Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jouluilo vaihtui murheeseen: Kun 39 vuotta sotilasjuntan sieppaamaa lapsenlastaan etsinyt aktivisti luuli löytäneensä oikean, dna-testi erehtyi

Ulkomaat
 
Fundacio Anahi
Kuvakaappaus Anahin säätiön sivulta. Kuvassa Clara Anahi Mariani vauvana 39 vuotta sitten.
Kuvakaappaus Anahin säätiön sivulta. Kuvassa Clara Anahi Mariani vauvana 39 vuotta sitten. Kuva: Fundacio Anahi

92-vuotias Maria ”Chicha” Mariani on auttanut löytämään jo 119 Argentiinan sotilasjuntan sieppaamaa vauvaa ja lasta. Jouluaattona hän sai tietää löytäneensä viimein oman pojantyttärensä, mutta nyt dna-testi on osoittautunut virheelliseksi.

Jouluilo muuttui suru-uutiseksi, kun 39 vuotta Agrentiinan juntan sieppaamaa pojantytärtään etsinyt Maria ”Chicha” Mariani sai tietää dna-testin erehtyneen.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Helsingin Sanomat kertoi Marianin hämmästyttävästä etsinnästä aikaisin joulupäivänä.

Maria Chicha Marianin pojantytär Clara Anachi Mariani siepattiin marraskuussa 1976. Hän oli kolmen kuukauden ikäinen ja yksi Argentiinaa vuoteen 1983 saakka hallinneen sotilasjuntan sieppaamista noin 500 vauvasta ja lapsesta.

Vauvan vanhempien kotiin tehtiin poliisiratsia, jonka yhteydessä hänen radikaalivasemmistolaiseen liikkeeseen kuulunut äitinsä surmattiin. Perheen isä, Maria ”Chicha” Marianin poika, ei ollut kotona, mutta hänet surmattiin kahdeksan kuukautta myöhemmin.

Yhteensä noin 30 000 argentiinalaista kuoli juntan hallintokaudella. Surmattujen toisinajattelijoiden orvoiksi jääneet vauvat ja lapset annettiin junttaan myönteisesti suhtautuvien ihmisten kasvatettaviksi.

Isoäiti Maria ”Chicha” Mariani aloitti etsinnät 1977. Hän perusti tarkoitusta varten Plaza de Mayon isoäidit -järjestön, jota johti vuoteen 1989 saakka. Järjestöstä tuli yksi näkyvimmistä Argentiinan diktatuurin vastaisessa työssä.

Vuonna 1998 Maria ”Chicha” Mariani perusti pojantyttärensä etsintään omistetun säätiön. Se osti talon, josta ”Clara” Anahi Mariani siepattiin. Talossa toimii nykyään juntan raakuuksia esittelevä museo, ja talon seinässä on yhä luodinjälkiä kohtalokkaan poliisiratsian jäljiltä.

Maria Chicha Marianin perustama järjestö on onnistunut auttamaan 119 siepatun lapsen löytämisessä. Yksi heistä on Plaza de Mayon isoäidit -järjestön nykyinen johtajan lapsenlapsi. Hän kohtasi oikean isoäitinsä elokuussa 2014, 36 vuotta siepatuksi tulemisen jälkeen.

Jouluna tiedote vaikutusvaltaisen aktivisti Marianin Facebook-sivulla kertoi, että hän ja pojantytär Clara Anahi Mariani ovat löytäneet toisensa. Kirjoituksessa kerrottiin dna-testistä, jonka perusteella tuloksen piti olla 99,9-prosenttisen varma.

Jopa Argentiinan presidentti Mauricio Marci ehti onnitella Mariania Twitterissä.

Perjantaina kaksi uusinta dna-testiä osoittivat, että ensimmäinen testi ei pitänyt paikkaansa.

”Hän on suunnattoman surullinen ja tuskissaan”, sanoi jo 92-vuotiaan Marianin tiedottaja Juan Martin Padilla lauantaina AFP:lle.

”Hän antautui täysin tunteidensa valtaan, kun näki ensimmäisen positiivisen testituloksen.”

Ensimmäisen dna-testin teki yksityisen sektorin nuoreksi kuvailtu työntekijä.

”Aiomme jatkaa työtämme nyt kuten aikaisemminkin, jotta näkisimme oikeuden toteutuvan ja totuuden tulevan esiin, ketään unohtamatta.”

Argentiinan viimeinen sotilasjuntta tuli maailmalla tunnetuksi räikeistä ihmisoikeusloukkauksistaan, kun se yritti systemaattisesti hävittää ”väärinajattelijat” eli peronismin perintöä vastustaneet kansalaiset.

Yksi selviytyneistä vasemmistolaisista kuvaili kokemaansa kidutusta, johon käytettiin sähköshokkeja ja nälässä pitämistä myöhemmin Maailman kuvalehdelle.

Yksi ihmisoikeusloukkauksista toisinajattelijoiden omaisia kohtaan oli lasten sieppaaminen.

”He yrittivät vakuuttaa minulle, että kuolit äitisi kanssa, mutta tiesin, että olet elossa”, lähes sokea Maria ”Chicha” Mariani kirjoitti lapsenlapselleen kirjeessä maaliskuussa.

”Unelmani on halata sinua ja tunnistaa itseäni silmissäsi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat