Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isisin tappiot jatkuvat, mutta sota on tuskin lähelläkään loppua – ”Joudumme käymään sotaa sukupolven ajan”

Irakin asevoimat on vallannut tärkeän Ramadin kaupungin takaisin Isiltä. Pelkoa herättänen järjestön kokemia tappioita ei luultavasti kannata tulkita silti liian optimistisesti.

Ulkomaat
 
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa?

Ääri-islamilainen Isis-järjestö on kohdannut yhä suurempia tappioita vuoden loppua kohti, mutta Isisin tappion julistaminen on luultavasti ennenaikaista.

Irakin asevoimat valtasi tärkeän Ramadin kaupungin takaisin Isiltä sunnuntaina ja maanantaina. Ramadi sijaitsee Irakin pääkaupungista Bagdadista noin 100 kilometriä länteen, ja siellä on noin 350 000 asukasta.

Asevoimat eivät kohdanneet vastarintaa takaisinvaltauksen viimeisessä vaiheessa, jossa noin 250–400 Isisin taistelijaa vetäytyi Ramadin keskustasta.

”Turvallisuusjoukot hallitsevat nyt kaikkia katuja. Ramadissa ei ole nyt vastarintaa”, Anbarin maakunnan turvallisuusviranomainen sanoi maanantaina uutistoimisto AFP:lle.

Ramadissa on todennäköisesti silti yhä vastarintapesäkkeitä. Viranomaislähteet arvioivat maanantaina, että Irak hallitsi noin 60 prosenttia Ramadista, uutiskanava Al Jazeera kertoi.

Taistelu Ramadista jatkuu
Taistelu Ramadista jatkuu
Video on kuvattu 26. joulukuuta Irakissa Ramadin kaupungissa Irakin joukkojen yrittäessä vallata kaupunkia takaisin Isis-terroristijärjestöltä. Kuva: Reuters

Isis valtasi Ramadin Irakilta nöyryyttävästi vain muutaman sadan taistelijan voimin toukokuussa. Takaisinvaltaus on ollut hidasta. Hyökkäystä suunniteltiin jo kesällä, mutta sitä lykättiin.

Irak alkoi piirittää Ramadia marraskuussa, ja se aloitti vastahyökkäyksen kaupungin keskustaan viikko sitten tiistaina.

Ramadi on Irakille tärkeämpi kuin Isisille, jonka sydänalueet sijaitsevat Syyriassa. Ramadi oli kuitenkin Isisin suurin vuonna 2015 saavuttama voitto, ja sen takaisinvaltaus katkaisee aloitteen.

Isisin ”pääkaupunki” on Syyriassa sijaitseva Raqqa, jota länsimaiden joukot ovat moukaroineet ilmaiskuilla kiihtyvään tahtiin. Myös Raqqaa ympäröivä alue on kaventunut kurditaistelijoiden etenemisen myötä.

Isisin on kerrottu linnoittaneen Raqqaa kaivamalla puolustustunneleita. Samalla tietojen saaminen Raqqasta on vaikeutunut, kun Isis on sulkenut internetliikenteen kaupungista.

Isisin kokemia tappioita ei luultavasti kannata tulkita liian optimistisesti, vaikka se on menettänyt aloitteensa ja tärkeän yliotteensa.

”Vuoden kuluttua Isis voi hyvinkin olla puskettu ulos Irakista ja Irak vahvistanut rajansa uudestaan, mutta se, joka kuvittelee tämän olevan Isisin lopun alkua, ei mielestäni ymmärrä, että Isis on soluttautunut alueella todella syvälle”, sanoi Yhdysvaltain hallituksen entinen turvallisuusneuvonantaja Mark Kimmitt Al Jazeeralle.

”Tätä sotaa joudumme käymään kokonaisen sukupolven ajan”, Kimmitt sanoi.

Huolimatta takaiskuista Isis pitää yhä Irakissa hallussaan maan toiseksi suurinta kaupunkia Mosulia. Useasti lykättyä vastahyökkäystä noin kahden miljoonan asukkaan Mosuliin yritetään mahdollisesti keväällä.

Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi julkaisi lauantaina äänitteen, jossa hän myönsi Isisin olevan monelta suunnalta hyökkäysten kohteena, sanomalehti The New York Times kertoi. Äänite on ensimmäinen al-Baghdadin julkaisema viesti toukokuun jälkeen. Äänitteen aitoutta ei ole voitu varmistaa.

Äänitteellä al-Baghdadi viittaa muun muassa Venäjän liittymiseen Isisin vastaisiin iskuihin ja Saudi-Arabian perustamaan muslimivaltioiden liittoumaan. Liittouman on määrä aloittaa yhteinen taistelu terroristijärjestöjä vastaan. Al-Baghdadi ei kuitenkaan kommentoi äänitteellä Pariisin tai Yhdysvaltain San Bernardinon terrori-iskuja, jotka on yhdistetty Isisiin.

Isisin takaiskujen yhdeksi syyksi on arveltu Irakin asevoimien taktiikan muutosta. Irak taisteli Isisiä vastaan aluksi samalla taktiikalla, jota Yhdysvallat oli käyttänyt Irakin kapinallisryhmiä vastaan.

Isis on kuitenkin toiminut ”perinteisemmän” armeijan tavoin tähtäämällä selvemmin alueiden valtaamiseen ja niiden hallitsemiseen. Kun kapinallisjoukko käyttää kotikutoisia tienvarsipommeja sattumanvaraisena pelotteena, Isis on kylvänyt räjähteitä miinakentiksi, Britannian yleisradio BBC kertoo.

Reuters
Irakin asevoimien sotilas piteli Irakin lippua Ramadissa sunnuntaina.
Irakin asevoimien sotilas piteli Irakin lippua Ramadissa sunnuntaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat