Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toisen polven pääministeri haluaa tehdä Kanadasta monikulttuurisen maan – ”Minua ei kannata aliarvioida”

Justin Trudeaun ura on täynnä tilanteita, joissa vastustajat ovat aliarvioineet hymypoikaa ja saaneet maksaa siitä kalliisti.

Ulkomaat
 
MARK BLINCH / Reuters
Justin Trudeau jakoi Syyriasta Kanadaan saapuneille pakolaisille talvitakkeja joulukuussa.
Justin Trudeau jakoi Syyriasta Kanadaan saapuneille pakolaisille talvitakkeja joulukuussa. Kuva: MARK BLINCH / Reuters

Washington. Kanadan tuoreen pääministerin Justin Trudeaun tie maan johtoon alkoi nyrkkeilykehässä runsaat kolme vuotta sitten.

Liberaalipuolueen ensimmäisen kauden kansanedustajaa oli pidetty Kanadan entisen pääministerin nättinä poikana, joka oli kasvanut pumpulissa kultalusikkaa imien.

Kaikkien yllätykseksi feministinä tunnettu perheenisä haastoi konservatiivisen valtapuolueen kovanaaman Patrick ”Nyrkkirauta” Brazenin nyrkkeilyotteluun, jolla kerättiin rahaa syövän hoitoon.

Baaritappelijan oloinen Brazen on mustan vyön karateka ja entinen ammattisotilas.

Etukäteen Trudeaulle ei annettu nyrkkitaistossa suuria mahdollisuuksia, mutta kaikkien yllätykseksi hän takoi vastustajansa nopeasti keskeytyskuntoon.

Erähenkisessä Kanadassa arvostetaan miestä, joka osaa puolustaa itseään.

Vuotta myöhemmin Trudeau valittiin liberaalipuolueen ja kolme vuotta myöhemmin koko maan johtoon.

Trudeaun ura on täynnä samanlaisia tilanteita: vastustajat ovat aliarvioineet hymypoikaa ja saaneet maksaa siitä kalliisti.

Lokakuussa niin kävi konservatiivipääministeri Stephen Harperille, joka oli kampanjassaan pilkannut haastajaansa naiiviksi ja kokemattomaksi. Vaali-iltana Harper kannettiin tyrmättynä kehästä.

Vasta nyt ulkopuoliset ovat tajuamassa, että 44-vuotiaan poliitikon kiltin kuoren alla on samaa terästä, joka teki hänen isästään Pierre Trudeausta maan historian ehkä tärkeimmän pääministerin.

Kuka?

Toisen polven liberaalijohtaja

 Justin Trudeau, 44, johtaa keskusta-vasemmistolaista liberaalipuoluetta.

 Hän nousi Kanadan pääministeriksi lokakuussa 2015 pidettyjen vaalien jälkeen.

 Trudeaun hallituksen ministereistä puolet on naisia ja usealla ministerillä on monikulttuurinen tausta.

 Justin Trudeaun isä Pierre Trudeau oli Kanadan pääministeri 1968–1984.

 Justin Trudeau on naimisissa Sophie Grégoire-Trudeaun kanssa. Pariskunnalla on kolme lasta.

Vaikka vaaleista on kulunut vasta kaksi kuukautta, Justin Trudeau on ehtinyt jo esittää laajan uudistusohjelman, jolla hän ei haasta ainoastaan konservatiivisen edeltäjänsä politiikan vaan koko tämän näkemyksen siitä, mikä Kanada on.

Harperin Kanadaa piirittivät koko ajan ulkoiset uhat ja synkät pilvet.

Sen sijaan Trudeau vannoo avoimuuden ja aurinkoisuuden nimiin. Hän on sanonut haluavansa tehdä maastaan jälkinationalistisen valtion, jota ei määrittele sen eurooppalainen menneisyys vaan monikulttuurisuus ja kansainvälisyys.

”Ranskassa on yhä tyypillisiä ja epätyypillisiä ranskalaisia. Kanadassa tätä dynamiikka ei ole”, Trudeau sanoi The New York Timesin haastattelussa joulukuun alussa.

Pääministerin ensimmäiset aloitteet osoittavat, mitä tämän uusi visio käytännössä tarkoittaa.

Trudeau on ilmoittanut Kanadan ottavan vastaan 25 000 syyrialaispakolaista ja on itse ollut jakamassa ensimmäisille tulijoille lämpimiä talvitakkeja.

Hän on pahoitellut Kanadan alkuperäisväestön karua kohtelua ja toivonut paavin pyytävän asiaa anteeksi katolisten koulujen puolesta.

Trudeau on myös luvannut nostaa rikkaiden veroja, vähentää lapsiköyhyyttä, leikata hiilipäästöjä ja laillistaa marihuanan.

Kokemattomaksi pääministeriksi Trudeau on aloittanut huimalla vauhdilla, mutta enää häntä tuskin aliarvioidaan.

Trudeau tunnusti The New York Timesille, että hänen nyrkkeilyottelunsa oli ollut julkisuustemppu. Harva oli tiennyt, että huippukuntoinen Trudeau oli harrastanut nyrkkeilyä 20 vuotta. Lisää yllätyksiä voi olla luvassa.

”En yrittänyt todistaa mitään itselleni – paitsi ehkä sen, että olen erittäin hyvä pysymään suunnitelmissani ja toteuttamaan ne. Sen sijaan halusin todistaa muille, ettei minua kannata aliarvioida – kuten ihmiset ovat kovin usein tehneet.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat