Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsista ei pääse koskaan eroon – Britanniassa vanhemmat ja isovanhemmat säästävät jälkipolville

Yliopisto-opiskelun ja asuntojen kalleus on pääsyy siihen, miksi lapset tarvitsevat apua.

Ulkomaat
 
Eddie Keogh / Reuters
Opiskelijat pelasivat marraskuussa 2012 seinäpeliä (Eton Wall Game) Etonin yliopiston kampuksella. Etonin lukukausimaksut ovat Britannian kalleimpia.+
Opiskelijat pelasivat marraskuussa 2012 seinäpeliä (Eton Wall Game) Etonin yliopiston kampuksella. Etonin lukukausimaksut ovat Britannian kalleimpia.+ Kuva: Eddie Keogh / Reuters

Lontoo

Vanhan suomalaisen sananlaskun mukaan lapsi tuo leivän tullessaan.

Brittiläisen nykykäytännön mukaan taas lapsi vie leivän vanhemmiltaan vielä aikuisenakin.

Britanniassa vanhempien sekä isovanhempien pitää nykyään säästää, jotta lapset ja lapsenlapset pärjäisivät aloittaessaan itsenäisen elämän.

Britannian pankkialan etujärjestön BBA:n (British Banking Association) Populus-yhtiöllä teettämän kyselyn mukaan kolmannes isovanhemmista ja 63 prosenttia vanhemmista säästää lapsien tulevaisuuden varalle.

Yleisin syy säästötalkoisiin on yliopisto-opiskelun ja asuntojen kalleus Englannissa ja Walesissa.

Yksi lukuvuosi maksaa Englannissa ja Walesissa jopa 9 000 puntaa eli 12 000 euroa. Päälle tulevat vielä kaikki muut kulut kuten asuminen, ruoka ja liikkuminen.

Opintolainoja saa, mutta tästä huolimatta harva nuori aikuinen pärjää ilman perheen tai suvun tukea.

Tämä vahvistaa osaltaan jäykkää brittiläistä luokkayhteiskuntaa. Siirtyminen ylempään sosioekonomiseen luokkaan on vaikeaa, koska se vaatii paljon muutakin kuin terävää päätä.

Skotlannissa taas yliopisto-opiskelu on lähes ilmaista – paitsi englantilaisille ja walesilaisille. Tämä näkyy myös BBA:n kyselyn tuloksissa.

Skotlannissa vain joka kymmenes kyselyyn vastannut vanhempi säästää lasten opiskelua varten. Pohjoisessa yleisin syy säästämiseen on opettaa lapsille itse säästämistä.

Stereotyyppinen skottilainen pihiys saa kyselyssä vahvistuksen, sillä skotit ovat selvästi hanakampia säästämään kuin muut britit.

Asuntojen hinnat ovat karanneet monien ensiasunnon ostajien ulottumattomiin etenkin Lontoon seudulla. Siksi nuoret aikuiset tarvitsevat vanhemmiltaan pesämunan tai enemmänkin asunnon ostoon.

Keskimääräinen asunto maksaa Englannissa ja Walesissa nyt noin 186 000 puntaa eli 253 000 euroa, rekisteriviranomainen ilmoitti marraskuussa.

Hinnat ovat nousseet vuodessa 5,6 prosenttia. Eniten ovat kohonneet kerrostaloasuntojen hinnat.

Lontoossa asuntojen keskihinta on jo noin 503 000 puntaa eli 683 000 euroa. Asunnot ovat kallistuneet vuoden aikana yli kymmenen prosenttia.

Noin puolet vanhemmista aloittaa säästämisen lasten tulevaisuuden varalle jo heti lapsen synnyttyä, BBA:n kysely kertoo.

Taloudellisen tulevaisuuden lisäksi vanhempien on alettava miettimään synnytyslaitoksella jo koulutustakin. Jos lapsi halutaan hyvää kouluun, pitää jonotuslistalle ilmoittautua usein jo vauvana.

Etenkin keskiluokkaisessa Lontoossa lasten laittaminen hyviin yksityiskouluihin on kunnia-asia.

Yksityiskoulu maksoi vuonna 2014 keskimäärin noin 12 000 puntaa eli noin 16 700 euroa vuodessa. Päälle tulevat harrasteet ja muut lisämaksut.

Huippukoulut kuten poikakoulu Eton maksavat vuodessa yli 30 000 puntaa eli 40 000 euroa.

On yleistä, että keskiluokkaisessa perheessä toisen vanhemman palkka menee kokonaan lasten koulutukseen. Läheskään aina se ei riitä. Silloin kaivataan isovanhempia apuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat