Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eero Rautalahti on toiminut 20 vuotta lakimiehenä Lontoossa – ”Vapaa-ajan käsite on Britanniassa erilainen”

Ulkomaat
 
Conor O'Leary
Eero Rautalahti pistäytyy yksityisklubillaan vähintään kerran viikossa. Lontoon keskustassa Pall Mall -kadulla sijaitseva Reform Club perustettiin 1836. Naisia jäsenistä on 18 prosenttia.
Eero Rautalahti pistäytyy yksityisklubillaan vähintään kerran viikossa. Lontoon keskustassa Pall Mall -kadulla sijaitseva Reform Club perustettiin 1836. Naisia jäsenistä on 18 prosenttia. Kuva: Conor O'Leary
Kolme nopeaa

Eero Rautalahden vinkit hänelle, joka etsii pätevää juristia Lontoossa.

1 ”Kysele kollegoilta tai tutuilta, jotka ovat olleet vastaavassa tilanteessa. Muiden kokemus ja suositukset ovat paras keino edetä.”

2 ”Erilaisia lakimies- ja lakitoimistoluetteloita voi käyttää pohjamateriaalina, kun kartoittaa juristipalvelujen tarjontaa. Matrikkeleihin ei kuitenkaan kannata luottaa liikaa, koska ne ovat pohjimmiltaan markkinointimateriaalia.”

3 ”Kun olet valinnut asianajotoimiston, pyri luomaan hyvä suhde toimeksiantoasi hoitavaan avainjuristiin. Ilman tiivistä kontaktia voit päätyä toimistossa heittopussiksi.”

Lontoo. Miksi valita helppo urapolku, jos voi kerran lisätä kierroksia ja vaikeusastetta.

Jokseenkin näin mietti lakimies Eero Rautalahti 1990-luvun puolivälissä. Juristinura Suomessa oli hyvässä vauhdissa, mutta sitten tuli kutsu Lontooseen.

Rautalahti pakkasi tavaransa ja on yhä samalla matkalla. Nyt joulukuussa tuli täyteen 20 vuotta yrityslakimiehenä Lontoon Cityssä.

”Ulkopuolisen pitää todistaa täällä osaamisensa joka ainoa päivä. Mutta onhan tämä ollut huikea seikkailu. En kadu yhtään”, Rautalahti, 55, sanoo.

Ollaan Rautalahden yksityisklubilla Pall Mall -kadulla. 179-vuotias Reform Club on tunnettu uudistushenkisyydestään ja liberaaleista aatteistaan.

Klubin sisällä uudistukset eli reformit eivät tule ensimmäisenä mieleen. Kerho on kuin museo. Kirjaston nahkatuoleihin uppoaa, ja jättimäisessä juhlasalissa klubin jäsenet järjestävät illallisia kynttilänvalossa.

”Kävi hyvä tuuri viitisentoista vuotta sitten, kun pääsin klubin jäseneksi. Tutut kysyivät, ja sitten tarvittiin suosittelijoita ja haastattelut”, Rautalahti kertoo.

Yksityisklubin jäsenyys ei ole välttämätöntä töiden takia. Klubi on pikemminkin sosiaalinen valinta. Rautalahti on toiminut Reform Clubin viinikerhossa, ja ajankohtaisaiheiden alustuksetkin ovat huippuluokkaa.

”Järjestän täällä mielelläni myös asiakastapaamisia.”

Rautalahden asiakkaat ovat useimmiten investointipankkeja ja pörssiyhtiöitä. Yritysjuridiikka on hänen leipäpuunsa.

Vuosi sitten alkoi osakkuus McCarthy Denning -asianajotoimistossa. Työ koostuu yrityskauppojen hoidosta, osakeanneista sekä listattujen yhtiöiden vetämisestä takaisin yksityisomistukseen.

”On minulla suomalaisia teknologiayhtiöitäkin asiakkaina.”

Ulkomailta tulevan juristin ei ole aina helppo puskea tietään brittiläisessä lakimieskunnassa. Rautalahden kaltaisia Lontoossa kunnon uran tehneitä suomalaisjuristeja on vain kourallinen.

Toki Cityyn tulee suomalaisen lakimieskoulutuksen saanutta väkeä paljonkin. Useimmat ovat kuitenkin Lontoossa vain muutaman vuoden, kunnes siirtyvät muualle.

Rautalahti vitsailee, että ensimmäiset kymmenen vuotta suomalainen juristi saa hoitaa tehtäviä, jotka liittyvät pohjoismaisiin toimeksiantoihin.

”Sen jälkeen ’ylennetään’ Itä-Eurooppa-laatikkoon.”

Hän itsekin on hoitanut monia juttuja entisen Neuvostoliiton alueella kuten Ukrainassa ja Baltiassa. Turkkikin on tullut tutuksi.

Pohjoismaiden ja Itä-Euroopan jälkeen ulkomaalainen on todistanut osaamisensa. On ”brittilaatikon” vuoro.

Klubilla on aamupäivällä hiljaista. Siitä huolimatta Rautalahti on joutunut varmistamaan, että valokuvaaja saa tehdä työnsä. Reform Clubilla suojellaan yksityisyyttä, eikä selfien räpsijöitä katsota hyvällä.

Rautalahti kertoo lakibisneksen muuttuneen Lontoon Cityssä huomattavasti viidennesvuosisadan aikana. Monet isot lakitoimistot ovat nyt rahantekokoneita, joille oman brändin rakentaminen on tärkeintä. Samalla varsinaisen asiantuntijan eli juristin sekä loppuasiakkaan välimatka kasvaa.

Tyypillinen brittijuristi on erikoistunut hyvin kapeaan sektoriin. Se tekee hänestä työnantajatoimistosta riippuvaisen. Siinä missä suomalainen juristi saa yleiskäsityksen oikeusjärjestelmästä yliopistossa, oppii brittikollega ammattinsa töissä.

”Osaaminen riippuu paljon siitä, missä toimistossa juristi on työskennellyt.”

Juristintyöt ovatkin Britanniassa usein kuin ”hämärässä hapuilua”. Koskaan ei tiedä, mitä vastapuoli osaa ja mitä ei.

Rautalahti sanoo haluavansa olla asiakkaan auttaja. Suhteen pitää olla läheinen.

Omassa lakitoimistossa osakkaita on 20, ja avustajia 10. Kiinteät kulut pidetään minimissä.

”Näin asiantuntija kerää itse oman työnsä hedelmät.”

Aitona yrittäjänä Rautalahtikin on aina asiakkaansa käytettävissä. City-juristi ei anna lomailun häiritä työntekoa.

”Tämä on suurin ero Suomeen verrattuna. Vapaa-ajan käsite on Britanniassa erilainen.”

Työn vaatimukset ohjaavat harrastamista. Lukeminen sopii hyvin. Kirja on pitkämielinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat