Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joulupukki ei ole ainakaan saamelainen

Joulukalenteri päättyy Ruotsin Lappiin, joka on jopa Suomen Lappiin verrattuna hyvin harvaan asuttu.

Ulkomaat
 
Kalle Koponen / hs
Poro kuvattuna Jokimukassa vuonna 2006.
Poro kuvattuna Jokimukassa vuonna 2006. Kuva: Kalle Koponen / hs

Moni pitää Suomen Lappia harvaan asuttuna. Mutta Ruotsin Lappiin verrattuna se suorastaan pursuaa ihmisiä. Ruotsin Lapin asukastiheys on 0,8 asukasta neliökilometrillä, kun Suomen Lapissa samalla alalla naapuriaan välttelee peräti 1,8 ihmistä.

Jokimukan kunnassa pohjoisessa Ruotsissa asuu noin 5 000 ihmistä. Pinta-alaltaan kunta on maan toiseksi suurin. Helsinki mahtuisi sen sisään 82 kertaa.

Mitähän autiomaan asukeille kuuluu? Kysäistään.

Puhelimeen vastaa Sofia Baer. Hän työskentelee tunturi- ja saamelaismuseon Ájtten vastaanotossa.

Haloota, Helsingin Sanomista soittelen. Täällä kaupungissa pistelee usein korvaan, kun ihmiset päivittelevät, miten hirveää olisi elää jossain peräkylässä. Miten sinä vastaisit heille?

”Minä asun täällä, jotta minun ei tarvitse tavata kovin monia ihmisiä, hahah. No ei, vaan pidän villieläimistä ja luonnosta. Olen saamelainen, joten meillä on täällä oma elämäntyylimme ja kulttuurimme. En haluaisi asua kaupungissa. Täällä on paljon kivoja asioita.”

Meillä Suomessa on sanonta: Laki loppuu Rovaniemelle. Se tarkoittaa, että pohjoisimmassa Lapissamme työskentelee hyvin vähän poliiseja. Onko Jokimukassa poliiseja?

”Kyllä, mutta he eivät ole täällä kovinkaan usein, hahhah. Meidän täytyy yleensä mennä Jällivaaraan, isompaan kaupunkiin, koska poliisi on Jokimukan ja Jällivaaran yhteinen. Jällivaara sijaitsee sadan kilometrin päässä.”

Vastaako poliisi kuitenkin puhelimeen, jos soittaa avunpyynnön?

”Kyllä, mutta heillä kestää hetki saapua paikalle.”

Okei. Mitäpä olet tällaisesta mieltä?

”Hmm… Se on häpeällistä. Poliisiahan tarvitaan kaikkialla, koska aina voi tapahtua jotakin. Jokimukka on pieni kaupunki, muttei se sitä tarkoita, etteikö täälläkin voisi sattua hätätapaus.”

Jokimukan asukkaista useimmat kuuluvat alkuperäiskansaan. Sellaista olen viime aikoina miettinyt, että eroaako saamelainen ihminen jotenkin keskivertoihmisestä?

”En oikeastaan haluaisi keskustella tästä… Aihe on melkoisen herkkä. En haluaisi mennä siihen ainakaan näin valmistautumatta, ymmärrät varmaan. Mielestäni ihmisiä on vaikea erotella sen mukaan, ovatko he saamelaisia vai ruotsalaisia. Luonnollisesti ajattelen, että ihmiset ovat ihmisiä ja tasa-arvoisia keskenään. Erilaisia he ovat, koska heidät on kasvatettu eri tavoin ja erilaisissa kulttuureissa. Totta kai olen hyvin ylpeä omasta kansastani.”

Onko saamelaisyhteisö tiiviimpi kuin keskivertoväen yhteisö?

”Enpä sanoisi niin. Yleisesti ottaen ihmiset välittävät täällä toisistaan, koska meitä on vähemmän kuin kaupungeissa.”

Millaisia ruokia saamelaiset syövät jouluna?

”Saamelaiset eivät ole juhlineet joulua kovinkaan kauan, ehkä vain noin sadan vuoden ajan. Joulupöytämme on samankaltainen kuin perinteinen ruotsalainen, mutta tietenkin meillä on lisäksi poroa ja hirveä.”

Omistatko sinä poroja?

”Kyllä, mutta en työskentele poronhoidossa.”

Kuinka porot pärjäilevät? Löytävätkö ne luonnosta tarpeeksi ravintoa?

”Porot ovat vasta laskeutumassa vuorilta, joten en ole vielä ehtinyt kuulla mitään. Veikkaan, että ne pärjäävät hyvin.”

Viimeinen kysymys. Lieneekö mahdollista, että joulupukki olisi saamelainen?

”Ei, siihen joulupukki on liian kiltti. Saamelaisilla oli versio joulupukista, ennen kuin kohtasimme ruotsalaisen joulupukin. Ja saamelaispukki oli melkoisen paha. Joten ei, joulupukki ei voi olla saamelainen.”

Ulkomaantoimituksen joulukalenterissa soitetaan umpimähkään Euroopan maihin ja haastatellaan vastaajia. Sarja päättyy.

Kirjoittaja on virkavapaalla oleva HS:n toimittaja ja kirjailija. Hänen seuraava romaaninsa Poromafia ilmestyy ensi syksynä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat