Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israelilaislehdet: Suomen-lähettiläs vastusti nukkepropagandaa, ministeri ojensi

Ulkomaat
 
Jerusalem Post / Haifa Customs
Kuvakaappaus nukesta Jerusalem Postin sivuilta.
Kuvakaappaus nukesta Jerusalem Postin sivuilta. Kuva: Jerusalem Post / Haifa Customs

Israelin tulli takavarikoi joulukuun alussa Haifan kaupungissa 4 000 nukkea, jotka olivat matkalla Arabiemiraateista Palestiinaan. Nukkejen kasvot oli verhottu huivilla, rintaa koristi Palestiinan lippu ja teksti ”Jerusalem, olemme tulossa”. Nukkejen käsissä on kivet.

Israelin ja Palestiinan välillä uudelleen lokakuun alusta alkaen kiristyneessä väkivallan aallossa oli joulukuun puoliväliin mennessä kuollut 19 israelilaista ja 109 palestiinalaista. Eritoten nuoret palestiinalaiset ovat turvautuneet esimerkiksi veitsiin, ja kivien heittely on ollut matalan kynnyksen sodankäynnin muoto palestiinalaisten keskuudessa jo vuosikymmeniä.

Israelin toinen ulkoministeri Tzipi Hotovely sanoi Times Of Israelin mukaan, että nukkejen tarkoitus on ollut ”myrkyttää viattomien lasten mieliä”.

Joulua edeltävällä viikolla ministeri Hotovely esitteli nukkeja Ranskan vierailullaan Ranskan parlamentille, kertovat Israelin Arutz Shevan (kanava seitsemän) verkkosivut. Hotovely huomautti, että Eurooppa tukee Palestiinaa huomattavilla summilla, mutta esittää vaatimuksia vain Israelille.

Vain vähän matkan jälkeen Israelin suurin uutissivusto Ynetnews kertoi, että Hotovely sai nukkejen hyödyntämiseksi ajatuksen: 4 000 nukesta riittäisi noin sata jokaiselle Israelin lähetystölle ympäri maailman. Ne voisivat palvella niissä esimerkkeinä lietsonnasta, jota Palestiina harjoittaa Israelia kohtaan.

Ynetnewsin tietojen mukaan ajatus ei ole kaikkia lähettiläitä miellyttänyt: julkaisu kertoo, että Israelin Suomen-lähettiläs otti yhteyttä useisiin kollegoihinsa ja vertasi diplomaattisähkeessä nukkejen jakamista lähetystöihin siihen, että poliisiasemille jaettaisiin takavarikoitua kannabista. Kun savukkeita takavarikoidaan, ne tuhotaan eikä niitä jaeta näytteinä eteenpäin, lähettilään kerrotaan kirjoittaneen.

HS ei voinut jouluna vahvistaa tietojen oikeellisuutta. Asiasta kertoi Ynetnewsin lisäksi uutiskanava I24.

Yhdysvalloissa toimivan juutalaismedia Algemeinerin mukaan toista ulkoministeri Hotovelya Suomen-lähettilään kanta ei miellyttänyt. Algemeinerin mukaan Hotovelyn edustaja kertoi julkaisulle, että ministeri oli lähestynyt Suomen-lähettilästä ojentavalla viestillä.

”Lähettiläänä, joka edustaa Israelin valtiota, sinun edellytetään noudattavan hallinnon ja ammattisi ohjeistuksia, jotka määrittävät, että yllytystä vastaan taisteleminen on yksi ulkoministeriön lippulaivahankkeita”, julkaisu kertoo ministerin kirjoittaneen.

Tzipi Hotovely on pääministeri Benjamin Netanjahun puoluetoveri Likud-puolueessa. Likud-puolueen puheenjohtaja Netanjahu pitää hallussaan Israelin ulkoministerin, valtiovarainministerin, terveys- ja aluehallintoministerin salkkuja.

Korjaus klo 20.45 Artikkelissa kerrottiin aiemmin Suomen Israelin-lähettiläästä. Kyseesä on Israelin Suomen-lähettiläs.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat