Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhuus paratiisissa – omaiset veivät muistisairaan Elisabethin hoitokotiin Thaimaahan

Sveitsiläinen Sybil Wiedmer löysi äidilleen hoitokodin Pohjois-Thaimaasta, tuhansien kilometrien päästä kotoa. Äiti kotiutui saman tien. HS:n uusi juttusarja pohtii väestön ikääntymisen aiheuttamia muutoksia.

Ulkomaat
 
Paikka pakkohoidossa vai paratiisissa? Sveitsiläisiä muistisairaita hoidetaan pikkukylässä Pohjois-Thaimaassa
Paikka pakkohoidossa vai paratiisissa? Sveitsiläisiä muistisairaita hoidetaan pikkukylässä Pohjois-Thaimaassa
Pohjoisthaimaalaisessa Fahamin kylässä asuu 13 sveitsiläisvanhusta. He elävät osana paikallista kyläyhteisöä ja vierailevat temppeleissä, torilla ja ravintoloissa. Heillä ei ole yhteistä kieltä hoitajien kanssa. Kommunikointi sujuu ilmeillä ja kosketuksella. Toimittaja: Suvi Turtiainen, kuvaus ja leikkaus: Benjamin Suomela.

Sveitsiläisrouva Elisabeth herää Fahamin kylässä Pohjois-Thaimaassa. Patjalla sängyn vieressä nukkuu tuttu hoitaja.

Elisabeth asuu kahden asunnon talossa keskellä kylää, joka on ollut hänen kotinsa kuusi vuotta.

Hän ei todennäköisesti tiedä, missä on.

Omaiset toivat Elisabethin Sveitsistä Thaimaahan hoitoon, kun hän ei enää pärjännyt yksin kotona. Se oli heidän tapansa ratkaista iäkkään äidin hoito.

Elisabeth, 93, on yksi sveitsiläisille muistisairaille tarkoitetun hoitokodin 13 asukkaasta. Parin vuoden takaisen halvauksen vuoksi hän ei puhu ja tarvitsee apua liikkumiseen. Muistin kanssa oli ongelmia jo ennen halvausta.

Vuonna 2050 maailmassa on YK:n arvion mukaan kaksi miljardia yli 60-vuotiasta, yli kaksinkertainen määrä nykyiseen verrattuna. He muodostavat silloin viidenneksen maailman väestöstä.

Yhä useampi elää yli 80-vuotiaaksi. Maailma ikääntyy vauhdilla.

Perheissä ympäri maailmaa mietitään, pärjäävätkö iäkkäät vanhemmat enää yksin kotona. Ja kun eivät, mitä tehdä?

Hoitokodin perustaja, sveitsiläinen Martin Woodtli, löysi ratkaisun sattumalta. Woodtli jäi muistisairaan äitinsä Margrit Woodtlin kanssa yksin vuonna 2002, kun hänen omaishoitajana toiminut isänsä teki itsemurhan.

Martin Woodtli kaipasi Thaimaahan, jossa hän oli työskennellyt Lääkärit ilman rajoja -järjestölle. Hän etsi hoitokotia äidilleen Sveitsistä mutta ratkaisu ei tuntunut sopivalta.

”Minut heitettiin tilanteeseen, johon piti löytää ratkaisu”, Woodtli sanoo puhelimitse Chiang Maista. Hän päätyi palaamaan Thaimaahan – yhdessä äitinsä kanssa.

Ensimmäiset kuukaudet kokeiltiin, sopeutuuko muistisairas äiti uuteen ympäristöön. Äiti ei ollut aiemmin käynyt Aasiassa.

Mutta äiti sopeutui. Margrit Woodtli eli Thaimaassa kolme vuotta, kunnes kuoli 77-vuotiaana. Martin Woodtli jäi maahan. Hän perusti sveitsiläisille muistisairaille hoitokodin.

Elisabeth on yksi hoitokodin asukkaista. Toisin kuin Margrit Woodtlilla, Elisabethilla ei ole omaisia lähellä. Perhe asuu Sveitsissä ja Kanadassa.

Onko Elisabeth hylätty paratiisiin?

Tytär Sybil Wiedmer vastaa puhelimeen Zürichistä. Hän ei halua paljastaa äitinsä sukunimeä, koska tämä ei enää ymmärrä kaikkea.

Wiedmer kertoo kuitenkin mielellään päätöksestä lähettää äiti tuhansien kilometrien päähän kotoa.

”Äitini tilanne oli vaikea. Hän ei pärjännyt enää yksin muttei myöskään suostunut ottamaan apua vastaan.”

Mikään sveitsiläinen hoitokoti, joihin äiti ja tytär tutustuivat, ei kelvannut äidille.

”Tilanne muuttui yhä vaikeammaksi.”

Sitten Wiedmer kuuli Thaimaassa sijaitsevasta hoitokodista. Hän kirjoitti Woodtlille ja lensi paperisodan jälkeen äitinsä kanssa Chiang Maihin kolmen viikon koejaksolle.

Äiti kotiutui tyttären mukaan heti.

Wiedmer uskoo, että äidin tausta auttoi. Elisabeth oli asunut Aasiassa vuosia. Hän tunsi tuoksut, maut ja ilmaston.

Myös Woodtli uskoo elämänkokemuksen vaikuttavan sopeutumiseen. Kaikki hoitokotia kokeilleet eivät ole jääneet. ”Ei ole mitään järkeä tuoda jokaista sveitsiläistä vanhusta Thaimaahan”, hän sanoo.

Mutta on yhä enemmän ihmisiä, joille thaimaalaisen tom kha kai -keiton tuoksu on kotoisampi kuin tuoreen pullan. Ihmiset ovat kansainvälisempiä, moni on asunut ulkomailla.

Miksei vanhustenhoitokin muuttuisi?

Hoitokodin rakennukset on ripoteltu ympäri kylää. Muistisairaat elävät osana kyläyhteisöä: käyvät temppelissä, puistossa ja torilla. Thaimaalaishoitajat eivät puhu saksaa, he kommunikoivat kosketuksella ja eleillä.

”Jotenkin tämä toimii”, Martin Woodtli sanoo.

Paikalliseen kulttuuriin kuuluu vanhojen ihmisten kunnioittaminen. Ravintolassa istuvaa muistisairaiden seuruetta ei kavahdeta.

Hoitokodin periaatteena on välttää rauhoittavia lääkkeitä. Jokaisella on oma hoitaja rinnallaan 24 tuntia vuorokaudessa.

Hinta on houkutteleva: kuukauden täysihoito Woodtlin luona maksaa noin 3 300 euroa. Sveitsissä hinta olisi arviolta kolminkertainen, Wiedmer sanoo.

Fahamin kylässä Elisabeth on viety retkelle kuumille lähteille.

Vuorossa on yksi kolmesta omahoitajasta, Jaew Duangsamorn. Hän on pukenut hoidokilleen punasankaiset aurinkolasit ja hellehatun. Fahamissa kuvatussa videossa Elisabeth heiluttelee jalkojaan vedessä.

On vaikea tietää, mitä hän ajattelee. Ilme on kuitenkin tyyni ja rento.

Suomen muistiliitto: ”Tärkeintä on kunnioittava kohtaaminen”

Hyvää on eläminen thaimaalaisen kyläyhteisön osana, arvioi Suomen muistiliiton toiminnanjohtaja Eila Okkonen. Vieraalta kuulostaa suomalaisen muistisairaan lähettäminen vieraaseen kulttuuriin, kauas omaisista.

Muistiliiton toiminnanjohtaja Okkonen ei silti täysin tyrmää ideaa muistisairaiden hoidosta ulkomailla. Pääasia on heidän saamansa kohtelu.

”Ihmisen kunnioittava kohtaaminen on ensiarvoista muistisairaille, kuten kaikille ihmisille”, Okkonen sanoo. ”Uskon, että Thaimaassa tämä voi hyvinkin toteutua.”

Väestön ikääntyessä muistisairaidenkin määrä kasvaa. Se aiheuttaa Suomessakin painetta uusien hoitokeinojen etsintään.

Suomessa on nykyisin hieman alle satatuhatta ihmistä, joilla on keskivaikea vai vaikea muistisairaus.

Vuonna 2060 heitä on yli kaksinkertainen määrä, noin 240 000.

HS:n juttusarja Harmaantuva maailma kertoo, miten maailma muuttuu, kun väestö vanhenee lähes kaikkialla. Osa 1/8.

Benjamin Suomela
Lähteen vedessä kelpaa liottaa jalkoja.
Lähteen vedessä kelpaa liottaa jalkoja.
Benjamin Suomela
Elisabeth odottaa autossa ennen päivän retken alkua.
Elisabeth odottaa autossa ennen päivän retken alkua.
Benjamin Suomela
Potilas Elisabeth ja hoitaja Jaew Duangsamorn kävivät retkellä Samkam paengin kuumilla lähteillä.
Potilas Elisabeth ja hoitaja Jaew Duangsamorn kävivät retkellä Samkam paengin kuumilla lähteillä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat