Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hollantilaiskaupunki suunnittelee perustulon maksamista kaikille asukkaille – ”meidän täytyy luottaa ihmisiin”

Ulkomaat
 
Rio Gandara
Hollannin kunnat harkitsevat perustulon käyttöönottoa.
Hollannin kunnat harkitsevat perustulon käyttöönottoa. Kuva: Rio Gandara

Hollantilaisessa Utrechtin kaupungissa suunnitellaan perustulon maksamista kaikille kaupunkilaisille, kertoo brittilehti The Guardian.

Myös 19 muuta hollantilaista kuntaa harkitsee perustulon käyttöönottoa.

”Emme kutsu sitä perustuloksi, sillä ihmisillä on omat ajatuksensa perustulosta – että se on ilmaista rahaa, jonka ihminen saa vain kotonaan istuen, televisiota katsellen”, sanoo Nijmegenin kaupunginvaltuutettu Heleen de Boer The Guardianille.

Kunnat ottavat askeleen kohti perustuloa sallimalla pienille tuensaajaryhmille maksettavaksi noin 900 euroa kuussa, jonka lisäksi he saavat pitää töistä saamansa tulot. Lopullinen päämäärä on kaikille kuntalaisille maksettava perustulo.

Kuukausittaiseen perustuloon ei sovelleta tarveharkintaa. Näin tuensaajat saavat rahan joka kuukausi ja sen lisäksi mahdollisuuden päättää, haluavatko he etsiä töitä ja sitä kautta tienata lisää.

Kokeilun käyttöönottopäivää ei ole vielä päätetty. Ainoastaan pilottihankkeessa mukana olevat tuensaajat saavat rahan. Perustulokokeilun tulokset analysoi Utrechtin yliopiston professori ja taloustieteilijä Loek Groot.

Perustulon uskotaan purkavan kannustinloukkuja sekä motivoivan niitä ihmisiä, jotka järjestelmä pakottaa töihin, mutta jotka toistuvasti lopettavat työn itselleen sopimattomana. Mikäli heille annettaisiin perustulo, työttömät voisivat etsiä rauhassa itselleen parhaiten sopivaa pitkäaikaista työtä, Utrechtissä uskotaan.

Utrechtin vasemmistovaltuutettujen mukaan perustulokokeilu on oiva tilaisuus todistaa skeptiselle kansalle, että työttömät eivät vain välttele töitä ja katsele televisiota, jos heille annetaan avustusta.

”Mielestäni meidän täytyy luottaa ihmisiin”, sanoo de Boer.

Suomen perustulokokeilu herätti huomiota maailmalla joulukuun alussa. Tuolloin useat kansainväliset lehdet uutisoivat, että Suomi suunnittelee ottavansa käyttöön 800 euron kuukausittaisen perustulon.

Todellisuudessa perustulon toteuttaminen ei ole Suomessa vielä näin pitkällä. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on vasta todennut, että perustuloa kokeillaan tällä hallituskaudella.

Kokeilun valmistelu on annettu Kelalle. Kokeilun tarkoituksena on selvittää perustulon vaikutuksia eri väestöryhmissä ja tehdä kokonaisarvio kustannuksista.

Perustulo tarkoittaa sosiaaliturvajärjestelmää, jossa kaikille täysi-ikäisille maksetaan kuukausittainen rahasumma. Perustulo korvaisi nykyisen vähimmäissosiaaliturvan eri muotoja.

Järjestelmän kannattajien tärkein peruste on se, että perustulo selkeyttäisi sosiaaliturvajärjestelmää ja keventäisi byrokratiaa. Lisäksi perustulo purkaisi kannustinloukkuja, eli tuilla elävän kannattaisi nykyistä useammin ottaa töitä vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat