Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuliko juotua liikaa? –Sveitsissä vapaaehtoiset juoppokuskit hakevat hiprakkaiset joulunviettäjät kotiin

Sveitsissä ei ole häpeä tilata vapaaehtoista viemään perhe ja auto kotiin.

Ulkomaat
 
Nez Rouge
Vapaaehtoisten juoppokuskien palvelu toimii Sveitsissä tänä vuonna 26. kertaa. Idea on alun perin Kanadasta.
Vapaaehtoisten juoppokuskien palvelu toimii Sveitsissä tänä vuonna 26. kertaa. Idea on alun perin Kanadasta. Kuva: Nez Rouge

Joulupäivällisellä sukulaisten luona ja tilanne on vaatinut pari lasia viiniä? Auto on pihassa ja kotiin pitäisi vielä samana iltana päästä?

Mitä tehdä?

Sveitsissä tämäkin ongelma on ratkaistu. Apuun voi soittaa vapaaehtoisen, joka kuljettaa ajokunnottoman joulunviettäjän autoineen kotiin. Palvelu on täysin maksuton.

”Viime yönä meillä oli koko Sveitsissä 924 tapausta”, vapaaehtoista juoppokuskipalvelua pyörittävän Nez Rougen edustaja Christel Sommer kertoo puhelimitse joulupäivänä.

”Suurin osa heistä oli perheitä.”

Nez Rouge (suomeksi Punainen nenä) toimii yöaikaan joulupyhinä ja uudenvuoden yönä. Palvelu laitetaan pystyyn myös vilkkaimpina pikkujouluviikonloppuina.

Joulun aikaan etenkin perheet käyttävät palvelua, uudenvuoden yönä nuorten juhlijoiden soitot lisääntyvät.

Palvelun tavoitteena on valistaa rattijuopumuksen vaaroista ja vähentää liikenneonnettomuuksia. Koska vapaaehtoisen juoppokuskin saa tilattu nykyään valtaosassa Sveitsiä, mitään tekosyitä rattijuoppoudelle ei voi keksiä.

Vapaaehtoisia juoppokuskeja oli aattoyönä töissä 450. He työskentelevät 2-3 hengen tiimeissä. Kuskeja tarvitaan vähintään kaksi, sillä myös asiakkaan auto pitää ajaa kotiin.

Vapaaehtoiset ajavat pääosin sponsoreilla saaduilla autoilla, mutta kiireöinä toisinaan myös omillaan.

Mutta eikö tarkasta naapurivahdista tunnettuja sveitsiläisiä hävetä tulla jouluyönä kotiin Nez Rougen tarroilla varustetun auton kyydissä?

”Ehkä ensimmäisinä vuosina ihmiset häpesivät soittaa meille. Nyt palvelu on ollut käytössä jo 26 vuotta, ja on täysin normaalia soittaa Nez Rouge apuun”, Sommer sanoo.

Vapaaehtoisten ikähaarukka on vasta ajokortin saaneista 70-vuotiaisiin kännikuskikonkareihin.

”Monet nuorista vapaaehtoisista ovat käyttäneet itse palvelua ja vapaaehtoistyöllä he haluavat tehdä vastavuoroisesti palveluksen toisille”, Sommer sanoo.

Tiimityönä tehtävä vapaaehtoistyö on myös yksinäisille tapa viettää joulua muiden seurassa ja tehdä samalla jotain hyvää.

Humalaisten ihmisten käsittely ei ole aina kovin kiitollista työtä. Vaikeat tapaukset ovat Sommerin mukaan kuitenkin erittäin harvinaisia.

”Ihmiset ovat pääosin hauskalla päällä. Ja kiitollisia Nez Rougen antamasta avusta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat