Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-komissio kovistelee Puolaa – oikeusjärjestelmän tila huolestuttaa

Komission kirje on varoitus Puolan konservatiiviselle nykyjohdolle.

Ulkomaat
 
KACPER PEMPEL / Reuters
Puolalaiset osoittivat mieltä hallitusta vastaan perustuslakituomioistuimen edessä Varsovassa joulukuussa.
Puolalaiset osoittivat mieltä hallitusta vastaan perustuslakituomioistuimen edessä Varsovassa joulukuussa. Kuva: KACPER PEMPEL / Reuters

Lontoo

EU-komissio on huolissaan Puolan konservatiivihallinnon toimista, jotka rapauttavat maan oikeusjärjestelmän perusteita.

Komission ensimmäinen varapuheenjohtaja Frans Timmermans lähetti Puolaan aatonaattona tiukkasävyisen kirjeen, jossa hallitusta kehotettiin harkitsemaan uudelleen maan perustuslakituomioistuimeen kohdistuvia toimia.

Kirje ei ole julkinen, mutta se kiertää esimerkiksi Twitterissä. Kirje on osoitettu Puolan ulkoministeri Witold Waszczykowskille sekä oikeusministeri Zbigniew Ziobrolle.

Puolan parlamentti hyväksyi tällä viikolla lain, joka uhkaa halvaannuttaa maan perustuslakituomioistuimen toiminnan. Lakimuutos heikentää myös tuomarien itsenäisyyttä.

Puolan kansallismielinen konservatiivihallitus on myös haluton hyväksymään edellisen hallituksen tuomarinimityksiä. Hallitus haluaisi nimittää itselleen mieluisat tuomarit.

Puolassa on vallassa konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue (PiS), jolla on ehdoton enemmistö parlamentissa.

Komissio ei katso hyvällä Puolan uutta suuntaa, vaan vaatii hallitusta pidättäytymästä uuden lain voimaansaattamiselta ja soveltamiselta ennen kuin asiaa on harkittu uudestaan.

Timmermansin mukaan perustuslakituomioistuimen toimintaa ei saa vaarantaa, ja tuomareiden pitää olla itsenäisiä.

”Oikeusvaltion periaatteiden noudattaminen on yksi yhteisistä arvoista, joille unioni on rakennettu”, hän muistutti puolalaisministerejä.

Timmermansin mukaan komissio ottaa vakavasti tilanteet, joissa jäsenmaan oikeusjärjestelmä on uhattuna ja esimerkiksi maan perustuslakituomioistuimen riippumattomuus, vakaus ja toiminta ovat vaarassa.

Komissio kehottaa Puolaa hakemaan oppia Euroopan neuvoston (EN) alaisesta perustuslakiasioihin erikoistuneesta Venetsian komissiosta.

Neuvo kertoo paljon Puolan kriisistä, sillä yleensä Venetsian komissio tarjoaa tukeaan paljon heikommin kehittyneille maille.

Torstaisten tietojen mukaan ulkoministeri Waszczykowski olisikin lähestynyt Venetsian komissiota ja pyytänyt sen kantaa Puolan perustuslakituomioistuimen tilanteesta.

Puola liittyi EU:hun vappuna 2004 yhtä aikaa yhdeksän muun maan kanssa. Uusista jäsenmaista Puolalla on selvästi eniten vaikutusvaltaa.

Puolan viimeaikainen poliittinen kehitys ja perustuslakikriisi muistuttavat Unkarin vastaavaa kehitystä pääministeri Viktor Orbánin valtakaudella.

Unkarissa Orbánin Fidesz-puolue sai niin ikään enemmistön parlamenttiin ja ryhtyi sen jälkeen sementoimaan valta-asemaansa.

EU-komissio ei ole ainoa, joka on huolestunut Unkarin tilanteesta. Puolan entinen presidentti Lech Wałęsa sanoi keskiviikkona, että nykyhallitus rapauttaa demokratiaa ja tekee Puolasta naurunalaisen.

Puolaiset ovat myös osoittaneet mieltään hallitusta vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat