Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin sopija, pörssien pelottelija ja merialueiden ottaja – Vuonna 2015 Kiina näytti voimansa suurvaltana

HS:n Pekingin-kirjeenvaihtaja analysoi Kiinan vaiheikasta vuotta

Ulkomaat
 
STEPHANE MAHE / Reuters
Kiinan presidentti Xi Jinping puhui Pariisin ilmastokokouksen avajaistilaisuudessa marraskuun lopulla.
Kiinan presidentti Xi Jinping puhui Pariisin ilmastokokouksen avajaistilaisuudessa marraskuun lopulla. Kuva: STEPHANE MAHE / Reuters

Peking

Kun Pariisissa joulukuussa tehtiin vuoden suurinta diplomaattista ponnistusta, yksi tärkeimmistä maista oli Kiina. Toisin kuin Kööpenhaminassa vuonna 2009, nyt Kiinakin halusi saada aikaan kansainvälisen ilmastosopimuksen.

Seurauksena oli, että sopimus syntyi. Kiinalla oli sen synnyssä tärkeä asema, koska Kiina on maailman ylivoimaisesti suurin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja.

”Kiina on totisesti ollut maailman keskipisteenä ilmastonmuutoksen suhteen”, sanoi Kiinan varaulkoministeri Liu Zhenmin kokouksen jälkeen kotimaassa.

Pariisin ilmastoneuvottelut olivat yksi osoitus siitä, kuinka Kiina ottaa haltuun asemaansa suurvaltana. Vuonna 2015 Kiina oli keskipisteenä laajemminkin.

SPUTNIK
Kiinan ja Venäjän delegaatiot kohtasivat Pariisin ilmastokokouksen kulisseissa marraskuun lopulla. Delegaatioita johtivat presidentit Xi Jinping ja Vladimir Putin.
Kiinan ja Venäjän delegaatiot kohtasivat Pariisin ilmastokokouksen kulisseissa marraskuun lopulla. Delegaatioita johtivat presidentit Xi Jinping ja Vladimir Putin.

Kiina on noussut maailmanluokan vaikuttajaksi lähinnä talouskasvunsa ansiosta. Parikymmentä vuotta sitten se oli suuri sivustaseuraaja, mutta nyt se on maailman toiseksi suurin kansantalous, joka vaikuttaa koko maailmassa.

Vuonna 2015 Kiinan talouskasvu hidastui, mutta se ei merkitse Kiinan vaikutuksen vähenemistä. Päinvastoin.

Se nähtiin viime kesänä, kun Kiinan pörssikurssit romahtivat. Romahdus säikäytti markkinat ympäri maailmaa. Pörssit notkahtivat esimerkiksi Saksassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. Dollari heikentyi ja öljyn hinta laski. Suomessakin oltiin huolissaan.

Pörssiromahdus tuli Kiinan tahdosta riippumatta, mutta taloutensa kautta Kiinalla on valtaa tehdä myös aktiivisia päätöksiä. Siihen ei enää tarvita takavuosien talouskasvuvauhtia.

Osa kasvun hidastumisesta johtuu talouden rakennemuutoksesta. Ennen Kiina oli köyhä rihkamakauppias, joka myi halpoja teollisuustuotteita rikkaisiin maihin. Rakennemuutoksen edettyä Kiina on entistä enemmän myös asiakas.

Ja kun tehdään kauppaa, asiakkaalla on taipumus olla oikeassa. Vaikka olisi väärässä.

Monet länsimaat toivovat kiinalaisten kasvaneesta ostovoimasta pelastajaa omalle talouskasvulleen ja kotimaisille työpaikoille. Kiinan markkinoille pääsyä helpottavat hyvät suhteet Kiinan hallintoon. Siksi monet länsimaat myötäilevät Kiinaa. Esimerkiksi ihmisoikeuksista puhuminen Kiinan kanssa ei ole taloudellisesti kannattavaa.

Siltä näytti ainakin Lontoossa lokakuussa, kun Kiinan presidentti Xi Jinping kävi vierailulla. Britannia ja Kiina solmivat miljardien eurojen arvosta kauppasopimuksia, ja ihmisoikeusjärjestöt paheksuivat sitä, ettei ihmisoikeuksista ollut mitään puhetta.

Britannian pääministeristä David Cameronista ja Xistä levisi maailmalle valokuvia, joissa he ovat tuopit kädessä pubissa kuin parhaat kaverukset. Baaritiskillä ei juteltu tiibetiläisten tai uiguurien asemasta eikä vankiloissa viruvista toisinajattelijoista.

”Sovimme, että rakennamme maidemme välille maailmanlaajuisen, kattavan strategisen yhteistyön 21. vuosisadalle”, ilmoitti Xi sen sijaan virallisessa lehdistötilaisuudessa.

Lokakuun alussa Kiina järjesti näytöksen myös sotilaallisesta voimastaan. Pekingissä pidettiin valtava sotilasparaati, jossa esiteltiin arsenaalia mannertenvälisiin ydinohjuksiin asti. Videopätkät paraatista pyörivät Pekingin metrovaunujen mainostauluissa vielä kaksi kuukautta tapahtuman jälkeen, jotta ainakin omalle kansalle tulisi selväksi, että voimaa on.

”Nyt, kun maamme edistyy suuresta maasta suureksi ja voimakkaaksi maaksi, puolustus ja sotilaallinen kehitys ovat uudella ja historiallisella lähtöviivalla”, ilmoitti Xi marraskuussa, kun hän kertoi asevoimiin liittyvistä uudistuksista.

ERIK DE CASTRO / Reuters
Kiinan rannikkovartioston alus (taustalla) tukki tien Filippiinien valtion huoltoalukselta (etualalla) maaliskuussa 2014 Spratlysaarien lähistöllä Etelä-Kiinan merellä. Vuonna 2015 Kiina on vahvistanut otettaan merialueesta, jolle se rakentaa muun muassa keinotekoisia saaria.
Kiinan rannikkovartioston alus (taustalla) tukki tien Filippiinien valtion huoltoalukselta (etualalla) maaliskuussa 2014 Spratlysaarien lähistöllä Etelä-Kiinan merellä. Vuonna 2015 Kiina on vahvistanut otettaan merialueesta, jolle se rakentaa muun muassa keinotekoisia saaria.

Kiinan armeija ei ole vielä lähelläkään maailman iskukykyisintä, mutta vuonna 2015 näkyi entistä selvemmin, että aseet tuovat itseluottamusta. Etelä-Kiinan meren aluekiistat ovat kärjistyneet tasolle, josta edes ammuskelu ei ole välttämättä kaukana.

Päättyvänä vuonna Kiina on saanut valmiiksi tekosaaria, joita se on rakentanut kiistellyille alueille. Kiina kiistelee merialueista muiden muassa Filippiinien ja Vietnamin kanssa.

Yhdysvallat puolestaan on ollut huolissaan merenkulun ja ilmailun vapaudesta tärkeällä merialueella. Se ja joukko muita maita ovat testailleet Kiinan reaktioita lähettämällä saarten tuntumaan lentokoneita ja laivoja. Joulun alla kaksi yhdysvaltalaista B-52-pommikonetta lensi Kiinan tekosaarten yläpuolella.

”Yhdysvaltojen toimet ovat vakava sotilaallinen provokaatio. Ne monimutkaistavat ja militarisoivat olosuhteita Etelä-Kiinan merellä”, kuului Kiinan puolustusministeriön reaktio.

Yhdysvaltojen mukaan koneet lensivät saarten lähelle vahingossa. Aiemmin syksyllä kaksi samanlaista pommikonetta lensi saarten tuntumassa tahallaan, mutta ei yhtä lähellä.

Kiinan toiminta ulkomailla on usein kytköksissä siihen, mitä tapahtuu Kiinan sisällä. Esimerkiksi kiinnostus ilmastoa kohtaan johtuu paljolti siitä, että Kiinassa saasteongelmat ärsyttävät ihmisiä.

Kansa alkaa nurista myös, jos talouskasvu hyytyy liikaa. Samoin käy, jos Kiina alkaa näyttää heikolta Etelä-Kiinan meren kiistoissa, sillä valtaosa kiinalaisista on erittäin isänmaallisia.

Alkavana vuonna kannattaa seurata, mitä Kiinassa tapahtuu, koska sen jälkeen voi alkaa tapahtua koko maailmassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat