Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joulurauha kuuluu myös ötököille ja juureksille

Joulurauhan julistus osoittaa, että uskonnot eivät ole päässeet kovin pitkälle rauhan edistämisessä, HS:n ulkomaantoimittaja Ville Similä kirjoittaa.

Ulkomaat
 

Tänään jouluaattona, jos Jumala suo, Suomen Turusta Brinkkalan talon parvekkeelta annetaan ensi näkemältä kaunis mutta tarkemmin ajatellen raadollinen julistus: Julistetaan erikseen muutaman juhlapäivän ajaksi rauha.

Joulurauhan julistus osoittaa, että uskonnot eivät ole päässeet kovin pitkälle rauhan edistämisessä. Itse asiassa rauha ei parhaiten tuntemiemme uskontojen asialistalla edes ole kovin korkealla. Uskonnot antavat erilaisia ohjeita siitä, miten ihmisten pitäisi suhtautua väkivaltaan. Harva uskonto edes yrittää sanoa, että väkivallalta voisi yrittää kokonaan välttyä.

Intialaisperäisissä uskonnoissa ajatus väkivallattomuudesta on keskeisempi ja ulottuu ihmisten lisäksi eläimiin.

Siis ajatuksen tasolla. Käytännössä esimerkiksi hindut ja sikhit eivät ole jääneet sotimisen ja väkivallan taidossa muista jälkeen. Ihminen on myös Intiassa siitä ristiriitainen olento, että vastustaa väkivaltaa väkivallalla. Eräässä Intian kylässä pahoinpideltiin tänä vuonna kuoliaaksi mies, koska häntä epäiltiin naudanlihan syömisestä.

Buddhalaiset eivät ole omaksuneet tekstejään sen hurskaammin. Viime aikojen tuhoisimpia buddhalaiskonflikteja on Sri Lankan sisällissota. Myanmarissa radikaalit buddhalaismunkit ovat kiihottaneet seuraajiaan järjestelmälliseen väkivaltaan muslimivähemmistöä vastaan.

Intian niemimaalla on kuitenkin kehittynyt yksi äärirauhallinen uskonto.

Vähintään 2 500 vuotta vanha jainalaisuus on teoriassa ja suhteellisen pitkälti käytännössäkin niin rauhan uskonto kuin on mahdollista edes kuvitella. Siinä on aimo annos buddhalaista filosofiaa. Länsimaiselle on yksi tuttu elementti, hakaristisymboli.

Jainalaisuuden ydin on tahallisen väkivallan välttäminen. Väkivallan jainalaiset käsittävät niin laajasti kuin mahdollista. Mitään elävää, pienintäkään ötökkää, ei saa tarkoituksella vahingoittaa.

Siksi jainalaiset välttävät kasteisella nurmikolla kävelyä, jotta eivät astuisi kastematojen päälle ja siivilöivät juomansa, jottei suuhun eksyisi hyönteisiä. Jainalaismunkit ja -nunnat harjaavat maata kävellessään, jotteivät talloisi vahingossa hyönteisiä.

Kaikissa uskonnoissa on annoksensa kärsimystä ja itsensä uhraamista. Tässäkin lajissa jainalaiset ovat omassa sarjassaan. Jainalaistarinassa kerrotaan, kuinka eräs kuningas katkaisi oman kätensä ja jalkansa ja teki lopulta itsemurhan, jottei haukka olisi tappanut kuninkaan lemmikkikyyhkyä.

Jainalaiset välttävät väkivaltaa jopa kasveja kohtaan. Jainalaisesta joulupöydästä puuttuisivat tietysti kinkut, lohet, sillit ja mädit, mutta myös porkkana- ja lanttulaatikot. Jainalaisen ei tule syödä juureksia, koska juuren repiminen tappaa koko kasvin.

Tällaiselle uskonnolle ei luulisi julmassa maailmassa olevan paljonkaan sijaa. Jainalaiset jäivät 800-luvulta alkaen pahasti buddhalaisten ja hindulaisten pakkokäännytyksen ja lopulta muslimien Intian-valloituksen alle 1000-luvulla. Yli miljardin ihmisen Intian mittakaavassa jainalaisuus on nykyään marginaaliuskonto, jolla on vain viitisen miljoonaa seuraajaa.

Mutta toisaalta se on säilynyt jo 2 500 vuotta. Silloin eli jainalaisuuden suurin guru Mahavira. Jainalaiset uskovat, että maailma on ollut olemassa aina, eikä sillä ole myöskään loppua. Viimeistä tuomiota ei tule.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat