Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anjovispula uhkaa muuttaa ruotsalaisten jouluherkun sillikiusaukseksi

Säilykevalmistaja Abban mukaan anjovikset saattavat loppua kesken, koska myrskyt ovat vaikeuttaneet pyyntiä.

Ulkomaat
 
Jukka Lehtinen
Anjovis on janssoninkiusauksen perusraaka-aine. Anjovis on kalasäilyke, jota valmistetaan sokerisuolaamalla ja maustamalla kilohailin fileitä.
Anjovis on janssoninkiusauksen perusraaka-aine. Anjovis on kalasäilyke, jota valmistetaan sokerisuolaamalla ja maustamalla kilohailin fileitä. Kuva: Jukka Lehtinen
Fakta

Anjovis

 Anjovis on kalasäilyke, joka valmistetaan Pohjoismaissa useimmiten kilohailista (Sprattus sprattus). Kilohaili on silakkaa (Clupea harengus membras) muistuttava sillien heimon kalalaji.

 Etelämpänä Euroopassa anjoviksella viitataan öljyyn säilöttyyn maustekalaan, jonka raaka-aine on sardelli (Engraulis encrasicolus).

 Pohjoismaisen anjovismaustekalan kehitti 1800-luvun puolivälissä ruotsalainen Gustav Andersson.

 Pohjoismaisilla anjovismausteilla voidaan säilöä myös silakkaa. Tätä kalatuotetta kutsutaan janssonfileeksi.

Moni ruotsalaisperhe saattaa jäädä tänä jouluna ilman joulupöydän perinteistä herkkua janssoninkiusausta.

Syynä on akuutti anjovispula. Kalasäilykkeitä valmistava Abba Seafood on antanut varoituksen, että anjoviksesta on puute koko maassa.

”Kalaa on yksinkertaisesti vaikea löytää”, sanoi anjovisfileitä Abballe valmistavan Orkla Foodsin viestintäpäällikkö Helén Knutsson Aftonbladet-lehdelle.

Anjovis on janssoninkiusauksen perusraaka-aine. Anjovis on kalasäilyke, jota valmistetaan sokerisuolaamalla ja maustamalla kilohailin fileitä.

Abban mukaan anjovispulan syynä on se, että kilohailia on saatu pyydettyä Ruotsin ja Britannian vesillä tavanomaista vähemmän. Kalasaalista ovat verottaneet syksyn myrskyisät säät.

Aftonbladetin mukaan janssoninkiusausta voidaan kuitenkin valmistaa korvaamalla anjovis sillifileillä, jotka on maustettu anjovismaustein. Silli ja kilohaili muistuttavat toisiaan.

”Meillä on ollut tiedossa, että pula saattaa jatkua pidempäänkin. Siksi olemme lanseeranneet anjovismaustetut sillifileet”, Knuttson rauhoittelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat