Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guardian: Suuri joukko pakolaislapsia voi jäädä vaille kansalaisuutta Euroopassa

The Guardian -lehden mukaan ongelmana ovat sekä Syyrian että EU-maiden lait ja käytännöt.

Ulkomaat
 
Yannis Behrakis / Reuters
Syyrialainen tyttö pääsi marraskuussa turvaan sateelta bussiin Lesboksen saarella Kreikassa. Bussi jatkoi matkaa väliaikaismajotukseen.
Syyrialainen tyttö pääsi marraskuussa turvaan sateelta bussiin Lesboksen saarella Kreikassa. Bussi jatkoi matkaa väliaikaismajotukseen. Kuva: Yannis Behrakis / Reuters

Eurooppaan saattaa syntyä pakolaiskriisin seurauksena suuri joukko lapsia, jotka eivät saa minkään maan kansalaisuutta, kirjoittaa The Guardian.

Lehden mukaan ongelmana ovat sekä Syyrian että EU-maiden lait ja käytännöt. Lapset eivät saa EU-maissa kansalaisuutta pelkästään syntymäpaikkansa perusteella.

Syyrian lainsäädännön mukaan kansalaisuus taas periytyy pelkästään isän kansalaisuuden mukaan, mutta monet raskaana olevat naiset ovat joko menettäneet puolisonsa tai puoliso voi olla kateissa. YK:n arvion mukaan neljännes syyrialaisista pakolaiskotitalouksista on isättömiä.

Kansainvälisten sopimusten mukaan lapsella on oikeus saada kansalaisuus syntymäpaikan perusteella, jos lapsi muuten jäisi kokonaan vaille kansalaisuutta. The Guardianin mukaan sopimusten velvoitteet on viety paikalliseen lainsäädäntöön vain harvoissa EU-maissa ja niissäkin käytännön toteutus takeltelee.

Kansalaisuuden puute voi johtaa monenlaisiin käytännön ongelmiin, kuten siihen, ettei voi saada koulutusta, työlupaa tai äänestysoikeutta.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Euroopassa on jo nyt vähintään 680 000 ihmistä vailla minkään maan kansalaisuutta.

Suomen kansalaisuuslain mukaan Suomessa syntyvä lapsi saa Suomen kansalaisuuden, jos lapsi ei saa kummankaan vanhempansa kansalaisuutta, eikä hänellä ole toissijaistakaan mahdollisuutta saada toisen maan kansalaisuutta esimerkiksi isyydenvahvistamisen kautta.

Jos lapsen vanhemmat ovat pakolaisasemassa, silloin ei edellytetä yhteydenottoa oman maan viranomaisiin.

”Lähtökohta on, että Suomessa syntynyt lapsi ei jää ilman kansalaisuutta. Jos kansalaisuus ei periydy vanhemmalta, Maahanmuuttovirasto määrittää kansalaisuuden”, kertoo viestintäpäällikkö Hanna Kautto Maahanmuuttovirastosta.

”Tapaukset ovat hyvin harvinaisia. Suurin osa Suomessa syntyvistä pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden lapsista saa vanhempien kansalaisuuden”, hän lisää.

Yannis Behrakis / Reuters
Saksalainen vapaaehtoistyöntekijä kantoi syyrialaislasta turvaan rannasta marraskuussa Lesboksen saarella Kreikassa.
Saksalainen vapaaehtoistyöntekijä kantoi syyrialaislasta turvaan rannasta marraskuussa Lesboksen saarella Kreikassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat