Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat tutustuivat Pohjois-Korean kehittämään käyttöjärjestelmään – Punatähti seuraa käyttäjien tiedostoja ”kuin varkain”

Saksalaisten tutkijoiden mukaan Pohjois-Korean kehittämä käyttöjärjestelmä vakoilee sen käyttäjiä tarkasti.

Ulkomaat
 
James Pearson / REUTERS
Pohjoiskorealainen käyttöjärjestelmä kuvattuna tietokoneen näytöltä Soulissa Etelä-Korean pääkaupungissa.
Pohjoiskorealainen käyttöjärjestelmä kuvattuna tietokoneen näytöltä Soulissa Etelä-Korean pääkaupungissa. Kuva: James Pearson / REUTERS

Saksalaistutkijat ovat onnistuneet purkamaan Pohjois-Korean kehittämän, oman Punatähti-käyttöjärjestelmän. Tutkijoiden mukaan järjestelmä vakoilee sen käyttäjiä tarkasti.

Tutkijat Florian Grunow sekä Niklaus Schiess kertoivat löydöistään uutistoimisto Reutersille ennen tietojen julkaisemista sunnuntaina CCC-konferenssissa Hampurissa.

Käyttöjärjestelmä ei ole kopioitu maailmalla yleisesti käytössä olevista ohjelmistoista, kuten monet ovat tähän asti olettaneet.

Kim Jong-il [edesmennyt diktaattori] toivoi, että Pohjois-Korea kehittäisi oman järjestelmän. Sitä he ovat sittemmin tehneet”, Grunow kertoi Reutersille.

Järjestelmää on kehitetty yli kymmenen vuoden ajan. Korea Timesin mukaan versio 1.1 saatiin käyttöön huhtikuussa 2008. Ennen oman järjestelmän kehittämistä diktatuurissa käytettiin maailman yleisimmän käyttöjärjestelmän, Microsoft Windowsin eri versioita. Niitä tosin löytyy maasta edelleen, kertovat siellä vierailleet: ulkomaalaiset saavat käytettäväkseen koneita, joista löytyy Windows XP.

Punatähti (Red Star) perustuu ilmaiseen Linux-käyttöjärjestelmän Fedora-versioon.

Saksalaiset tietoturvatutkijat avasivat vuonna 2013 ilmestyneen version 3.0. Käyttöjärjestelmään voi tutustua lataamalla sen vertaisverkoista, jonne se on lisätty ladattavaksi ainakin kesäkuussa 2014.

Aiemmin Punatähdestä on saatu tietoja esimerkiksi 2010, jolloin venäläinen bloggaaja osti järjestelmän version 2 Pjongjangista muutamalla eurolla ja laittoi järjestelmän verkkoon jakoon.

Ashen-rus.livejournal.com
Kuvakaappaus Punatähden aiemman version sisältämästä korealaisesta shakkipelistä janggista.
Kuvakaappaus Punatähden aiemman version sisältämästä korealaisesta shakkipelistä janggista.

Punatähden muuttaminen on tehty hankalaksi. Jos järjestelmän ydintoimintoja yrittää muokata, Punatähti antaa vikailmoituksen ja käynnistää itsensä uudelleen. Koko käyttöjärjestelmä on koreaksi, eikä kielen vaihtaminen ole mahdollista. Se tukee kuitenkin tiettyjä Windowsin ohjelmia, joten niitä voi Punatähdessä käyttää rajatusti.

Pohjoiskorealaiset eivät pääse internetiin vapaasti. Luotetut kansalaisetkin pääsevät käyttämään diktatuurin sisäverkkoa vain valikoidusti.

Punatähti myös valvoo käyttäjiään ja jäljittää esimerkiksi koneelle ladattuja ulkomaisia elokuvia ja muuta aineistoa, jotka ovat laittomia Pohjois-Koreassa. Esimerkiksi eteläkorealaisia saippuaoopperoita kuitenkin salakuljetetaan pohjoiskorealaisille muun muassa muistitikuilla.

Punatähti merkitsee koodinpätkällä kaikki tiedostot, jolloin niiden alkuperän selvittäminen on viranomaisille helpompaa. Se merkitsee myös järjestelmään saapuvat tiedostot – kuten ne, jotka ovat koneeseen syötetyllä muistitikulla.

Esimerkiksi eteläkorealaisten tv-sarjojen katsomisesta voi Pohjois-Koreassa seurata ankara rangaistus.

”Järjestelmä loukkaa käyttäjien yksityisyyttä, eikä sen toiminta ole käyttäjiensä tiedossa. Seuranta tehdään ikään kuin varkain, kun kaikki tiedostot merkataan, vaikkei niitä olisi edes käyttänyt”, Grunow selvitti.

Pohjois-Korea on halunnut kehittää oman käyttöjärjestelmän, koska pelkää ulkomaisten ohjelmistojen sisältävän vakoiluohjelmia.

”Ehkä tämä on vähän pelon sanelemaa”, Grunow sanoi The Guardian -lehden mukaan. ”He haluavat olla riippumattomia toisten käyttöjärjestelmistä, jotka saattavat sisältää takaportteja.”

Pohjois-Korea saattaa hyödyntää takaportteja itsekin, mutta Punatähti-käyttöjärjestelmä ei sisällä tutkijoiden mukaan mitään viitteitä diktatuurin kehittämistä kyberhyökkäyskyvyistä.

Kummajaisvaltio ei ole maailman ainoa maa, joka on kehittänyt tai pyrkii kehittämään omaa käyttöjärjestelmää. Vastaavia hankkeita on myös Kiinalla ja Venäjällä. Kuuban oman järjestelmän nimi on Nova, ja sekin pohjautuu Linuxiin.

Vanhemman Punatähden ominaisuuksiin voi tutustua Youtubeen ladatulla videolla:

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat