Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiakirjalöytö: Isisin uskonoppineet sallivat elinsiirrot eläviltä vangeilta

Elinsiirto on linjauksen mukaan sallittua, vaikka vanki kuolisi sen seurauksena.

Ulkomaat
 
STRINGER
Irakin joukot ovat saaneet vallattua merkittäviä alueita Ramadin kaupungista, joka on aiemmin ollut Isis-taistelijoiden hallussa.
Irakin joukot ovat saaneet vallattua merkittäviä alueita Ramadin kaupungista, joka on aiemmin ollut Isis-taistelijoiden hallussa. Kuva: STRINGER

Ääri-islamistisen Isisin uskonnollinen linjaus eli fatwa sallii elinsiirron vääräuskoiselta vangilta, jos se pelastaa muslimin hengen, uutistoimisto Reutersin paljastama asiakirja linjaa.

Elinsiirto on linjauksen mukaan sallittua, vaikka vanki kuolisi sen seurauksena.

”Uskonluopioiden elämää tai elimiä ei pidä kunnioittaa ja ne voidaan viedä ilman rangaistusta”, fatwan muotoon kirjoitetussa asiakirjassa sanotaan. Sen on allekirjoittanut Islamilaisen valtion tutkimus- ja fatwakomitea. Isisiä kutsutaan myös nimellä Islamilainen valtio.

Myös vangin ruumiinosien syöminen on sallittua, jos se pelastaa Isis-taistelijan hengen.

Isisin komitea ei kuitenkaan määrittele, ketkä kaikki se laskee luopioiksi. Järjestö on teloittanut usein myös muslimeja, jotka eivät hyväksy sen äärimmäistä ja raakaa ideologiaa.

Vaikka uskonohje ei paljasta järjestön käyvän kauppaa vankien elimillä, fatwa tekee elinkaupasta järjestön ideologian mukaan hyväksyttyä.

Asiakirjan julkaissut uutistoimisto Reuters sanoo paperin löytyneen toukokuussa Syyriasta Yhdysvaltain erikoisjoukkojen iskussa. Iskussa kuoli Isisin talousjohtaja Abu Sayyaf, jonka uskottiin olevan vastuussa Isisin arvokkaasta öljykaupasta.

Yhdysvallat sai iskun yhteydessä haltuunsa runsaasti Isisin asiakirjoja.

Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan elinsiirroista kertovan asiakirjan alkuperää muista lähteistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat