Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyökkäys Ramadiin jatkuu toista päivää – uusi taktiikka saattaa auttaa Irakin armeijaa Isisin miinakenttiä vastaan

Irakin armeija uskoo savustavansa Isisin ulos Ramadista muutamassa päivässä.

Ulkomaat
 
Räjähdykset seuraavat toisiaan Ramadissa
Räjähdykset seuraavat toisiaan Ramadissa
Irakin hallituksen joukot yrittävät vallata miinoitettua Ramadin kaupunkia takaisin Isis-terroristijärjestöltä. Kuva: Reuters

Irakin armeija uskoo valtaavansa muutamassa päivässä Ramadin kaupungin terroristijärjestö Isisiltä.

”Tulevina päivinä kerromme hyviä uutisia Ramadin täydellisestä vapauttamisesta”, armeijan esikuntapäällikkö, kenraaliluutnantti Othman al-Ghanemi sanoi keskiviikkona Irakin valtiontelevisiolle Iraqia TV:lle uutistoimisto Reutersin mukaan.

Irakin armeija aloitti hyökkäyksen Ramadin kaupungin keskustaan tiistaiaamuna. Isis valtasi kaupungin toukokuussa, mutta viime viikkoina järjestö on saarrettu yhä kutistuvalle saarekkeelle kaupungin keskustaan.

Noin sadan kilometrin päässä Irakin pääkaupungista Bagdadista länteen sijaitseva Ramadi on Anbarin maakunnan pääkaupunki. Anbar on sunnivaltaista aluetta, jossa äärisunnalainen Isis on pyrkinyt kasvattamaan kannatusta väestön keskuudessa.

Ramadin menettäminen olisi karvas tappio Isisille ja toisaalta psykologisesti merkittävä voitto Irakin armeijalle.

Ramadissa on arviolta vain 200–350 Isisin asemiestä, mutta eteneminen kaupungin ytimeen on silti ollut hidasta. Tämä johtuu siitä, että Isis on miinoittanut laajoja alueita itse virittämillään pommeilla ja pommiansoilla.

Irakin armeijalla on ollut vaikeuksia Isisin-vastaisessa taistelussa, koska sen taktiikka ei ole toiminut Isisiä vastaan.

Britannian yleisradion haastatteleman yhdysvaltalaisen sotilasasiantuntijan mukaan Irakin armeijan sotilaat on koulutettu taistelemaan erilaista vihollista vastaan. Uudenlaisen sotataktiikan omaksuminen on kuitenkin auttamassa sitä eteenpäin.

Yhdysvallat koulutti vuosien ajan Irakin armeijan sotilaita taistelemaan sellaista terroristijärjestöä vastaan, joka teki yllätysiskuja ja pakeni nopeasti paikalta.

”Sissitaktiikoissa ja kapinallisten taktiikoissa on kyse siitä, että isketään ja juostaan. Siinä vältellään isoja yhteenottoja”, kenraali Steve Warren sanoi BBC:lle.

Isis kuitenkin pyrkii saamaan alueita haltuunsa ja vakiinnuttamaan niille oman valtion.

”Tämän voi tehdä vain tavanomaisella sodankäynnillä.”

Niinpä myös Isisin lyöminen vaatii paluuta tavanomaisen sodankäynnin taktiikoihin, Warren sanoo.

Warrenin mukaan esimerkiksi Ramadissa Isis on pystyttänyt tehokkaan puolustusaseman rakentamalla ympärilleen miinakenttiä. Miinakenttiä kohti on suunnattu konekivääreitä ja kranaatinheittimiä, joilla estetään yritykset raivata miinakentät.

Aiemmin Irakin jihadistikapinalliset käyttivät yksittäisiä tienvarsipommeja siellä täällä, mutta Isis käyttää itse virittämiään pommeja massiivisessa mittakaavassa ja laajoilla alueilla. Irakin armeijan joukoilla ei ole ollut tietämystä eikä teknistä laitteistoa, joka olisi auttanut uudessa tilanteessa.

Warrenin mukaan Isisiä vastaan on nyt otettu käyttöön Yhdysvaltain armeijan 1990-luvulla kehittämä järjestelmä nimeltään APOBS (Anti-personnel Obstacle Breaching System). Siinä miinakentän yli ammutaan raketti, johon on kiinnitetty köysi. Köyteen on puolestaan sidottu räjähteitä. Kun räjähdeköysi laskeutuu miinakentän ylle, räjähteet räjäyttävät kentän läpi ”kujan”, jota pitkin joukot voivat edetä nopeasti.

Reuters
Irakin armeijan joukot etenivät kohti Ramadin keskustaa tiistaina.
Irakin armeijan joukot etenivät kohti Ramadin keskustaa tiistaina.
Reuters
Irakin turvallisuusjoukot ylittivät Eufratjoen Ramadissa.
Irakin turvallisuusjoukot ylittivät Eufratjoen Ramadissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat