Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän kirkon erotettu osastopäällikkö: Patriarkka lähtee seuraavaksi

Ulkomaat
 
RIA Novosti
Patriarkka Kirill ja presidentti Putin Vladimir tapasivat Moskovassa heinäkuussa.
Patriarkka Kirill ja presidentti Putin Vladimir tapasivat Moskovassa heinäkuussa. Kuva: RIA Novosti

Venäjän ortodoksikirkon entinen ulkosuhteiden osaston päällikkö, rovasti Vsevolod Tšaplin ennustaa, että kirkon johtaja, patriarkka Kirill, 69, joutuu pian eromaan. Piispainkokous eli pyhä synodi yhdisti Tšaplinin johtaman ulkosuhteiden osaston lehdistöosastoon jouluaattona, ja rovasti jäi ilman työtä.

Tšaplin ennusti joulupäivänä Govorit Moskva -radiokanavan haastattelussa, että seuraavaksi lähtövuorossa on Moskovan patriarkka Kirill, joka on johtanut kirkkoa vuodesta 2009, edeltäjänsä Aleksei II: n kuoleman jälkeen.

”Luulen, ettei hän enää kauaa kestä”, Tšaplin sanoi. ”Luulen, että hänen henkilökohtaisen karismansa ja ympäröivän todellisuuden välinen ristiriita vain voimistuu.”

Tšaplin ennusti samana päivänä uutistoimisto Interfaxille antamassaan haastattelussa, että ”avoimuuden ja vapauden idean puute vie Venäjän katastrofiin”.

Patriarkaatin tiedotuspäällikkö Aleksandr Volkov tyytyi kommentoimaan Govorit Moskva -radiokanavalle, että Tšaplinin puheet ”jäävät hänen omalletunnolleen”.

Patriarkka Kirill eli siviilinimeltään Vladimir Gundjajev nousi kirkon johtoon juuri ulkosuhteiden osaston päällikön paikalta. Kirill tunnettiin 1990-luvulla erittäin vapaamielisenä pappina, jota kirkon vanhoillinen siipi sätti vääräoppisuudesta.

Patriarkkana Kirill on kuitenkin noudattanut melko konservatiivista linjaa. Suhteet maalliseen valtaan ja presidentti Vladimir Putiniin ovat ainakin ulospäin säilyneet hyvinä. Kahden vuoden vankeustuomion rienauksesta saanut Pusy Riot -ryhmä runoili kolme vuotta sitten, että ”Kirill uskoo Putiniin, vaihtaisi jo Jumalaan”.

Veikkauksia Kirillin seuraajasta ei vielä tapaninpäivänä julkisuudessa näkynyt. Maallikkoarvaus on, että presidentti Putinin rippi-isäksi mainittu piispa Tihon Ševkunov ja hänen hengenheimolaisensa ovat vahvoilla.

Oikaisu 26.12. kello 20.58: Patriarkka Kirillin siviilinimi on Vladimir Gundjajev, ei Kundjajev.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat