Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paavi vetosi Keski-Amerikan maihin – tuhansia USA:han pyrkiviä kuubalaisia yhä jumissa Costa Rican ja Nicaraguan rajalla

Yhdysvaltoihin Keski-Amerikan maiden kautta pyrkivien kuubalaisten määrä on kasvanut tänä vuonna selvästi.

Ulkomaat
 
JUAN CARLOS ULATE / Reuters
Kuubalaissiirtolaiset odottivat tiistaina viisumeita päästäkseen takaisin Panamaan, kun Costa Rica lopetti transit-viisumien myöntämisen Yhdysvaltoihin pyrkiviltä kuubalaisilta.
Kuubalaissiirtolaiset odottivat tiistaina viisumeita päästäkseen takaisin Panamaan, kun Costa Rica lopetti transit-viisumien myöntämisen Yhdysvaltoihin pyrkiviltä kuubalaisilta. Kuva: JUAN CARLOS ULATE / Reuters

Paavi Franciscus vetosi sunnuntaina Keski-Amerikan maihin, jotta tuhansia alueelle jumiutuneita kuubalaisia koskettava ”humanitäärinen draama” saataisiin päätökseen.

”Ajatuksissani ovat nyt lukuisat kuubalaissiirtolaiset, jotka ovat vaikeissa oloissa Keski-Amerikassa ja joista osa on ihmissalakuljettajien uhreja”, paavi sanoi Angelus-rukouksessaan sunnuntaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Kehotan kaikkia alueen maita jalomielisesti kaksinkertaistamaan kaikki pyrkimykset löytää nopeasti ratkaisu tähän humanitääriseen draamaan.”

Arviolta 5 000 Yhdysvaltoihin pyrkivää kuubalaisia on ollut jumissa Costa Rican ja Nicaraguan välisellä rajalla sen jälkeen, kun Nicaragua sulki rajansa kuubalaisilta viime kuussa. Sitä ennen Costa Rica oli hajottanut ihmissalakuljettajien ringin.

Nicaragua on Kuuban läheinen liittolainen ja se pitää Yhdysvaltoihin pyrkiviä kuubalaisia laittomina siirtolaisina. Se ei ole suostunut Costa Rican vetoomuksiin avata humanitäärinen käytävä kuubalaisille.

Costa Rica on sen jälkeen vedonnut muihin alueen maihin, jotta nämä ottaisivat osan kuubalaisista. Tällä viikolla se lopetti Reutersin mukaan kauttakulkuviisumien myöntämisen kuubalaisille, joten kuubalaisia on jumissa myös Panaman ja Costa Rican rajalla.

Yhdysvaltoihin Keski-Amerikan maiden kautta pyrkivien kuubalaisten määrä on kasvanut tänä vuonna selvästi. Uutistoimisto Reutersin mukaan kasvua on ollut tänä vuonna 78 prosenttia. Yhdysvaltoihin odotetaan tänä vuonna saapuvan 45 000 kuubalaista.

Iso osa lentää Kuubasta johonkin Latinalaisen Amerikan maahan, josta he aloittavat reitin maata pitkin Yhdysvaltoihin. Kuubalaiset saavat automaattisesti oleskeluluvan Yhdysvaltoihin saapuessaan maahan, sillä Yhdysvallat pitää heitä poliittisina pakolaisina.

Kasvun takana arvioidaankin olevan Kuuban ja Yhdysvaltojen välien varovainen lämpeneminen, josta maat ilmoittivat viime vuoden lopulla. Kuubassa monet ovat pelänneet sen johtavan Yhdysvaltain maahanmuuttolinjan tiukennukseen ja kuubalaisten erikoisoikeuksien katoamiseen.

Yrityksenä vähentää siirtolaisuutta Ecuador määräsi kuubalaisille viisumipakon joulukuun alusta lähtien. Ecuadorista oli muodostunut Yhdysvaltoihin pyrkiville tärkeä ensimmäinen etappi mantereella, vaikka sieltä on yli 5 000 kilometriä Yhdysvaltoihin. Sieltä reitti vie Kolumbian, Keski-Amerikan ja Meksikon läpi Yhdysvaltain rajalle.

Viisumipakko johti kommunistipuolueen itsevaltaisesti johtamassa Kuubassa poikkeuksellisiin mielenosoituksiin Ecuadorin suurlähetystölle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat