Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjalaisella sotilas­lentokentällä tehtiin merkittävä muinaislöytö ajalta ennen viikinkiaikaa

Vanhalta merenrannalta on löydetty kolmen talon jäänteet sekä esineistöä lasiesineistä koruihin ja roskiin.

Ulkomaat
 
ÅGE HOJEM / Norjan teknis-luonnontieteellinen yliopisto
Tutkijoiden mukaan taidokkaat lasikorut ja -esineet kertovat asukkaiden vauraudesta.
Tutkijoiden mukaan taidokkaat lasikorut ja -esineet kertovat asukkaiden vauraudesta. Kuva: ÅGE HOJEM / Norjan teknis-luonnontieteellinen yliopisto

Ørlandissa sijaitsevalta Norjan tärkeimmältä sotilaslentokentältä on löydetty todisteita viikinkiaikaa edeltäneestä asutuksesta.

Arkeologisesti merkittävä löytö tehtiin, kun kentän ympäristöä tutkittiin laajennussuunnitelmien takia. Kentällä tarvitaan lisää tilaa uusille F-35 hävittäjille.

Tutkimuksissa Trondheimista luoteeseen sijaitsevan lentokentän alueelta löydettiin todisteet kolmesta pitkätalosta, sekä muun muassa lasikoruista, helmistä ja roskista rauta-ajalta noin 1 500 vuoden takaa. Norjan teknis-luonnontieteellinen yliopiston (NTNU) tutkimuksesta kerrotaan yliopistojen verkkojulkaisu Geminissä.

Löydöt tehtiin lähes kahden kilometrin päässä merenrannasta, mutta aikanaan talot ovat tutkijoiden mukaan sijainneet rannalla. Se, että maaperä on vanhaa merenpohjaa, on mahdollistanut muun muassa kalanruotojen ja eläinten luiden säilymisen. Vanha merenpohja ei nimittäin ole tutkijoiden mukaan yhtä hapan kuin maaperä sisämaassa.

“Tämä oli strategisesti tärkeä paikka. Suojaisaa seutua, kun rannikkoa myöten matkustettiin etelästä pohjoiseen. Lisäksi se oli Trondheiminvuonon suulla, mikä oli tärkeä reitti Ruotsiin ja Keski-Norjan sisämaahan matkatessa”, tutkimusta johtava Ingrid Ystgaard NTNU:n museosta sanoo.

Ørlandia on pitkään pidetty potentiaalisena paikkana arvokkaille löydöille juuri sen keskeisen sijainnin vuoksi. Arkeologit eivät voi kuitenkaan mennä kaivelemaan summamutikassa kaikille kiinnostaville alueille, vaan heidän on odotettava sopivaa tilaisuutta. Nyt sellainen tuli, kun Norja päätti hankkia 52 uutta hävittäjää. Hävittäjille tarvitaan kentälle uudet tilat ja ilmavoimat suunnittelee myös kiitorata-alueen laajentamista.

Norjassa laki kuitenkin vaatii arkeologisen kartoituksen jokaiselle rakennustyömaalle ennen kuin työt voi aloittaa. Tutkimusta on myös jatkettava, mikäli kartoituksessa tehdään löytöjä.

ÅGE HOJEM / Norjan teknis-luonnontieteellinen yliopisto
Tutkittava alue on kooltaan yli yhdeksän hehtaaria.
Tutkittava alue on kooltaan yli yhdeksän hehtaaria.

Alue, joka arkeologeilla on lentokentän ympäristössä tutkittavanaan, on kooltaan yli yhdeksän hehtaaria.

Ystgaardin mukaan juuri alueen suuri koko on mahtava mahdollisuus, sillä se auttaa tutkijoita hahmottamaan, miten pitkätalot, roskakuopat ja muut löydöt sijoittuivat toisiinsa nähden.

Alueen koon vuoksi myös tutkijoita tarvitaan runsaasti. Yli 20 henkilöä työskentelee alueella kaikkiaan 40 viikkoa aina vuoden 2016 syksyyn asti. Tutkimushankkeeseen on budjetoitu 41 miljoonaa Norjan kruunua eli yli 4 miljoonaa euroa. Se kattaa paitsi tarvittavat laitteet, myös tutkijoiden majoituksen ja ylläpidon.

Erityisesti löydetyt roskat kiinnostavat arkeologeja, sillä ne kertovat paljon ihmisten elintavoista. Keskiaikaa vanhemmat roskalöydöt ovat harvinaisia, mutta nyt tutkijat ovat muun muassa löytäneet kalojen ruotoja sekä vesilintujen ja muiden eläinten luita.

Lisäksi tutkijat ovat löytäneet taidokkaan sinisen lasihelmen, useita meripihkahelmiä sekä vihreän juomalasin, joka on todennäköisesti lähtöisin nykyisen Saksan alueelta.

“Se kertoo jo jotain, että ihmisillä oli varaa käydä kauppaa lasista”, Ystgaard sanoo.

Löydetyt pitkätalot muodostivat u-kirjaimen. Sivuilla vastakkain olevat talot olivat 30 ja 40 metriä pitkiä, ja niitä yhdisti pienempi rakennus.

Isoimmassa talossa oli useita tulisijoja, joista ainakin yhtä käytettiin ruoanlaittoon. Muita saatettiin tutkijoiden mukaan käyttää valonlähteinä käsitöitä tehtäessä sekä lämmityksessä.

Tutkijat uskovat löytävänsä lähistöltä vielä myös hautoja sekä sataman venesuojineen.

”Täällä on ollut vilkasta. Nyt meidän tehtävämme on selvittää, mitä täällä tapahtui ja kuinka ihmiset elivät. Löydämme uusia asioita päivittäin, ja se on uskomatonta”, Ystgaard sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat