Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina hyväksyi terrorismilain: vaatii teknologiayhtiöiltä salausavaimia ja voi tehdä operaatioita maan rajojen ulkopuolella

Uutta terrorismilainsäädäntöä perustellaan muun muassa uiguurivähemmistön keskuudessa kytevällä islamistisella separatismilla. Kiinan mielestä salausavaimien vaatiminen teknologiayhtiöiltä on samaa kuin mitä muut suurvallat jo tekevät.

Ulkomaat
 
JASON LEE / REUTERS
Poliisin erikoisyksikkö vartioi ostoskeskusta Sanlitunin alueella Pekingissä jouluaattona. Alueelle oli annettu varoitus ulkomaalaisiin kohdistuvasta uhasta.
Poliisin erikoisyksikkö vartioi ostoskeskusta Sanlitunin alueella Pekingissä jouluaattona. Alueelle oli annettu varoitus ulkomaalaisiin kohdistuvasta uhasta. Kuva: JASON LEE / REUTERS

Kiinan parlamentti on hyväksynyt sunnuntaina epämääräisen ja kiistelyn terrorisminvastaisen lainsäädännön, joka pakottaa teknologiayhtiöt luovuttamaan salausavaimet valtiolle ja antaa viranomaisille valtuudet suorittaa ”terrorisminvastaisia operaatioita” maan rajojen ulkopuolella.

Asiasta kertovat uutistoimisto Reuters ja Financial Times.

Kiinan parlamentin rikoslaista vastaavan lainsäädäntökomitean alahaaran edustajan Li Shouwein mukaan Kiina tekee nyt vain samaa kuin länsimaat.

”Laki on linjassa käytännön terrorismin vastaisen työn kanssa ja on periaatteessa samaa kuin mitä muut maailman suurvallat jo tekevät”, Li sanoi.

Toistaiseksi lakiluonnoksesta ei ole ollut saatavilla kopiota, kirjoittaa Financial Times.

Vallitsevan tulkinnan mukaan Kiina voi nyt lainsäädäntönsä nojalla vaatia vaikkapa Microsoftilta tai Applelta salausavaimia. Niillä se pystyy purkamaan esimerkiksi maan uiguurivähemmistöön kuuluvan iPhonen tai Windowsin käyttäjän viestiliikenteen jos epäilee tämän puuhaavan Isisin tai Talebanin kanssa.

Apple tosin on suojannut viestiliikenteen siten, ettei se saa käyttäjien viestejä purettua itsekään.

Kiina on pyrkinyt viime kuukausina vakuuttamaan ympäristöään todellisesta terrorismin uhasta. Kiinan yleisen turvallisuuden ministeriön terrorismin vastaisen yksikön johtaja An Weixing sanoi Reutersin mukaan, että Kiinaan kohdistuva terroriuhka on vakava erityisesti ”itäisen Turkestanin joukkojen” osalta. Termiä käytetään Kiinassa kuvaamaan islamisteja, jotka hallinnon mukaan toimivat erityisesti Xinjiangin alueella.

Kiinan viranomaisten mukaan juuri Xinjianissa asuvien islaminuskoisten uiguurien joukossa toimii ääri-islamistinen liike, joka pyrkii väkivaltaiseen ”separatismiin” tavoitellessaan itsenäisyyttä.

Ranskalaislehti L’Obsin Pekingin-kirjeenvaihtaja kirjoitti hiljattain, että Kiinan hallinto käyttää Pariisin terrori-iskuja tekosyynä uiguurivähemmistön vainoamiselle. Kiina vaati toimittajaa perumaan väitteensä. Tämä ei suostunut, ja jouluna tuli ilmi, että Kiinan ulkoministeriö aikoo karkottaa toimittajan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan uusi terrorismilaki myös rajoittaa median oikeuksia raportoida terrori-iskuista.

Erään lainkohdan mukaan media ja sosiaalinen media eivät saa kertoa terroristisista toimista yksityiskohtia, jotka voisivat johtaa tekojen matkimiseen, eikä niissä saa esittää ”julmia ja epäinhimillisiä” kuvia tapahtumapaikoilta.

Terrorismilaki on Financial Timesin mukaan jatkumoa Kiinan turvallisuuteen liittyvien lakien kiristymiselle. Heinäkuussa Kiinan parlamentti hyväksyi kansallisen turvallisuuden lain, joka edellyttää, että maan internetin infrastruktuuri on ”turvallinen ja hallittavissa”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat