Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ero vai ei – loppukiri alkaa

Alkuvuosi on väännön ja näytön paikka Britannian EU-neuvotteluissa. Luvassa on teatteria monella näyttämöllä.

Ulkomaat
 
STOYAN NENOV
Britannian pääministeri David Cameron.
Britannian pääministeri David Cameron. Kuva: STOYAN NENOV

Lontoo

Tärkeintä on se, miltä näyttää.

Tämä on kultainen sääntö, kun Britannia valmistautuu loppukiriin EU-neuvotteluissa.

Britannian ja muun EU:n on määrä päästä yhteisymmärrykseen Britannian vaatimuslistasta alkuvuoden aikana.

EU-päättäjien on tarkoitus tavata helmikuun puolivälin jälkeen ja tapella sopu kasaan – tuttuun EU-tyyliin – yöhön asti venyvässä huippukokouksessa. Silloin britit pääsisivät äänestämään maan EU-jäsenyyden jatkosta ehkä jo ensi kesänä.

Neuvottelutulos luo pohjan Britannian tulevalle EU-kansanäänestykselle. Mutta olennaista ei ole niinkään neuvottelutuloksen faktapohja.

Olennaista on se, miltä tulos näyttää.

Jotta pääministeri David Cameron voisi lähteä kampanjoimaan EU-jäsenyyden jatkon puolesta, pitää hänen päästä esiintymään EU-neuvottelujen voittajana.

Cameron ei ole silti ainoa, jolta vaaditaan näyttelijäntaitoja ja oikeaa ajoitusta. Britannian EU-neuvotteluissa teatteria esitetään monella näyttämöllä.

1. Cameronin täytyy pitää omansa eli konservatiivipuolue kurissa.

Moni konservatiivikansanedustaja ja jopa -ministeri haluaa Britannian eroavan EU:sta. Siksi Cameronin pitää näytellä kovaa omiaan kohtaan. Niskoittelevia ministereitä voi uhata ero kansanäänestyksen jälkeen.

Vastaavasti konservatiivipoliitikot pörhistelevät ja uhittelevat pääministerille. EU-neuvottelut ovat etenkin EU-kriitikoille keino nostaa omaa profiiliaan.

2. Monet EU-eroa kannattavat poliitikot antavat ymmärtää, että ensimmäistä EU-kansanäänestystä voi seurata vielä toinen.

Tämän näytelmän mukaan ensimmäinen kansanäänestys päätyy EU-eron kannalle, mikä puolestaan säikyttää muun unionin. Seurauksena ovat uudet neuvottelut, joissa muu EU taipuu kaikkiin Britannian vaatimuksiin.

Sitten voidaankin järjestää toinen EU-kansanäänestys, jossa voittoisa Britannia päättää palata uudistamansa EU:n jäseneksi.

3. Työväenpuolue on EU-jäsenyyden jatkon kannalla, vaikka sieltäkin löytyy EU-kriitikoita.

Labour ei voi kuitenkaan kampanjoida liian näkyvästi EU:n puolesta, koska se voi karkottaa puolueen EU-skeptisiä äänestäjiä.

Lisäpaineita aiheuttaa labourin johtaja eli Jeremy Corbyn, joka on suosittu omiensa joukossa, mutta karsastettu laajan äänestäjäkunnan keskuudessa.

Jos brittiäänestäjille tulee EU:sta suora mielleyhtymä Corbyniin, voi se lisätä EU-eron mahdollisuutta.

Siksi labour ja Corbyn eivät saa ottaa EU-keskustelussa liian näkyvää roolia.

4. Cameronin pitää esittää EU:ssa kovaa ennen kaikkea kotiyleisön takia.

Brittimedia on kärkäs nostamaan otsikoihin pääministerin pienimmänkin heikkouden merkin.

Brysselissä ja muissa EU:n pääkaupungeissa tämä teatteri tiedetään hyvin. Muut EU-johtajat ovat valmiita tukemaan Cameronin roolisuoritusta – mutta vain tiettyyn rajaan asti.

Kyse on valtapelistä. Britannian vaatimuslista ei ole aivan mahdoton toteuttaa, ja kompromissihalua löytyy. Mutta muillakin EU-johtajilla on kotiyleisönsä. He eivät voi antaa kuvaa, että ovat täysin Cameronin pyöriteltävissä.

5. Cameronin tärkein tehtävä on rakentaa roolisuoritus, joka saa hänet näyttämään EU-neuvottelujen voittajalta.

Siihen tarvitaan kunnon tappelu muun EU:n kanssa, tai ainakin neuvottelujen pitää näyttää tappelulta.

Vielä nytkin muistetaan, kuinka edesmennyt pääministeri Margaret Thatcher hakkasi aikoinaan käsilaukkua neuvottelupöytään ja vaati brittien rahat takaisin. Cameronin pitää löytää vastaava keino puhutella suurta yleisöä.

Vasta sen jälkeen hän voi aloittaa onnistuneen kampanjan Britannian pysymiseksi EU:ssa. Äänestäjät haluavat tukea voittajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat