Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Englannin Cornwall on vähän niin kuin Itä-Suomi

Ulkomaat
 

Aina välillä sitä tekee mieli Karjalaan eli Itä-Suomeen. Ne maisemat! Se ruoka! Ne ihmiset! Ylivertaista, kuten tiedämme.

Jos karjalaiset mielihalut pääsevät yllättämään Britanniassa, kannattaa matkustaa Cornwalliin. Cornwall on vähän niin kuin Itä-Suomi, vaikka sijaitseekin lännessä eli Englannin lounaiskolkassa.

Ensinnäkin Cornwallissa ymmärretään piirakan päälle. Kreivikunnan EU:n alkuperämerkillä suojeltu kornilainen pasteija eli Cornish pasty sopii suomalaiseen suuhun.

Kornilainen pasteija on suomalaisen karjalanpiirakan ja kalakukon onnistunut liitto. Pasteijakin on rypytetty, eikä liian pieni. Lisäksi sen sisällä on yllätys, ihan niin kuin kalakukossa.

Perinteisesti yllätyssisus on lihaa tai kalaa ja vihanneksia. Nykyään yllätys voi olla melkein mitä vain.

Me piirakansyöjät ymmärrämme toisiamme. Piirakka kulkee kätevästi käsilaukussa. Se ei varise niin kuin kolmioleivät.

Cornwall on vähän niin kuin Itä-Suomi siinäkin mielessä, että siellä kuuluu laulaa.

Cornwallilaispubissa porukka puhkeaa lauluun, eikä sitä pidä kummallisena kukaan. Laulajat eivät ole edes humalassa. Tai vaikka olisivatkin, se ei ole laulun syy. Henkilökuntakin yhtyy kuoroon.

Merestä elantonsa vuosisadat ammentanut Cornwall on tunnettu myös merenkulkijoiden lauluista (sea shanty). Viime kesänä Falmouthin Sea Shanty -festivaali keräsi 25 000 ihmisen yleisön.

En ole lauleskelevaa lajia, mutta Cornwallin lauluperinteet panevat naputtamaan jalalla tahtia. Kun oppisivat vielä vetämään Karjalaisten laulun siinä välissä.

Itäsuomalaisia ja Corwallin asukkaita yhdistää myös vesi.

Heillä on Englannin kanaali ja Atlantin valtameri. Itäsuomalaisilla on Saimaa ja lukematon määrä pienempiä järviä (ja isovanhemmilla oli vielä Laatokkakin).

Ja on muutakin yhteistä.

Itäsuomalaiset eivät jää sanattomiksi. Cornwallissakin kuuluu jutella.

Itä-Suomi on verraten köyhää aluetta. Sama vaivaa Cornwallin kreivikuntaakin. Silti Itä-Suomi houkuttelee rikkaita, jotka rakentavat Saimaan rannalle komeita huviloita. Sama ilmiö näkyy Cornwallissa, jossa lontoolaiset vievät parhaat merinäköalat.

Takaisin Karjalaan? Järjestyy Britanniassa. Veden ääreen vain, ja piirakka käteen. Laulaakin saa, mutta ei piirakka suussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat