Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rannalle huuhtoutuneen syyrialaispojan sukulaiset pääsivät Kanadaan

Ulkomaat
 
HS–AFP
JIMMY JEONG / Reuters
Vancouverissa yli kaksikymmentä vuotta asunut Tima Kurdi (keskellä) piteli Syyriasta paennutta veljenpoikaansa sylissään ja toivotti tämän tervetulleeksi Kanadaan.
Vancouverissa yli kaksikymmentä vuotta asunut Tima Kurdi (keskellä) piteli Syyriasta paennutta veljenpoikaansa sylissään ja toivotti tämän tervetulleeksi Kanadaan. Kuva: JIMMY JEONG / Reuters

Välimerellä syyskuussa hukkuneen 3-vuotiaan Alan Kurdin sukulaiset saapuivat maanantaina Kanadaan, missä he toivovat aloittavansa uuden elämän.

Kuva rannalle huuhtoutuneen pikkupojan ruumiista järkytti maailmaa ja muodostui symboliksi Syyrian pakolaisten kärsimyksille. Hänen äitinsä ja 5-vuotias poikansa kuolivat samassa veneturmassa.

Kanadalainen media näytti maanantaina kuvia pojan tädistä Tima Kurdista vastaanottamassa veljensä Mohammedin, tämän vaimon Ghousunin ja heidän kolme lastaan lentokentällä. Täti on asunut Vancouverissa vuodesta 1992 asti.

”Kiitos Kanadan kansa”, täti Tima Kurdi sanoi.

”Kiitos pääministeri [ Justin ] Trudeaulle siitä, että hän avasi ovet ja näytti maailmalle kuin kaikkien pitäisi ottaa pakolaiset vastaan ja pelastaa henkiä. Kiitos tästä todella paljon.”

Alan Kurdin isä Abdullah asuu nyt Irakissa Erbilin kaupungissa, jonne hän aikoo perustaa hyväntekeväisyyden turvin sairaalan ja koulun syyrialaislapsille.

Kuolleen pikkupojan perheen turvapaikkatilanteesta tuli poliittinen kysymys, kun isä syytti Kanadan hallituksen evänneen turvapaikan perheeltä. Kanadan viranomaiset sanoivat, etteivät he koskaan olleet saaneet perheen hakemusta.

Täti sanoi, ettei hän ollut jättänyt hakemusta Abdullahin perheelle, koska hänellä ei ollut siihen vielä varaa. Hän oli kuitenkin jättänyt hakemuksen toiselle veljelleen, mutta se hylättiin, koska siinä ei ollut kaikkia tarvittavia dokumentteja. Myöhemmin Kanadan viranomaiset päättivät olla vaatimatta kaikkia vaikeasti saatavia YK-asiakirjoja.

Valokuvasta seuranneen mediamylläkän keskellä lapsensa samassa onnettomuudessa menettänyt irakilaispariskunta syytti isä Abdullahin olevan salakuljettaja ja ohjanneen venettä.

Hiljattain julkaistussa perusteellisessa artikkelissaan perheestä The New York Times kuitenkin kirjoittaa, että salakuljettajien tapa on antaa jollekin pakolaiselle alennusta veneen ohjaamista vastaan. Irakilaispariskunta sanoi myöhemmässä haastattelussa, että he uskovat Abdullahin olleen pelkästään kapteeniksi laitettu pakolainen.

Kanadan hallitus on luvannut ottaa 25 000 syyrialaispakolaista helmikuun loppuun mennessä.

Alan Kurdin ja hänen veljensä jälkeen ainakin 100 lasta on hukkunut Välimerellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat