Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvalloissa juutalaisten joulupöytä täyttyy kiinalaisesta ruuasta

Yhdysvalloissa juutalaisperheet kokoontuvat jouluna kiinalaisiin ravintoloihin, koska vain ne ovat auki. Toby Reiterin perhe tilaa kiinalaista ruokaa kotiinsa.

Ulkomaat
 
Dermot Tatlow
Nechema Malkielin ja Toby Reiterin perhe tilaa jouluna kotiin ruokaa kiinalaisesta kasvisravintolasta.
Nechema Malkielin ja Toby Reiterin perhe tilaa jouluna kotiin ruokaa kiinalaisesta kasvisravintolasta. Kuva: Dermot Tatlow
Fakta

Hanukka on valon juhla

 Juutalaiset eivät vietä joulua, koska heille Jeesus ei ole jumalan poika. Sen sijaan juutalaiset juhlivat marras–joulukuussa hanukkaa Jerusalemin temppelin uudelleen vihkimisen (165 eaa.) muistoksi.

 Hanukka kestää kahdeksan päivää, ja jokaisena iltana ikkunalle sytytetään yksi kynttilä lisää. Tapa johtuu siitä, että temppelin siunaamisessa käytetty öljy riitti kahdeksaksi päiväksi, mitä pidettiin ihmeenä. Lapsille annetaan lahjoja.

 USA:ssa hanukan merkitys on korostunut joulun läheisyyden takia.

Washington

Kun washingtonilainen Toby Reiter ajattelee jouluateriaa, hänen mieleensä ei tule kalkkuna eikä kinkku, vaan ma po -tofu tai kasvikset moo shi.

”Kokoonnuimme jouluna perheen kanssa aina samaan kiinalaiseen ravintolaan. Illan mittaan oli hauska seurata, kuinka kaupungin kaikki juutalaiset astelivat ravintolan ovesta sisään”, pikkukaupungissa Virginiassa kasvanut Reiter, 38, kertoo.

”Illallisesta kiinalaisessa tuli tärkeä tapa, koska kaikki muut olivat tekemässä jotain, mihin me emme osallistuneet.”

Yhdysvalloissa on yli 300 miljoonaa ihmistä, joista ainakin parikymmentä miljoonaa tunnustaa muuta kuin kristinuskoa. He eivät vietä joulua.

Kaupat, työpaikat ja suurin osa ravintoloista on kuitenkin joulupäivänä kiinni. Myös kunnalliset koulut noudattavat kristillistä kalenteria, vaikka joululomaa kutsutaankin neutraalisti talvilomaksi.

Poikkeuksen tekevät kiinalaiset ravintolat. Niille jouluaatto on usein vuoden paras päivä. Tuhansilla juutalaisperheillä on tapana kokoontua kiinalaiseen ravintolaan illalliselle, jota ennen tai jonka jälkeen mennään elokuviin koko perheen kanssa.

Reiterillakin on tällaisia joulumuistoja.

”Kun olimme teini-ikäisiä, menin veljeni kanssa jouluna katsomaan uutta Bondia. Matkalla kotiin hän päätti ajaa jäisellä tiellä kuin Bond. Romutimme auton”, hän kertoo.

Juutalaisten ja kiinalaisten yhteinen jouluperinne alkoi The Atlantic -lehden mukaan New Yorkissa 1800–1900-lukujen vaihteessa. Molemmat siirtolaisryhmät asuivat Etelä-Manhattanilla, ja jouluna ulkopuolisuuden tunne yhdisti heitä.

Kun koko kaupunki sulkeutui jouluksi, kiinalaiset ravintolat pysyivät auki. Osa Yhdysvaltain kiinalaisista on kristittyjä, osa ei. Monet siirtolaiset ovat kuitenkin valmiita tekemään töitä silloin, kun asiakkaita riittää.

Juutalaisille kiinalainen ruoka taas on helpompi vaihtoehto kuin esimerkiksi intialainen tai meksikolainen. Kiinalaiset eivät käytä maitotuotteita, joita juutalaiset eivät sekoita lihan kanssa. Kiinalainen ruoka tuntui siis monista hyväksyttävältä kompromissilta, vaikka sitä ei olisikaan valmistettu juutalaisten kosher-sääntöjen mukaisesti.

Nykyisin nettisivujen suunnittelijana työskentelevä Toby Reiter ja hänen puolisonsa, opettaja Nechama Malkiel, 33, tilaavat kotiin ruokaa kiinalaisesta kasvisravintolasta: tofusta tehtyä seesamikanaa, kevätkääryleitä, ananasriisiä ja samaa moo shitä, jota Reiter söi jo nuorena.

Heidän synagogansa järjestää jouluna juhlan, jossa syödään kiinalaista ja pelataan lautapelejä. Juhlan nimi on ”Meidän muiden festivaali”.

5-vuotiaan Yonah Reiterin luokalla suurin osa oppilaista viettää joulua. Kun vanhemmat kertoivat tytöille, ettei se kuulu heidän tapoihinsa, tyttö piirsi koulussa kortin, jossa luki ”hyvää melkein joulua”.

Onneksi juutalaisten hanukkajuhla osuu joulun alle. Yonah ja 2-vuotias pikkuveli Rafael saavat hanukkalahjoja.

”En halua, että lapseni tulee kateelliseksi vaan että hän on ylpeä omasta kulttuuristaan”, Malkiel sanoo.

Niin, liittyykö jouluun edelleen ulkopuolisuuden tunne?

Reiter miettii hetken. Kun hän oli lapsi ja melkein kaikki kaverit viettivät joulua, perinne syödä kiinalaisessa täytti aukon.

”Silloin joulu tuntui todella pitkältä.”

Muutamia vuosia sitten Reiter ja Malkiel asuivat kaksi vuotta Israelissa. Äkkiä ympärillä ei ollutkaan kuukauden kestävää jouluhässäkkää: mainoksia, musiikkia ja jatkuvia pikkujouluja. Reiter havahtui vasta jälkikäteen, että joulu oli mennyt.

”Se, että joulu oli niin merkityksetön, tuntui sekin vähän oudolta.”

Nyt perhe asuu Washingtonissa, joka on kansainvälinen ja monikulttuurinen kaupunki. Täällä kaikki kristitytkään eivät ole jouluihmisiä.

Edellisenä jouluna yläkerran naapurit tarjoutuivat vahtimaan Reiterin ja Malkielin lapsia, jotta vanhemmat pääsivät kaksin synagogan juhliin.

”Täällä on niin paljon muita juutalaisia ja muuta tekemistä, ettei ole enää tarvetta täyttää aukkoa.”

Tänä jouluna Reiter ja Malkiel eivät mene kiinalaiseen ravintolaan, vaan he matkustavat juutalaisen ystävänsä häihin New Yorkiin.

”Tavallaan jouluaatto on täydellinen päivä juutalaisille häille. Kaikilla on vapaata, mutta kellään ei ole mitään tekemistä”, Malkiel sanoo.

Mitä häissä tarjotaan?

”Luultavasti kiinalaista ruokaa”, Malkiel nauraa.

Dermot Tatlow
Kaksivuotiaalle Rafaelille maistuu pikaruoka joulunakin.
Kaksivuotiaalle Rafaelille maistuu pikaruoka joulunakin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat