Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina vahvisti yhden lapsen politiikan lopettavan lain

Ulkomaat
 
KIM KYUNG-HOON / Reuters
Kiinalainen Sun Huaping näyttää kuolleen poikansa ainoa lapsi -todistusta. Poika Li Chao kuoli liikenneonnettomuudessa 1987.
Kiinalainen Sun Huaping näyttää kuolleen poikansa ainoa lapsi -todistusta. Poika Li Chao kuoli liikenneonnettomuudessa 1987. Kuva: KIM KYUNG-HOON / Reuters

Kiinan yhden lapsen politiikan päättyminen on nyt virallista, sillä Kiinan kansankongressin lait vahvistava valiokunta allekirjoitti lakimuutoksen sunnuntaina. Lakimuutos astuu voimaan ensi vuoden alusta ja sallii kaikille kiinalaispariskunnille kaksi lasta.

Asiasta kertoi Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua.

Kiinaa johtava kommunistinen puolue ilmoitti yhden lapsen politiikasta luopumisesta lokakuussa.

Kiina otti yhden lapsen politiikan käyttöön vuonna 1979, kun maan väkiluku uhkasi kasvaa liian suureksi. Hallitus rajoitti perheiden lapsiluvun yhteen.

Puolue on pitkään ylpeillyt politiikan olleen tärkeä tekijä Kiinan talouskasvussa. Viranomaisten mukaan politiikalla on estetty 400 miljoonaa syntymää. Aseina on käytetty muun muassa sakkoja ja pakkoabortteja.

Politiikka on kuitenkin johtanut vääristyneeseen sukupuolijakaumaan. Kiinassa poikalapsia on perinteisesti pidetty arvokkaampina, joten tyttöjä on abortoitu tai surmattu vauvoina. Lisäksi työvoima supistuu ja väestö ikääntyy nopeasti.

Siksi politiikkaa lievennettiin 2013, jolloin pariskunnille sallittiin toinen lapsi, mikäli vanhemmista yksikin on ainut lapsi. Toinen lapsi on sallittu jo pitkään etnisille vähemmistöille. Maaseudulla perheet ovat saaneet hankkia toisen lapsen, mikäli ensimmäinen oli tyttö.

Asiantuntijat ovat epäilleet, ettei muutos auta Kiinan väestökriisin ratkaisemiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat