kutsuttu.

Samaan aikaan šaahin salainen poliisi Savak sulki opposition edustajia tuhansittain vankilaan. He olivat enimmäkseen kommunisteja. Kukaan ei kiinnittänyt mitään huomiota toiseen oppositiovoimaan, uskonnollisiin johtajiin.

”Siihen aikaan islamilaisesta fundamentalismista ei tiedetty mitään”, Tuomioja sanoo.

Alvar Aallon taidemuseoprojekti hautautui vuonna 1973, mutta Eila Hiltunen jatkoi kirjeenvaihtoa šaahittaren kanssa, ja teoksesta päästiin sopuun.

Hiltunen kokosi teoksensa Helsingissä, lastasi sen Neuvostoliiton halki kulkeneeseen junaan ja lähti heinäkuussa 1975 Teheraniin valvomaan teoksen pystytystä. Mukaansa Hiltunen otti juuri ylioppilaaksi kirjoittaneen tyttärensä Piia Virtasen.

Teheranissa äiti ja tytär olivat hotellinsa vankeina heinäkuun 45-asteisessa pätsissä. Šaahitar oli muualla, mutta šaahin poliisi teki tiettäväksi, että naiset olivat tarkkailun alaisina.

”Saimme aina kuulla, että ’olipa mukavaa, että kruununjalokivet tuottivat teille eilen iloa’”, Piia Virtanen muistelee.

Veistosta ei näkynyt, eikä mitään tekemistä ollut. Lopulta 18-vuotias Piia Virtanen alkoi itse soitella laatikoiden perään farsin kielen sanakirjan avulla. Kaksi valtavaa laatikkoa saapuivat.

Piia Virtanen
Kuvanveistäjä Eila Hiltunen Teheranissa Palmulehto-monumenttinsa vieressä heinäkuussa 1975.
Kuvanveistäjä Eila Hiltunen Teheranissa Palmulehto-monumenttinsa vieressä heinäkuussa 1975.

Kun työ oli valmis, alkoi vitkuttelu. Kukaan ei ollut maksaa Hiltuselle palkkiota.

”Lopulta minun oli vähän valehdeltava, että äidilläni on muka sydänongelmia. Saimme maksun matkalippuni viimeisenä voimassaolopäivänä”, Virtanen sanoo.

Šaahitar ja Hiltunen tapasivat vihdoin seuraavana vuonna, kun Hiltunen piti Teheranissa yksityisnäyttelyn.

Piia Virtanen muistaa, että šaahin Teheranissakin osa naisista pukeutui islamilaisittain päästä varpaisiin verhottuina.

Yksi oppositiovoimista oli vuonna 1964 Iranista karkotettu ajatollah Ruhollah Khomeini. Khomeini oli keksinyt nykyaikaisen keinon vastarintaan: hänen saarnojaan salakuljetettiin Iraniin c-kasetteina, joiden kopiot levisivät nopeasti ympäri maata.

Iranilaisten tyytymättömyys kasvoi. Lopulta šaahi lähti tammikuussa 1979 ”lomamatkalle”, jolta ei koskaan palannut. Khomeini sen sijaan palasi. Hän muutti Iranin fundamentalistiseksi muslimivaltioksi.

Šaahin rikkaudet revittiin hajalle. Pian Iranin kimppuun iski Saddam Husseinin Irak, ja maiden välinen kauhea sota kesti lähes koko 1980-luvun.

Hiltusen Palmulehto jäi oman onnensa nojaan ja rapistui hitaasti kukkulan laella.

Joulukuussa 2015 Palmulehdon paljastuksesta on kulunut 40 vuotta ja Iranin islamilaisesta vallankumouksestakin 36. Entisöity teos hohtaa nyt kultaisena, ja Iranin valtiokin sädehtii aurinkoisempana kuin aikoihin.

Iranin tiukkoja talouspakotteita aletaan näillä näkymin kumota ensi vuonna. Maailman valtiot ryntäävät kilpaa Iranin avautuvien rikkauksien ääreen.

Vihdoin pääsemme siihen, miten Kekkonen liittyy tähänkin tarinaan. Suomella on Iranissa yllättävä valttikortti: puolueettomuus. Iranin ja Yhdysvaltojen suhde on vaikea ja traumaattinen, ja Suomi on niitä harvoja maita, jotka eivät koskaan olleet Yhdysvaltain suoria liittolaisia. Sitä arvostetaan Iranissa yhä.

Pitkäaikaisena ulkoministerinä Iranissa käynyt Erkki Tuomioja vahvistaa väitteen.

”Kaikki iranilaiset ovat eri yhteyksissä tienneet, että minä olen ollut šaahinvastaisessa mielenosoituksessa. Minulla on itse asiassa ollut koko ajan pysyvä kutsu Iraniin.”

Ebrahim Eskandari ryhtyi Palmulehdon kunnostustyöhön ”uudenvuoden aikoihin”, siis nowruzin eli iranilaisen uudenvuoden korvilla viime maaliskuussa. Kultaväri oli kadonnut aikoja sitten, palmujen ”oksia” oli katkottu, ja koko monumentti oli romahtamisen partaalla. Eskandari valoi uusia oksia ja kiillotti mustunutta väriä.

Nyt Palmulehto on kuin uusi. Moni muukin asia on kuten silloin, kun patsasta pystytettiin ensi kertaa vuonna 1975.

”Työ valmistui elokuussa, mutta Teheranin kaupunki ei ole maksanut minulle vieläkään”, Eskandari kiroaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat