Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministeri Rõivas haluaisi suomalaisia töihin Viroon: ”Tietotekniikka-alalla palkka Virossa mahdollistaa jo samanlaisen elintason kuin Suomessa”

Euroopan nuorin pääministeri, Taavi Rõivas, 36, haluaa yhdistää Suomen ja Viron digi- ja työmarkkinat.

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Taavi Rõivas on Euroopan nuorin pääministeri. Hänen uransa reformipuolueessa on kuitenkin pitkä. Taloustieteen opiskelija Rõivas toimi jo 19-vuotiaana oikeusministerin neuvonantajana. Pääministerillä on kädessään puolisonsa Luisa Värkin äänilevy.
Taavi Rõivas on Euroopan nuorin pääministeri. Hänen uransa reformipuolueessa on kuitenkin pitkä. Taloustieteen opiskelija Rõivas toimi jo 19-vuotiaana oikeusministerin neuvonantajana. Pääministerillä on kädessään puolisonsa Luisa Värkin äänilevy. Kuva: Marko Mumm
Kuka?

Taavi Rõivas

  Syntynyt Tallinnassa 1979.

  Käynyt matemaattispainotteista Tallinnan

reaalikoulua.

  Opiskellut kansainvälistä taloutta ja markkinointia Tarton yliopistossa.

  Aloittanut poliittisen uransa oikeistoliberaalin reformipuolueen nuorisojärjestössä.

  Viime maalisvaaleissa ääniharava liki 16 000

äänellä.

  Avopuoliso Luisa Värk on suosittu laulaja. Pariskunnalla on 5-vuotias tytär.

Tallinna Kun MTV3 aloitti lähetyksensä tammikuussa 1993 Suomessa, 13-vuotiaan Taavi Rõivasin perhe pystytti korkeaa antennia tallinnalaisessa Õismäen lähiössä. Sen piti osoittaa viisikerroksisen talon katolta merelle yli yhdeksänkerroksisten naapuritalojen.

”Perheemme kutsui ystävät ja tutut koolle, pystytimme maston ja katselimme Maikkaria”, muistelee Taavi Rõivas.

Pääministeri Rõivas kyykistyy sytyttämään tulen kaakeliuuniin tunnelman luomiseksi Viron hallituksen talossa Tallinnan vanhassakaupungissa Toompean mäellä.

Pääministeriksi Taavi Rõivas on nuori, Euroopan nuorin. Ikää on 36 vuotta. Sitä on silti enemmän kuin hänen johtamallaan valtiolla itsenäisyyden palautuksen jälkeen. Viron vapautumisesta Neuvostoliitosta on kulunut lähes 25 vuotta.

Ajat ovat muuttuneet sitten antennin pystytyksen.

Nyt pääministeri Rõivas pyrkii edistämään Suomen ja Viron yhteisiä digi-, terveydenhoito- ja työmarkkinoita. MTV3:n ansiosta hänellä on poikkeuksellisen hyvä suomen taito.

”On äärimmäisen mukavaa, jos lomalla Saarenmaalla voi saada suomalaisen lääkärin kirjoittaman digireseptin ja ostaa lääkkeen Kuressaaren apteekista”, Rõivas sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Viro heitti pallon Suomelle toissa vuonna, kun se antoi käyttöön digitaalisen palveluväylänsä X-roadin. Milloin rajat ylittävät digitaaliset palvelut voisivat toimia käytännössä?

”Riippuu siitä, kuinka nopeasti Suomi on valmis ottamaan systeemin käyttöön. Jos se otetaan Suomessa käyttöön, kahden valtion väliseen yhteyteen on edellytykset”, sanoo Rõivas.

Pääministeri haluaa edistää myös järjestelmää, jossa lääkärin ajanvaraus kävisi yhtä jouhevasti kuin hotellivaraus internetissä.

Suomalaiset käyvät Virossa lääkärissä, virolaiset Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa.

Rõivasin tulevaisuudenusko kumpuaa muutoksesta, jonka hän on Virossa elinaikanaan nähnyt.

”Se, kuinka paljon olemme lähestyneet Suomea 24 vuodessa, on minulle varma merkki siitä, että saavutamme Suomeen verrattavan elintason”, hän sanoo.

Rõivas pääsi 14-vuotiaana ensimmäiselle ulkomaanmatkalle Heinolaan, jossa hänen kirjeenvaihtotoverinsa ja vanhempiensa tuttavat asuivat. Viisumijono oli kaksi viikkoa pitkä.

Täysin tasapainoisesta naapurussuhteesta ei Rõivaskaan voi vielä puhua. Suomessa asuu noin 70 000 virolaista, ja Virossa noin 7 000 suomalaista.

”Paine Suomeen töihin menemiseksi on vähentynyt ja vähenee yhä”, hän sanoo.

Työttömyys Virossa on vähentynyt ja palkat nousseet 5–6 prosenttia monta peräkkäistä vuotta, Rõivas perustelee.

”Esimerkiksi tietotekniikka-alalla palkka Virossa mahdollistaa jo samanlaisen elintason kuin Suomessa, kun ottaa huomioon myös Viron matalammat hinnat.”

”Joka tapauksessa suomalaiset ovat tervetulleita Viroon asumaan ja työskentelemään. Meillä on tilaa.”

Viron talouskasvu on kuitenkin lähellä nollaa, kuten Suomenkin.

Liberaalia reformipuoluetta edustavan pääministerin lääkkeitä ovat uusien ihmisten tuominen työmarkkinoille, uudet vientimarkkinat Venäjän tilalle ja julkisen sektorin pienentäminen.

Kun sosiaaliministeri Taavi Rõivasista tuli yllättäen pääministeri maaliskuussa 2014, moni kyseli, kuka hän onkaan. Ura reformipuolueessa oli kuitenkin pitkä. Taloustieteen opiskelija Rõivas oli jo 19-vuotiaana oikeusministerin neuvonantaja.

Vaaleissa 2015 Rõivas sai mandaatin jatkaa. Ratkaisevaa olivat turvallisuuskysymykset.

Suomen MTV3 ei enää näy Tallinnaan, mutta Taavi Rõivasilla on kotona oma televiosiotähti. Avopuoliso Luisa Värk tuli tunnetuksi menestyksestään Idols-kilpailuun verrattavassa ohjelmassa Viron televisiossa. Ilman häntä Rõivas ei ehkä olisi yhtä suosittu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat