Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapinallis­johtajan kuolema keskeytti jihadistien siirrot Syyrian Damaskoksessa

Operaatiossa oli määrä evakuoida myös islamistiryhmittymä Isisin taistelijoita Pohjois-Syyrian Raqqaan.

Ulkomaat
 
BASSAM KHABIEH / Reuters
Jaish al-Islam -kapinallisryhmittymän komentaja Zahran Alloush (kesk.) kuoli perjantaina tehdyssä ilmaiskussa. Hänen kuolemansa keskeytti suunnitelman kuljettaa Isis-taistelijat Damaskoksen lähialueelta Pohjois-Syyrian Raqqaan.
Jaish al-Islam -kapinallisryhmittymän komentaja Zahran Alloush (kesk.) kuoli perjantaina tehdyssä ilmaiskussa. Hänen kuolemansa keskeytti suunnitelman kuljettaa Isis-taistelijat Damaskoksen lähialueelta Pohjois-Syyrian Raqqaan. Kuva: BASSAM KHABIEH / Reuters

Syyrian hallintoa vastaan taistelevien jihadistien evakuointi pääkaupunki Damaskoksen eteläosasta on keskeytetty kapinallisjohtajan kuoleman vuoksi, uutistoimistot kertovat.

Syyrian hallinto ilmoitti tappaneensa Jaish al-Islam -ryhmittymän komentajan Zahran Alloushin ilmaiskulla perjantaina.

Kuoleman pelätään vaikeuttavan jo ennestään hataria pyrkimyksiä neuvotella rauhasta. YK ilmoitti lauantaina, että sen Syyrian-erityisedustaja yrittää saada osapuolet rauhanneuvotteluihin tammikuun 25. päivä.

Nyt keskeytetty operaatio evakuoida islamistikapinallisia on osa suunnitelmaa, joka olisi saattanut mahdollistaa avunviennin Damaskoksen liepeillä sijaitseviin Jarmukiin, Qadamiin ja Hajar al-Aswadiin.

Alueet ovat olleet Isisin ja muiden kapinallisryhmittymien hallussa, mutta Syyrian hallinnon saartamia.

Sopimus vahvistaa samalla Syyrian hallinnon otetta Damaskoksen lähialueista.

Operaatiossa oli määrä evakuoida myös äärimmäisen väkivaltaisen islamistiryhmittymän Isisin taistelijoita Pohjois-Syyrian Raqqaan.

Jaish al-Islamin piti suunnitelman mukaan turvata osa jihadistitaistelijoiden kuljetuksista Pohjois-Syyriaan, mutta perjantaisen ilmaiskun vuoksi operaatio on laitettu jäihin, turvallisuuslähde kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Isis tunkeutui vain muutaman kilometrin päässä Damaskoksesta sijaitsevaan Jarmukiin huhtikuussa. Myöhemmin se eteni Qadamiin.

Jarmuk jäi Isisin, toisen islamistiryhmittymän al-Nusran ja palestiinalaiskapinallisten käsiin, kun Isis ei onnistunut valtaamaan aluetta kokonaan, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo.

Syyrian hallinto on estänyt siviilejä lähtemästä alueelta. Jarmukiin jääneet siviilit ovat kärsineet nälästä sekä juomaveden ja terveydenhoidon puutteesta.

Syyrian hallintoa on syytetty siviilien tahallisesta näännyttämisestä.

Lauantaina Isisin käyttämällä Twitter-tilillä julkaistiin ääninauha, jonka väitetään olevan Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadin puhe.

Ääniviesti sanoo, ettei Venäjän tai Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmaiskut ole heikentäneet Isisiä. ”Mitä kovemmin sitä vastaan soditaan, sitä puhdasoppisemmaksi ja vahvemmaksi se muuttuu”, viestissä kerrotaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat