Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Armeija jatkaa Ramadin valtaamista – Irak: Kymmeniä Isis-taistelijoita kuollut

Irak aloitti hyökkäyksen Ramadin keskustaan tiistaiaamuna, mutta kaupungin valtaamista ovat hidastaneet tarkka-ampujat, pommiansat, tienvarsipommit ja itsemurhapommittajat.

Ulkomaat
 
Räjähdykset seuraavat toisiaan Ramadissa
Räjähdykset seuraavat toisiaan Ramadissa
Irakin hallituksen joukot yrittävät vallata miinoitettua Ramadin kaupunkia takaisin Isis-terroristijärjestöltä. Kuva: Reuters

Irakin sotilaat ottivat lauantaina rajusti yhteen äärijärjestö Isisin kanssa Ramadin kaupungissa Keski-Irakissa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Irakin joukot kertovat olevansa enää vajaan kilometrin päässä kaupungin hallintokeskittymästä.

Irak aloitti hyökkäyksen Ramadin keskustaan jo tiistaiaamuna, mutta kaupungin valtaamista ovat hidastaneet tarkka-ampujat, pommiansat, tienvarsipommit ja itsemurhapommittajat.

”Siellä on parhaillaan meneillään rajuja taisteluita, joissa Irakin armeija ja Daesh ovat vastakkain”, poliisipäällikkö Ahmed al-Dulaimi kertoo uutistoimisto AFP:n mukaan. Daesh on Isisin arabiankielinen kirjainlyhennenimi.

Al-Dulaimin mukaan viimeisimmissä yhteenotoissa ainakin kaksi Irakin armeijan sotilasta on kuollut ja yhdeksän haavoittunut. Viranomaisten mukaan perjantaina sotilaita kuoli ainakin kolme.

Irakin viranomaisten antamien tietojen mukaan Isisin riveissä taistelevia sotilaita kuoli pelkästään perjantaina 23.

Isis on pitänyt Ramadia hallussaan toukokuusta lähtien. Kaupungin menettäminen oli silloin suuri ja nolo takaisku Irakin hallitukselle.

Irakin armeija on piirittänyt Ramadia marraskuusta alkaen. Reutersin mukaan eteneminen on ollut hidasta, koska hallitus ei ole halunnut käyttää apuna shiiajoukkoja, jotka saattaisivat kohdata ankaraa vastustusta sunnienemmistöisestä paikallisväestöstä.

Vielä keskiviikkona Irakin armeija kertoi uskovansa, että se voi vallata Ramadin Isisiltä muutamassa päivässä. AFP kertoi lauantaina, että vaikka haaveet nopeasta voitosta ovat jo haihtuneet, armeija on edennyt vakaasti kaupungissa.

Ramadi on Anbarin maakunnan pääkaupunki Eufratjoen rannalla noin sata kilometriä länteen Bagdadista. Anbar on sunnivaltaista aluetta, jossa äärisunnalainen Isis on pyrkinyt kasvattamaan kannatusta väestön keskuudessa.

Irakin tiedustelutietojen mukaan Ramadin keskustassa on 250–300 Isisin taistelijaa.

Ramadin menettäminen olisi tuntuva tappio Isisille ja toisaalta psykologisesti merkittävä voitto Irakin armeijalle.

Ramadin valtaamisen jälkeen Irak aikoo vallata takaisin Isisiltä Mosulin kaupungin.

Irakin toiseksi suurin kaupunki Mosul on väestöltään suurin Isisin valtaama kaupunki Irakin ja Syyrian alueella.

”Mosulin vapauttaminen saavutetaan irakilaisten yhteistyöllä ja yhtenäisyydellä”, Irakin pääministeri Haider al-Abadi sanoi perjantaina Reutersin mukaan.

Oikaisu 26.12. kello 15.10: Jutussa kerrottiin aiemmin, että Irakin arvion mukaan Isisin sotilaita olisi kuollut Ramadinissa jo 400, mutta arvio viittasi Ramadinissa yhteensä oleviin Isisin taistelijoihin.

Reuters
Ilmaiskun aiheuttama savu Ramadin yllä joulupäivänä.
Ilmaiskun aiheuttama savu Ramadin yllä joulupäivänä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat